miercuri

27 martie, 2024

25 aprilie, 2011

WikiLeaks: Bătrâni, copii și bolnavi psihic anchetați sub tortură la Guantanamo. Peste 700 de pagini de documente secrete despre deținuții de la închisoarea controversată americană din Cuba au fost obținute de WikiLeaks și publicate de ”New York Times” și ”The Guardian”. Documentele relevă cum mulți dintre deținuți au fost aduși în cuști la Guatanamo și ținuți captivi ani de zile pe baza unor acuzații neclare, după ce suspecții ar fi făcut niște mărturisiri vagi, fiind torturați în timpul investigațiilor. Documentele se referă la aproape toți deținuții de la deschiderea închisorii în 2002 până acum. După doi ani de când președintele SUA Barack Obama a dispus închiderea acestui centru de detenție, 172 de prizonieri sunt încă acolo. Sistemul dezvăluit de documente se concentrează mai mult pe aflarea unor informații secrete, decât pe depistarea și pedepsirea unor teroriști. Între oamenii ce s-au dovedit a fi inocenți și închiși pe nedrept s-a aflat un bătrân de 89 de ani, dintr-un sat afgan, care suferea de demență senilă, și un băiat de 14 ani, care a fost o victimă inocentă a răpirilor din Afganistan. Bătrânul a fost interogat despre câteva numere de telefon suspecte găsite în casa lui, iar băiatul pentru că i-ar putea cunoaște pe liderii talibani locali. Circa 100 de deținuți de la Guantanamo au suferit de boli depresive sau psihotice, mulți intrând în greva foamei sau încercând să se sinucidă. (Guardian)

Două rachete NATO au lovit cartierul general al lui Muammar Gaddafi. Un atac aerian al NATO asupra capitalei libiene a distrus una dintre clădirile cartierului general Bab al-Azizia al lui Gaddafi, luni dimineața. Explozia a fost una dintre cele mai puternice ce au atins Tripoli până acum. NATO bombardează ținte ce aparțin forțelor lui Gaddafi, în timp ce acesta încearcă să înăbușe revoltele populare. Clădirile afectate par a fi cele folosite de colonelul Gaddafi pentru a găzdui recent vizita unei misiuni de pace din partea Uniunii Africane. Televiziunea libiană și alte posturi de televiziune Jamahiriya și Shababiya TV și-au întrerupt emisia timp de o jumătate de oră, după atacurile aeriene. Forțele loiale lui Gaddafi au bombardat duminică orașul vestic Misrata, cel puțin 6 oameni fiind uciși, în ciuda faptului că regimul de la Tripoli a anunțat oprirea atacurilor aeriene pentru a permite triburilor locale să negocieze cu rebelii. (BBC News)

Sute de mii de armeni au comemorat victimele masacrului otoman. Oamenii au depus flori la monumentul victimelor ucise de turcii otomani. Anul acesta au fost comemorați 96 de ani de la începutul masacrului, ceremonia fiind mai sobră datorită suprapunerii cu sărbătoarea creștină a Paștelui. Armenii spun că circa 1,5 milioane de oameni au fost uciși de turci în preajma primului război mondial, acesta fiind primul genocid al secolului 20, recunoscut ca atare de armeni și de alte națiuni ale lumii. Turcii neagă faptul că ar fi avut loc un genocid, susținând că cifrele sunt exagerate și că armenii au fost de fapt omorâți în timpul unei revolte civile în timpul căderii Imperiului Otoman. Președintele armean Serge Sarkisian a spus într-un discurs susținut cu această ocazie că Armenia dorește pacea cu Turcia, dar în timp ce aprecia intelectualii turci care au vorbit despre reconciliere, a criticat dur guvernul de la Ankara. (Washington Post)


