Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a votat luni în unanimitate pentru trimiterea de observatori ONU care să supravegheze evacuarea civililor și a rebelilor din Alep.
Rezoluția umanitară a fost propusă de Franța după ce numeroși civili și mai multe organizații de voluntari au acuzat abuzurile trupelor guvernamentale în procesul de evacuare din orașul Alep. Potrivit relatărilor, au fost torturați și executați civili care supraviețuiseră lunilor de asediu asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Siria.
Este prima dată când marile puteri ajung la un consens privind conflictul declanșat în 2011 și în care au fost ucise până acum 310.000 de persoane.
Rusia s-a opus până în ultimul moment, luni, când ambasadorul Vitali Ciurkina declarat că Moscova a nu are nicio problemă cu trimiterea de observatori ai ONU, însă, a subliniat el, ei trebuie să fie mai bine pregătiți și procedura de desfășurare a acestora trebuie mai bine organizată.
Rezoluția îi cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să desfășoare rapid la Alep personal umanitar al ONU deja prezent în Siria „pentru o supraveghere adecvată, neutră și o monitorizare directă” a evacuării persoanelor asediate la Alep.
Obiectivul este „de a evita o nouă Srebrenica”, oraș din Bosnia unde în 1995 a fost comis cel mai grav masacru din Europa după cel de-al doilea război mondial, a explicat ambasadorul Franței la Națiunile Unite, François Delattre.
Chiar dacă Rusia, susținătoare a regimului de la Damasc, a votat pentru, este încă neclar dacă Bashar al-Assad va permite accesul observatorilor ONU în oraș.
Ban Ki-moon va trebui să anunțe Consiliul de Securitate în termen de cinci zile dacă accesul a fost autorizat de autoritățile siriene, care au blocat de nenumărate ori în trecut ajutorul ONU.
Mai mult de 5.000 de persoane afectate de foame și de frig au fost evacuate luni din sectorul rebel asediat din Alep, înainte de votul ONU.
În total, de joi, când au început evacuările, cel puțin 14.000 de persoane, printre care 4.000 de insurgenți, au plecat la bordul autobuzelor către alte zone controlate de rebeli, în nordul țării, conform estimărilor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Printre cei evacuați luni dimineață se află și 47 de copii orfani, unii dintre ei în stare gravă din cauza rănilor sau dezhidratării, potrivit UNICEF, organizație citată de BBC.
Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat că rezoluția de luni este un pas important, dar „până la implementare rămâne o simplă coală de hârtie”.