vineri

23 februarie, 2024

7 ianuarie, 2012

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian solicită, printr-o scrisoare deschisă adresată DIICOT, publicată pe blog, să fie audiat în dosarul Romgaz, ‘pentru a ajuta la limpezirea situaţiei’, relatează Agerpres.

Varujan Vosganian solicită procurorilor să îi audieze şi pe Emil Boc, cel care a semnat OUG 54/2009 privind stabilirea unor măsuri temporare în domeniul gazelor naturale, ‘care extindea de o manieră fără precedent facilităţile acordate consumatorilor întreruptibili’ şi pe preşedintele Traian Băsescu, cel care a promulgat legea.

Fostul ministru liberal al Economiei în perioada 2006-2008, Vosganian susţine că a acordat, prin ordin al ministrului, în baza unor note semnate, succesiv, de el şi de ministrul Agriculturii Dacian Cioloş, aprobate în Guvern, ‘un discount comercial de câteva procente pentru consumatorii întreruptibili, cu condiţia ca aceştia să-şi onoreze obligaţiile de plată asumate’.


‘Decizia era în consonanţă cu legislaţia română şi europeană din domeniul gazelor, fiind o formă de compensare a riscurilor la care se expun consumatorii întreruptibili şi care a fost utilizată nu doar din 2005, ci cu mult mai înainte. Am luat această decizie în momentul în care industria chimică a decis să trimită în şomaj aproape 10.000 de salariaţi, din cauza creşterilor preţului gazului, materie primă de bază în această industrie. Am luat această decizie pentru cei aproape zece mii de salariaţi care primiseră preaviz de încetare a activităţii, am făcut-o pentru industria autohtonă şi pentru asigurarea capacităţilor de producţie şi desfacere de la Romgaz SA. Nu am luat această decizie pentru a favoriza pe vreunul dintre proprietarii companiilor întreruptibile, cu atât mai mult cu cât n-am avut şi nu am legături personale ori profesionale cu niciunul dintre aceştia’, scrie Vosganian.

El aminteşte că, în anul 2009, premierul Emil Boc a semnat OUG 54 privind stabilirea unor măsuri temporare în domeniul gazelor naturale, iar legea a fost promulgată, fără obiecţii, de preşedintele Traian Băsescu.

‘OUG 54/2009 nu a fost dată în spiritul legislaţiei existente, ci a modificat-o de o manieră drastică, fără să existe un acord, în acest sens, din partea Consiliului Concurenţei. Astfel, consumatorii întreruptibili au primit gazul metan numai din producţia internă, aşadar cu o reducere de preţ de peste 30%, pe o perioadă neobişnuit de lungă pentru măsurile de acest gen (16 luni) şi fără să existe în textul legii nicio menţiune cu privire la obligativitatea onorării obligaţiilor de plată asumate’, adaugă Vosganian.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva a 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, după ce au aprobat furnizarea de gaze naturale la preţuri mici către o companie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: