sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2015

ucraina-ue-300x225În vreme ce Rusia se folosește de atacurile teroriste de la Paris pentru a încerca o apropiere de Occident, Ucraina este îngrijorată că o eventuală normalizare a relațiilor dintre Moscova și Occident va fi decontată la Kiev.

Oficiali ai UE citați de Wall Street Journal afirmă că principalele capital europene, în special la Londra și Berlin, nu sunt dispuse să colaboreze cu Rusia în dosarul sirian cu prețul abandonării Ucrainei. Un semnal clar al acestei poziționări este acela că UE dorește să mențină sancțiunile impuse Rusiei după declanșarea crizei din Ucraina, afirmă diplomații citați de WSJ.

Ideea de reînnoire a sancțiunilor, care expiră în majoritate în luna ianuarie 2016, transmite mesajul că nu pot fi depășite anumite limite chiar dacă Franța insistă în prezent să atragă Rusia de partea sa în războiul purtat împotriva Statului Islamic.


În ciuda asigurărilor transmise Kievului pe diverse canale, oficialii ucraineni se tem că liderii Europei vor adopta o linie mai permisivă față de Kremlin chiar în momentul în care luptele reîncep în estul Ucrainei: în week-end, 6 soldați ucraineni au fost uciși în lupte provocate de separatist în regiunea Donbas, confruntările fiind ignorate din cauză că atenția era îndreptată spre Paris.

“Strategia Rusiei se concentrează acum pe crearea percepției că Vestul nu mai este chiar atât de interesat de ceea ce se petrece în Ucraina. Mesajul-cheie transmis de Moscova este evident: Haideți să lăsăm Ucraina, important acum pentru toată lumea este să combatem terorismul”, afirmă ambasadorul ucrainean Dmytro Kuleb.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei în mai multe etape, în 2014, ca răspuns la anexarea Peninsului Crimeea și pentru ajutorul acordat separatiștilor care acționează în estul Ucrainei.

Sancțiunile, care au fost reînnoite în vara anului 2015 pentru încă 6 luni, impun restricții economice pentru industriile rusești de apărare și energie și restricționează accesul pe piețele financiare europene ale băncilor de stat și companiilor din apărare și energie. SUA au adoptat sancțiuni similar la adresa Rusiei.


WSJ citează ”o persoană apropiată guvernului ucraiunean” care afirmă că ”orice schimbare de atitudine din partea SUA sau Europei în privința Ucrainei va dăuna nu doar Ucrainei, ci și Europei”.

Liderii europeni vor discuta poziția față de Rusia la summit-ul prevăzut la mijlocul lunii decembrie, iar decizia trebuie să fie susținută de toate cele 28 de state membre.

Oficialii europeni vehiculează 3 variante posibile de prelungire a sancțiunilor: extinderea acestora cu un an, prelungirea cu încă 6 luni, sau varianta minimală- extinderea acestei perioade cu 3-4 luni, în încercarea de a semnala Moscovei că apreciază anumite concesii făcute Ucrainei.

Rusia a avansat o propunere surprinzătoare în această săptămână referitoare la restructurarea datoriei Ucrainei față de Moscova, care ajunge la maturitate luna viitoare. E vorba de împrumutul de 3 miliarde de dolari acordat în 2013 guvernului fostului președinte Viktor Ianukovici, Moscova anunțînd că este de acord să-i fie returnat creditul în 3 tranșe de câte 1 miliard dolari, până în 2018.

Ministrul ucrainean de Finanțe, Anton Siluanov, a declarat miercuri că a aflat din presă despre propunerea Moscovei, dar nu a primit nicio hârtie oficială în acest sens.

Din punct de vedere politic, situația Ucrainei rămâne complicată, oficialii de la Bruxelles fiind de acord cu menținerea presiunii economice asupra Rusiei pentru ca aceasta să accepte implementarea integrală a acordului semnat în februarie la Minsk.

Poziția SUA rămâne neschimbată în această chestiune, WSJ anunțând că președintele american Barack Obama a discutat, la Summit-ul G20 din Turcia, cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii problema sancțiunilor impuse Rusiei.

Asistentul secretarului de stat, Victoria Nuland, a afirmat marți, la Berlin, că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie prelungite și a reasigurat Kiev-ul de suportul american. Vicepreședintele Joe Biden va efectua în decembrie a cincea sa vizită în Ucraina, iar SUA au anunțat recent un împrumut de 1 miliard de dolari, condiționat de anumite reforme care trebuie adoptate de Kiev.

 “Ajutorul acordat Ucrainei se va menține consistent, iar sancțiunile împotriva Rusiei vor fi menținute. Important este să privim și ce se schimbă în Ucraina, să nu privim numai la Rusia, pentru că tot acest suport se va dilua în momentul în care Vestul se va convinge că nu se schimbă mare lucru la Kiev. Acesta este de fapt pericolul pentru Ucraina.”, afirmă Balazs Jarabik, de la Carnegie Endowment.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: