joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 februarie, 2016

laurent fabiusMinistrul francez de Externe, Laurent Fabius (foto), intenționează să își prezinte demisia în următoarele săptămâni, anunță publicația americană The Wall Street Journal, care citează oficiali francezi.

Sursele WSJ afirmă că președintele Francois Hollande are în vedere numirea lui Laurent Fabius la Curtea Constituțională, în martie unul dintre înalții judecători urmând să se pensioneze.

Potrivit publicației americane, Laurent Fabius a refuzat să comenteze informația.


Iminenta plecare din guvern a ministrului Fabius ridică semne de întrebare în legătură cu posibilitatea ca Franța să își tempereze discursul și acțiunile de politică externă, începând cu campania împotriva militanților islamici din diverse state africane, pînă la ajutorul acordat forțelor rebele care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.

Potrivit WSJ, printre candidații care ar putea să preia portofoliul de la Externe se numără ministrul Mediului, Ségolène Royal. Publicația americană remarcă faptul că Ségolène Royal, care este și mama copiilor lui Francois Hollande, a condus recent ceremonia de primire, organizată la Arcul de Triumf, a președintelui cubanez Raul Castro.

Potrivit surselor WSJ, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai lui Laurent Fabius se mai numără și Élisabeth Guigou, președinte al unui comitet de afaceri externe din legislativul francez, și ministrul Comerțului,  Matthias Fekl.

Laurent Fabius a fost un puternic susținător al politicilor intervenționiste adoptate de Franța. În 2013, Franța a demarat o campanie militară împotriva militanților islamiști din Mali. Forțele militare franceze au acționat inclusiv în țările vecine, Ciad și Nigeria.


Fabius a fost una dintre cele mai puternice voci europene împotriva regimului Assad, fiind unul dintre primele personalități politice care l-a acuzat pe actualul președinte sirian că folosește armament chimic împotriva poporului sirian.

Soarta lui Bashar al-Assad rămâne principalul subiect de controversă ale marilor puteri implicate în conflictul din Siria: Rusia și Iran sunt principalii săi susținători, iar SUA, Franța și statele din Golful Persic cer debarcarea acestuia.

În plan intern, imediat după atacurile teroriste din noiembrie, de la Paris, formațiunile de dreapta au cerut guvernului să renunțe la opoziția față de regimul Assad și să restabilească legăturile dintre serviciile secrete ale celor 2 țări pentru a preveni eventuale noi atacuri teroriste.

Analiștii contactați de WSJ afirmă că este puțin probabil ca politica externă a Franței să se modifice în viitor. ”Președintele Hollande împărtășește vederile lui Fabius. Este foarte posibil să aleagă pe cineva care gândește asemănător”, afirmă Manuel Lafont Rapnouil, oficial al Consiliului European pentru Relații Internaționale.

Posibila demisie a ministrului Laurent Fabius ar pune capăt unei lungi cariere politice, care a culminat cu desemnarea sa în funcția de prim-ministru la vârsta de 37 de ani. Guvernul Fabius a demisionat în 1999, atunci când prim-ministrul și 2 membri ai cabinetului său au fost acuzați de omucidere, urmare a dezvăluirii că rezervele de sânge pentru transfuzii fuseseră contaminate cu virusul HIV. Laurent Fabius a fost achitat de aceste acuzații.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Eventuala demisie a ministrului de Externe al Franței deschide posibilitatea unei remanieri mai ample a guvernului, consideră Wall Street Journal.

În luna ianuarie, ministrul Justiției, Christiane Taubira, una dintre figurile populare ale Partidului Socialist, a demisionat acuzând ”neânțelegeri politice majore” cu președintele Hollande pe tema planurilor de amendare a constituției astfel încât autoritățile să aibe posibilitatea să retragă cetățenia franceză persoanelor condamnate pentru terorism.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: