vineri

26 aprilie, 2024

3 februarie, 2011

WikiLeaks: SUA şi China, în “războiul stelelor” real. Potrivit dezvăluirilor făcute de siteul WikiLeaks şi publicate în exclusivitate de cotidianul britanic Daily Telegraph. Statele Unite ar fi ameninţat China, în ultimii ani, cu acţiuni militare din cauza unor disensiuni asupra sateliţilor din spaţiu. Cele două superputeri nucleare şi-au distrus proprii sateliţi, folosind rachete ultrasofisticate, pentru a-şi arăta fiecare propriile capacităţi. Guvernul American a fost atât de enervate de acţiunile Chinei în spaţiu, încât a avertizat Beijingul, în particular, că va trebuie să facă faţă unor acţiuni militare dacă nu renunţă. China a continuat să facă alte patru teste, anul trecut, ceea ce a dus la noi proteste din partea secretarului de stat American Hillary Clinton, potrivit documentelor secrete. Chian şi-a justificat acţiunile acuzând America de dezvoltarea unui sistem de arme de atac cu laser, care are capacitatea de a distruge rachetel înainte ca acestea să părăsească teritoriul inamic. (Telegraph)

Morţi şi răniţi în Cairo, Mubarak vrea să înăbuşe revolta. Spiritele se încing, trei oameni au murit ieri, după ce grupuri rivale au aruncat cu pietre unul în altul, în Piaţa Tahrir, unde protestatarii antiguvernamentali şi-au instalat corturile de câteva zile. Aşiţ trei au murit cu o zi înainte. Potrivit estimărilor ONU, circa 300 de persoane au murit în Egipt de la începutul demonstraţiilor, în urmă cu 9 zile. Mii de oameni au fost răniţi în violenţele produse în această perioadă. Demonstanţii cer demisia preşedintelui Hosni Mubarak, care a anunţat deja că nu va părăsi funcţia decât la terminarea celui de-a cincileamandat al său, în septembrie. Potrivit relatăărilor de la faţa locului, suporteri ai şefului statului au tras focuri de armă spre piaţă, de pe podul October Bridge, numărul răniţiilor nefiind cunoscut deocamdată. (BBC News)

Danemarca va contrui un tunel submarin către Germania. Danemarca va construi, din 2014, timp de şase ani, un tunel care să lege Europa Occidentală de Scadinavia. Parlamentul danez a respins planurile de construcţie a unui pod peste Strâmtoarea Fehmarn, în favoarea unui tunnel, care ar fi mai sigur şi mai ecologic. Danemarca şi Germania au convenit asupra necesităţii acestei legături de 18 km încă din 2008. Un buget necesar de 4,2 miliarde euro. (BBC News)


Guvernul grec, sub presiunea sindicatelor, înainte de summitul UE. Guvernul de la Atena care a reuşit să evite, în ultima vreme,protestele massive de stradă cauzate de reformele necesare redresării economiei, se află în faţaunui test important. Vineri va avea loc un summit important al UE, iar premierul George Papandreou este sub presiunea sindicatelor şi asociaţiilor profesionale, care ameninţă cu noi valuri de greve şi proteste contra eforturilor fără precedent de a liberaliza economia ţării. Ministrul transporturilor, Dimitris Reppas, a făcut un apel la calm şi a avertizat că toţi angajaţii care intră în grevă vor suporta măsurile de pedepsire din partea statului, dacă nu-li reiau munca.”Noi toţi renunţăm la ceva, pentru ca Grecia să poată ieşi la suprafaţă”, a spus Reppas. Dar economia nu pare să se însănătoşească prea curând, cu toate măsurileluate, deşi FMI şi UE au salutat progresele făcute de Atena în privinţa adoptării politicilor necesare returnării celor 110 miliarde de euro împrumutate anul trecut. (Guardian)

Golful Mexic se va curăţa parţial după dezastrul petrolier de anul trecut, abia la finalul lui 2012. Avocatul Kenneth Feinberg, administratorul fondului de 20 miliarde de dolari, creat pentru a acoperi pagubele provocate de deversările de petrol de pe platforma British Petroleum, spune că despăgubirile pentru cei care au avut de suferit în urma dezastrului se vor face pe baza acestei predicţii. Un tribunal i-a impus avocatului să precizeze reclamanţilor că el nu este independent de BP, a cărei platform a explodat, dând naştere celui mare dezastru de acest gen din istoria SUA. Până acum au fost plătite 3,3 miliarde de dolari pentru 168.000 de oameni. Experţii au determinat faptul că cea mai mare parte a petrolului din golf se va dispersa şi economia în zonă poate să-şi revină cam la sfârşitul anului viitor. Deocamdată refacerea apelor oceanului este de 30%, a mai spus Feinberg. (BBC News)

Lansarea primului ziar exclusiv digital, pe IPad, la New York. Magnatul media American Robert Murdoch a anunţat lansarea unui ziar digital, “Cotidianul”, ce va putea fi citit exclusive pe IPad-ul Apple. Cititorii va trebui să plătească pentru fiecare ediţie, în fiecare dimineaţă, 99 cenţi. Cotidianul va avea şi un site gratuity – thedaily.com, acolo urmând a fi publicate o mică parte din articolele ziarului. Publicaţia va avea articole, materiale video, grafice,fotografii, toate optimizate pentru experienţa digitală (touchscreen) a iPad-ului. (Telegraph)

UE vrea să restricţioneze accesul la propriile documente de interes public. Un număr de 56 de jurnalişti de investigaţie şi 131 de organizaţii pentru drepturile omului şi transparenţă au protestat faţă de iniţiativa Comisiei Europene, care urmează a fi dezbătută de Parlamentul European. Scrisoarea, semnată de reprezentanţii a 181 de asociaţii şi jurnalişti, a avertizat că propunerile CE vor reduce subtanţial numărul documentelor la care publicul şi mass-media vor avea acces. Potrivit noilor reglementări, propuse iniţial în 2008 şi ajunse la dezbateri în comisiile de specialitate ale Parlamentului, singurele documente ce vor fi dezvăluite, la cerere, publicului, sunt doar cele transmise formal. Cum mii de documente sunt transmise informal între instituţiile de decizie din UE, grupurile ce militează pentru transparenţă se tem că astfel de hârtii şi emailuri vor fi de-acum ascunse ochilor publicului. (EUObserver)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: