fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Analiză

Prăbușirea bugetară care se conturează cu precizie matematică, citită în istoria recentă a punctului de pensie

Creșterea reală a pensiilor în 2020 va fi similară cu cea din 2009, dacă va fi păstrat nivelul de indexare de 14% stabilit în prezent,… Mai mult

12.10.2020

Votul în diaspora / Procurorul general anunţă deschiderea cercetării penale în rem pentru încălcarea dreptului de vot

de Anne-Marie Blajan 20.11.2014

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu (foto), a anunţat, joi, că s-a început urmărirea penală in rem, faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, în urmaprimului tur de scrutin. La rândul său, preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a arătat că “strict pe lege” se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea.

Tiberiu Niţu a afirmat că deschiderea dosarului s-a făcut în urma numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni şi comunităţi de români, însoţite de anexe şi tabele.

„Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor celor care, în opinia petiționarilor, au avut atribuții de a organiza alegerile”, a afirmat şeful Ministerului Public.

Tiberiu Niţu a subliniat că nu poate să spună care este numărul sesizărilor trimise și nici să dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetărilor, deoarece procurorul de caz își va face un calendar și un plan de anchetă.

Întrebat dacă pe legea actuală se puteau înființa alte secții de votare, Tiberiu Nițu s-a eschivat de la un răspuns ferm şi a spus că, din punct de vedere legal, procurorul va aprecia dacă a fost încălcată legea.

Preşedinta ICCJ dă o soluţie legală: o OUG pentru înfiinţarea unor noi secţii de vot

Pe de altă parte, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a identificat o soluţie legală: suplimentarea secțiilor de votare din diaspora se putea face prin ordonanță de urgență, a afirmat, joi, Livia Stanciu (foto).

„Strict pe lege, sigur că se putea da ordonață de urgență”, a declarat şefa instanţei supreme.

Întrebată dacă disfuncționalitățile procesului de votare în diaspora ar trebui să facă obiectul unei cercetări a procurorilor, Livia Stanciu a răspuns: „Ca cetățean, mi se pare firesc ca, pe orice problematică care are impact și care interesează populația acestei țări, să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se putea transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populația l-a manifestat față de acest subiect”.

Anchetă, solicitată şi de politicieni germani

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum (foto)– un cunoscător al României, apropiat Monicăi Macovei şi forţelor politice membre ale PPE – consideră că CE trebuie să insiste în vederea unei investigaţii privind votul din diaspora la prezidenţialele din România.

Politicanul german crede că au fost încălcate drepturile cetăţenilor europeni.

“Împiedicarea dreptului de vot reprezintă, în opinia mea, o fraudare a alegerilor, deoarece este manipulată voinţa poporului. O manipulare atât de masivă a votului ca duminică nu s-a mai întâmplat până acum în niciun stat membru al UE”, arată, într-un comunicat, Gunther Krichbaum.

Cozile lungi de la ambasade şi consulate nu au fost un accident, ci “rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost împiedicat votul românilor din străinătate”, a precizat Gunther Krichbaum, subliniind că strategii PSD ştiau foarte bine că Victor Ponta nu are nicio şansă să fie ales de românii din diaspora.

Politicianul PPE a mai spus că incidentele de duminică ar putea fi discutate şi în Bundestag şi ar trebui să fie abordate şi la nivel european.

Se caută vinovaţii: Preşedintele ales şi preşedintele în funcţie au opinii diferite

Cercetarea penală se face in rem, sesizările trimise parchetului find împotriva celor responsabili de organizarea alegerilor.

Organizarea proastă a algerilor s-a soldat deja cu demisiile a doi miniştri de externe: primul, Titus Corlăţean, în urma primului tur de scrutin, al doilea – Teodor Meleşcanu, după votul din 16 noiembrie.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a indentificat, în prima sa conferinţă de presă de după câştigarea algerilor, responsabilii pentru procesul de vot din diaspora şi a făcut o solicitare preşedinteluiTtraian Băsescu.

“Îl rog pe preşedintele încă în funcţie (…) să recheme de pe post pe toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Consider că este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi”, a spus preşedintele ales.

Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, nu crede însă că diplomaţii sunt vinovaţi pentru situaţia creată în străinătate. Acesta a ajuns la această concluzie după ce a cerut informaţii de la ambasadori privind organizarea scrutinului. A afirmat că a primit “în copie” solicitările pe care şefii misiunilor diplomatice din Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Germania le-au făcut către Ministerul de Externe.

“Toţi ambasadorii au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii de votare, aducând şi necesarul de argumente. Aş vrea ca românii să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de mărire a numărului de secţii de votare, de creştere a capacităţii de primire a cetăţenilor care doresc să-şi exprime dorinţa de vot”, a afirmat Traian Băsescu.

“Dacă este ceva de reproşat nu este de reproşat ambasadorilor noştri din ţările în care au fost probleme”, a mai spus şeful statului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.11.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Germania începe campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de finalul anului

Vladimir Ionescu

Germania face pregătiri pentru a începe campania de vaccinare anti-COVID-19 înainte de sfârşitul anului, potrivit cotidianului Bild, citat de Reuters. Ministerul federal al Sănătăţii are… Mai mult

Stiri

Procedura de eșalonare a obligațiilor fiscale acumulate în pandemie – Cererile se depun până pe 15 decembrie

Raluca Florescu

Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii… Mai mult

Stiri

Vânzările Dacia au scăzut cu 35% în 2020. Rezultatele grupului Renault, peste așteptări în T3

Vladimir Ionescu

Grupul auto francez Renault a raportat vineri o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de euro în trimestrul al treilea, în scădere cu 8,2% în… Mai mult

Europa

UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva unor ofițeri GRU pentru atacul cibernetic asupra parlamentului german

Iulian Soare

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus joi sancțiuni împotriva unor oficiali ai serviciilor secrete din Rusia pentru rolul jucat în atacul cibernetic derulat împotriva… Mai mult

Stiri

Goldman Sachs plătește 2,9 miliarde dolari pentru a închide o serie de investigații la nivel global

Razvan Diaconu

Goldman Sachs a acceptat plata a 2,9 miliarde de dolari către autorităţi de reglementare din întreaga lume, sumă care include o amendă record pentru încălcarea… Mai mult

Stiri

Mega-tranzacție pe piața de energie: CEZ România a fost cumpărată de Macquarie

Raluca Florescu

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”), a anunțat CRZ vineri dimineața. Încheierea… Mai mult

Stiri

Se înființează în DNA Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în Romania

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege prin care este înființată, în cadrul DNA, Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în… Mai mult