Un kazah a încercat să deturneze către Libia un zbor Alitalia. Un bărbat a fost imobilizat de echipajul unei aeronave comerciale Alitalia care zbura de la Paris la Roma, după ce a scos un briceag și a cerut pilotului să schimbe direcția de zbor către Tripoli. O însoțitoare de zbor a fost rănită ușor, în timp încerca să-l calmeze pe călătorul violent.  Bărbatul era din Kazahstan și a fost predat poliției și arestat după ce cursa AZ329 a aterizat pe aeroportul din Roma, duminică seara. Potrivit unui comunicat al companiei Alitalia, suspectul era ”extrem de agitat”. La bordul aeronavei se aflau 131 de persoane. Bărbatul a fost imobilizat de către patru membri ai echipajului împreună cu pasagerii și i-a fost administrat un sedativ de către un doctor ce se afla în avion. Poliția italiană l-a identificat ca fiind Valery Tolmachev, de 48 de ani, un membru al delegației din Kazahstan pe lângă UNESCO în Paris. (BBC News)

Poliția chineză a reținut zeci de creștini care au încercat să participe la o ceremonie de Paști. Biserica Shouwang din nord-vestul Beijingului a fost evacuată din locația pe care o închiriase și a încercat să organizeze slujba de Înviere în aer liber, dar autoritățile au interzis și acest lucru. Liderii bisericii au explicat că nu au o agendă politică ascunsă și vor doar să găsească un loc în care să se roage cei 1.000 de membri ai săi, care refuză să accepte să se afle sub îndrumarea directă a Partidului Comunist. Poliția a alungat zeci de oameni, majoritatea tineri, care s-au adunat pe trotuare, în locul unde urma să se organizeze ceremonia de rugăciune. Poliția și membri ai forțelor de securitate îmbrăcați în haine obișnuite le-au interzis jurnaliștilor să se apropie de locul respectiv și i-au urcat cu forța într-un autobuz. În ultimii ani, guvernul de la Beijing a relaxat puțin măsurile restrictive asupra bisericilor ”din case” care nu se supun cenzurii comuniste. Dar, duminică, poliția l-a arestat pe Zhang Mingxuan, un pastor din Beijing, președintele Alianței Bisericilor  Creștine din oraș. (Guardian)

500 de evadați dintr-o închisoare din  Afganistan. Peste 470 de prizonieri dintr-o închisoare din Kandahar au fugit printr-un tunel lung de sute de metri. Oficialii spun că tunelul a fost săpat din afara închisorii și că mulți dintre cei ce au fugit erau insurgenți talibani. Guvernatorul provinciei Kandahar a declarat că au fost prinși câțiva dintre prizonieri, dar nu a dat mai multe detalii despre acest lucru. Un purtător de cuvânt al talibanilor a precizat că tunelul era lung de 320 de metri și a fost nevoie de cinci luni pentru a fi construit. Zabiullah Mujahid a declarat că circa 100 dintre prizonieri erau comandanți talibani și ceilalți erau luptători insurgenți. Evenimentul este al doilea de acest gen, din închisorile afgane, în ultimii trei ani. (BBC News)

Liderul naționalist sârb Tomislav Nikolici a ieșit din greva foamei. Principalul lider naționalist al opoziției sârbe a încetat greva foamei după o săptămână, după ce încercase să protesteze cerând alegeri anticipate. Tomislav Nikolici a părăsit spitalul din Belgrad duminică, pentru a participa la slujba de Paște. Avocatul său Vladimir Bozovici a declarat, în timpul unei recepții organizate de Patriarhul Irinej al Serbiei, că Nikolici a încetat greva foamei. Nikolici a refuzat să mai bea și să mai mănânce din 16 aprilie, când circa 50.000 dintre suținătorii săi s-au adunat la Belgrad pentru a cere alegeri parlamanetare anticipate. A început însă să bea apă joi, în timp ce se afla în spital. Președintele Boris Tadici a respins cererea lui Nikolici a de fi organizate alegeri anticipate, spunând că Serbia trebuie mai intâi să obțină statutul de stat candidat la UE înainte de a organiza un scurtin intern. (Washington Post)



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: