duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2017

Partidul Comunist Chinez a confirmat miercuri al doilea mandat de cinci ani  de secretar general al partidului pentru președintele Xi Jinping, anunță AFP.

Cu o zi înainte, marți, delegații la congres au aprobat în unanimitate amendamentul care include ”Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră” drept unul dintre principiile sale conducătoare.

Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi Jinping va fi considerată o amenințare la adresa conducerii țării de către Partidul Comunist.


La finalul celui de-al 19-lea Congres, desfășurat la Beijing,  a fost anunțată și componența noului Comitet Permanent, din care fac parte alături de președintele Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist Chinez,  prim-ministrul Li Keqiang și noi membri: Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji și Han Zheng.

Dintre aceștia, Zhao Leji, în vârstă de 60 de ani, este și cel mai tânăr dintre membrii Comitetului, a fost numit și în fruntea comisiei anticorupție, după cum anunță agenția Xinhua.

Cele două instanțe superioare ale Partidului Comunist Chinez — Biroul Politic, cu 25 de membri, și Comitetul Permanent — au fost alese în prima sesiune plenară a Comitetului Central, un grup de 204 membri desemnat marți, la capătul unei săptămâni de congres.

Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze

Partidul Comunist a înscris marți gândirea politică a președintelui Xi Jinping în constituția sa, plasându-l pe acesta pe același nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong, și cimentându-i astfel puterea asupra partidului înaintea alegerii noilor structuri de conducere.


Niciun lider de după Mao (1893-1976) nu şi-a văzut contribuţia teoretică la ideologie recunoscută oficial în documente de partid în timp ce încă se află în funcţie.

Numele lui Deng Xiaoping, artizanul de la sfârşitul anilor ’70 al reformelor care au transformat China în a doua putere economică mondială, a fost introdus în chartă după moartea acestuia, în 1997.

Contribuţiile celor doi predecesori ai lui Xi Jinping – Jiang Zemin et Hu Jintao – au fost înscrise după retragelor lor. Iar numele nu le figurează deplin.

În deschiderea Congresului comunist, miercurea trecută, Xi Jinping a trasat marile linii într-un discurs-fluviu de peste trei ore.

Secretarul general a pus în prim-plan ”marea renaştere a naţiunii”, adică reafirmarea Chinei ca putere prosperă şi respectată, după mai bine de un secol şi jumătate de declin, de frămânări şi de umilinţe.

În acest sens, Xi Jinping promite să înfiinţeze o armată ”de prim rang mondial” până 2050, să îmbunătăţească protecţia socială şi medicală, ”statul de drept socialist” sau să asigure ”coexistenţa armonioasă între om şi natură”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: