miercuri

21 februarie, 2024

11 februarie, 2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că a făcut încă cinci numiri militare de rang înalt, completând echipa de la vârful armatei după ce l-a numit săptămâna aceasta pe generalul-colonel Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant al forţelor armate.

Președintele Zelenski a mai anunțat că a discutat la telefon cu președintele Franței, Emmanuel Macron, precizând că acordul de securitate Ucraina – Franța este aproape de finalizare.

Noile avansări în rândul Armatei

Volodimir Zelenski a spus că şi-a petrecut ziua de sâmbătă întâlnindu-se cu conducerea militară şi cu guvernul.


„Continuăm să repornim echipa de comandă şi control din cadrul forţelor de apărare. Acum, oameni care sunt cunoscuţi bine în armată şi care ştiu de ce are nevoie armata îşi asumă noi responsabilităţi. Sunt comandanţi de luptă din acest război, a căror experienţă va fi utilă la nivelul întregii armate”, a anunţat Zelenski

Ca adjuncţi ai comandantului-şef Oleksandr Sîrski, președintele Zelenski i-a numit pe colonelul Vadim Suharevski, al cărui domeniu de expertiză sunt dronele, şi pee colonelul Andrii Lebedenko, specialist în inovare şi tehnologie militară.

Zelenski a mai spus că a aprobat numirea a trei generali de brigadă ca adjuncţi ai şefului Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei – Volodimir Horbatiuk, care va conduce operaţiunile şi managementul, Oleksi Şevcenko, responsabil de logistică, şi Mihailo Drapati pe probleme de instruire.

„Am avut o întâlnire detaliată şi amplă privind producţia ucraineană de arme şi muniţii – tot ceea ce producem deja şi ceea ce intenţionăm să producem: drone, proiectile pentru drone, artilerie şi muniţie, echipamentul nostru. Separat, dezvoltăm şi furnizăm grupuri mobile de foc. Şeful apărării, comandanţi, oficiali guvernamentali au sarcini clare pentru finanţare şi accelerarea contractelor. Tot ceea ce este planificat pentru acest an va fi finalizat”, a detaliat Zelenski.

Zenenski: Suntem în curs de finalizare a acordului cu Franța


Preşedintele Ucrainei a mai anunţat sâmbătă că a vorbit la telefon cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile de apărare ale Ucrainei, dar şi despre acordul de securitate cu Franţa.

Acestea vor fi „un semnal că Europa ştie cum să adauge securitate”, după cum a subliniat liderul de la Kiev, în condiţiile în care ajutorul militar american este sub semnul întrebării.

„Am vorbit cu preşedintele Franţei. A fost o discuţie foarte productivă, foarte necesară. Avem nevoie de ei chiar acum. Am discutat în detaliu despre ceea ce îi va întări pe soldaţii noştri: războiul electronic şi apărarea aeriană, artileria. I-am mulţumit pentru eficienţa sistemelor franceze Caesar. Am discutat despre deficitul existent de proiectile de artilerie şi despre cum îl putem suplini”, a detaliat Zelenski.

El a lăudat „poziţia de lider” a Franţei în Coaliţia pentru artilerie, care a fost creată în cadrul Grupului de contact pentru Ucraina, aşa-numitul format Ramstein.

„De asemenea, am discutat în detaliu despre acordul de securitate dintre ţările noastre – garanţiile de securitate. Suntem deja în curs de finalizare a acordului. Echipele lucrează în mod activ şi putem ajunge la un nivel foarte ambiţios, care va trimite semnalul corect întregii comunităţi globale, un semnal că Europa ştie cum să protejeze vieţi, cum să adauge securitate pentru generaţii întregi”, a spus Zeleneski mulţumindu-i preşedintelui francez.

Palatul Elysee a confirmat convorbirea telefonică, scrie Le Monde. Emmanuel Macron „a reiterat determinarea Franţei de a oferi tot sprijinul necesar, pe termen lung (…), pentru a învinge războiul de agresiune al Rusiei”, a transmis Preşedinţia franceză.

În ultimele săptămâni, sprijinul Franţei pentru Kiev a dus la o escaladare a tensiunilor cu Moscova, care a condamnat „frenezia militaristă” a Franţei după ce a promis noi livrări de arme către Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: