Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

Cronicile

Votul în diaspora / Procurorul general anunţă deschiderea cercetării penale în rem pentru încălcarea dreptului de vot

de Anne-Marie Blajan 20.11.2014

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu (foto), a anunţat, joi, că s-a început urmărirea penală in rem, faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, în urmaprimului tur de scrutin. La rândul său, preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a arătat că “strict pe lege” se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea.

Tiberiu Niţu a afirmat că deschiderea dosarului s-a făcut în urma numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni şi comunităţi de români, însoţite de anexe şi tabele.

„Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor celor care, în opinia petiționarilor, au avut atribuții de a organiza alegerile”, a afirmat şeful Ministerului Public.

Tiberiu Niţu a subliniat că nu poate să spună care este numărul sesizărilor trimise și nici să dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetărilor, deoarece procurorul de caz își va face un calendar și un plan de anchetă.

Întrebat dacă pe legea actuală se puteau înființa alte secții de votare, Tiberiu Nițu s-a eschivat de la un răspuns ferm şi a spus că, din punct de vedere legal, procurorul va aprecia dacă a fost încălcată legea.

Preşedinta ICCJ dă o soluţie legală: o OUG pentru înfiinţarea unor noi secţii de vot

Pe de altă parte, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a identificat o soluţie legală: suplimentarea secțiilor de votare din diaspora se putea face prin ordonanță de urgență, a afirmat, joi, Livia Stanciu (foto).

„Strict pe lege, sigur că se putea da ordonață de urgență”, a declarat şefa instanţei supreme.

Întrebată dacă disfuncționalitățile procesului de votare în diaspora ar trebui să facă obiectul unei cercetări a procurorilor, Livia Stanciu a răspuns: „Ca cetățean, mi se pare firesc ca, pe orice problematică care are impact și care interesează populația acestei țări, să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se putea transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populația l-a manifestat față de acest subiect”.

Anchetă, solicitată şi de politicieni germani

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum (foto)– un cunoscător al României, apropiat Monicăi Macovei şi forţelor politice membre ale PPE – consideră că CE trebuie să insiste în vederea unei investigaţii privind votul din diaspora la prezidenţialele din România.

Politicanul german crede că au fost încălcate drepturile cetăţenilor europeni.

“Împiedicarea dreptului de vot reprezintă, în opinia mea, o fraudare a alegerilor, deoarece este manipulată voinţa poporului. O manipulare atât de masivă a votului ca duminică nu s-a mai întâmplat până acum în niciun stat membru al UE”, arată, într-un comunicat, Gunther Krichbaum.

Cozile lungi de la ambasade şi consulate nu au fost un accident, ci “rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost împiedicat votul românilor din străinătate”, a precizat Gunther Krichbaum, subliniind că strategii PSD ştiau foarte bine că Victor Ponta nu are nicio şansă să fie ales de românii din diaspora.

Politicianul PPE a mai spus că incidentele de duminică ar putea fi discutate şi în Bundestag şi ar trebui să fie abordate şi la nivel european.

Se caută vinovaţii: Preşedintele ales şi preşedintele în funcţie au opinii diferite

Cercetarea penală se face in rem, sesizările trimise parchetului find împotriva celor responsabili de organizarea alegerilor.

Organizarea proastă a algerilor s-a soldat deja cu demisiile a doi miniştri de externe: primul, Titus Corlăţean, în urma primului tur de scrutin, al doilea – Teodor Meleşcanu, după votul din 16 noiembrie.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a indentificat, în prima sa conferinţă de presă de după câştigarea algerilor, responsabilii pentru procesul de vot din diaspora şi a făcut o solicitare preşedinteluiTtraian Băsescu.

“Îl rog pe preşedintele încă în funcţie (…) să recheme de pe post pe toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Consider că este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi”, a spus preşedintele ales.

Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, nu crede însă că diplomaţii sunt vinovaţi pentru situaţia creată în străinătate. Acesta a ajuns la această concluzie după ce a cerut informaţii de la ambasadori privind organizarea scrutinului. A afirmat că a primit “în copie” solicitările pe care şefii misiunilor diplomatice din Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Germania le-au făcut către Ministerul de Externe.

“Toţi ambasadorii au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii de votare, aducând şi necesarul de argumente. Aş vrea ca românii să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de mărire a numărului de secţii de votare, de creştere a capacităţii de primire a cetăţenilor care doresc să-şi exprime dorinţa de vot”, a afirmat Traian Băsescu.

“Dacă este ceva de reproşat nu este de reproşat ambasadorilor noştri din ţările în care au fost probleme”, a mai spus şeful statului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.11.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Ana Birchall și Cozmin Gușă au fost excluși din PSD

Vladimir Ionescu

CEx PSD a votat, marți seara, pentru excluderea din partid a Anei Birchall, fostul ministru al Justiției, și a lui Cozmin Gușă. Viorica Dăncilă s-a… Mai mult

Stiri

Mediul de afaceri: Supra-reglementarea, țintită de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării încă de lansare

Adrian N Ionescu

Echilibrul dintre libertatea economică și reglementarea economiei a fost obiectul celei dintâi dezbateri organizate de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), cu ocazia… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor confirmă observațiile cursdeguvernare.ro privind ”gaura” reală de la buget

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a confirmat, marți, într-o postare pe Facebook, gaura reală a bugetului general consolidat, de 21 de miliarde de lei după primele… Mai mult

Stiri

Decizie judecătorească: PSD trebuie să facă publice sursele de finanțare a mitingului “împotriva abuzurilor”

Vladimir Ionescu

PSD este obligat de instanța Curții de Apel București să facă publice sursele de finanțare și prestatorii de servicii de la mitingul “împotriva abuzurilor” organizat… Mai mult

Stiri

Statistica sesizărilor primite de DNA – 25 în 9 luni, față de 1.513 anul trecut

Vladimir Ionescu

Scăderea evidentă a numerului de dosare investigate de DNA se explică prin prăbușirea numărului de sesizări, a explicat marți procurorul-șef interimar al instituției, Călin Nistor,… Mai mult

Stiri

Ministrul Cătălin Predoiu cere statistica dosarelor cu magistrați corupți

Vladimir Ionescu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a solicitat Secției speciale și DNA statisticile privind numărul dosarelor de corupție în care sunt vizați magistrați, pentru a putea să-și… Mai mult

Stiri

Adina Vălean, aviz pozitiv în Comisia Juridică a Parlamentului European

Vladimir Ionescu

Comisia pentru Afaceri Juridice (Comisia JURI) a dat aviz favorabil, în ședința de marți a forului legislativ al PE, pentru Adina Vălean, propusă comisar european… Mai mult