3 noiembrie, 2014

 

Londra - duminică seară - Coada la vot

Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l’Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.

La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze.


Protestatarii rămaşi în faţa ICR refuză să plece, cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.

Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secţii de vot de la Londra au protestat, după închiderea urnelor, în faţa ambasadei şi a sediului ICR, sub supravegherea forţelor de poliţie.

La faţa locului, au sosit maşini de poliţie şi 10 – 12 agenţi. În jur de 500 de persoane protestează, la ora difuzării acestei ştiri, la Ambasada României de la Londra.

Principala nemulţumire se referă la proasta organizare a procesului electoral însă oamenii au fost iritaţi că porţile ambasadei s-au închis cu 10 minute înainte de ora închiderii urnelor, precum și faptul că alegătorii au așteptat ore în șir, la cozi de sute de metri, pentru a-și exercita votul.

În faţa sediului MAE din Bucureşti se cere demisia lui Titus Corlăţean


Aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri, au declanşat un protest la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) faţă de organizarea alegerilor în străinătate. Protestatarii solicită demisia ministrului Titus Corlăţean şi cer ca secţiile de votare din străinătate să rămână deschise pentru ca şi aceştia să-şi poată exercita dreptul la vot.

În faţa sediului MAE au fost moblizate echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere.

Reacţia lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a încercat, duminică seara, la Antena 3, o explicaţie a faptului că votul în diaspora s-a desfăşurat cu dificultate: „Îmi pare rău că au fost oameni la Paris şi Londra care nu au apucat să voteze, dar trebuie să vedem dacă e chiar aşa.. Am întrebat şi eu, să putem îndrepta pentru turul doi…. După ce Traian Băsescu a ieşit preşedinte cu voturile fraudate în diaspora, anul acesta nu se va frauda niciun vot în străinătate.” Iar coada la secţiile de votare, explică Victor Ponta, e semn că „nu se mai fraudează”.

Proceduri noi de vot, modificări de dispersie a secțiilor de votare

Procesul de votare a fost îngreunat în principal de o procedură birocratică impusă în premieră anul acesta de MAE- fiecare votat a trebuit să completeze o declaraţie pe proprie răspundere înainte să intre în cabina de vot. Rezultatul acestei proceduri a dus la formarea cozilor în faţa secţiilor de vot din principalele capitale europene.

La noile proceduri de vot s-au adăugat si modificările pe care autoritățile din românia le-au făcut în dispersia secțiilor de votare din străinătate. S-a păstrat numărul total de 294 de secții de vot în diaspora, în condițiile în care s-au înființat 8 noi secții de vot (de la 13 la 21) în Republica Moldova, ceea ce a presupus desființarea unor secții de vot, în principal din Italia și SUA.

Votul românilor din străinătate a căpătat o miză deosebită la alegerile prezindențiale din anul 2009. Atunci, votul diasporei – care votează în mod tradițional cu dreapta – a înclinast balanța în favoarea lui Traian Băsescu.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: