duminică

23 iunie, 2024

9 mai, 2023

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că restricțiile impuse cerealelor ucrainene sunt ”total inacceptabile” și că se aşteaptă ca UE să elimine restricţiile comerciale asupra importurilor din Ucraina, anunță The Guardian.

Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen, prezentă marți la Kiev, au susținut o conferință de presă comună în care președintele Ucrainei a criticat puternic restricțiile la importul de cereale în UE impuse după plângerile unui grup de cinci țări din Europa Centrală și de Est.

Volodimir Zelenski a afirmat: „Toate restricțiile asupra exporturilor noastre sunt complet inacceptabile în acest moment. Ele doar întăresc abilitățile agresorului. Așteptăm ca UE să oprească toate restricțiile cât mai repede posibil.”


Comisia Europeană a permis la sfârşitul lunii trecute, pe o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei – Polonia, Ungaria, României, Slovacia şi Bulgaria – să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele şi-i afectează pe producătorii locali.

Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse şi la alte produse, spre nemulţumirea Ucrainei.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat cu președintele Comisiei despre integrarea europeană, despre problemele de apărare şi despre noi sancţiuni împotriva Rusiei.

El a spus că se aşteaptă la o „apreciere pozitivă” a evoluției Ucrainei şi a mulţumit ţărilor europene pentru promisiunea de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: