vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2023

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns la Chișinău, unde va participa la Summitul Comunității Politice Europene. Informația, transmisă de Radio Chișinău, a fost confirmată de către organizatorii evenimentului.

Volodimir Zelenschi este primul oaspete al Summitului Comunității Politice Europene 2023. El a fost întâmpinat la castelul Mimi de președinta R. Moldova, Maia Sandu.

În primele declarații făcute joi, Maia Sandu a anunțat că: „Ucraina și restaurarea păcii pe continent sunt problemele principale pe agendă”.

Mesajul lui Volodimir Zelenski: Suntem alături de R. Moldova


După momentul primirii de către președintele R.Moldova, Volodimir Zelenski a ținut un discurs și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. El a spus că ucrainenii sunt alături de poporul moldovean și că viitorul celor două țări este în Uniunea Europeană.

„Mă bucur să fiu aici, nu a fost simplu să vin în Republica Moldova, dar cum am mai zis, toți ucrainenii transmit mesajul că suntem alături de Moldova. Suntem bucuroși să mergem pe acest drum împreună.

Mulțumim poporului moldovean pentru că ne-a găzduit refugiații, nu o să uităm niciodată acest lucru. Am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, sunt câteva proiecte prioritare.

Cred că este foarte important viitorul nostru în Uniunea Europeană. Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm doar confirmarea.


Garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina , ci și pentru Moldova, pentru că Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa. Noua noastră inițiativă este o coaliție Patriot, ca să avem un sprijin puternic pe câmpul de luptă. Mulțumesc foarte mult Moldovei.

Apropo de formula de pace, suntem în perioada când ne pregătim pentru un summit care a întâmpinat probleme, de aceea nu am stabilit încă o dată”, a spus Zelenski înaintea Summitului CPE.

Erdogan lipsește de la summit

Liderii celor 27 de state-membre ale UE și omologii lor din alte 19 de țări de pe continentul european vin pe 1 iunie în R. Moldova, pentru cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. 

Trei micro-state europene (Andorra, Monaco și San Marino) s-au alăturat, între timp, Comunității Politice Europene. Singurele țări europene care nu vor fi reprezentate la reuniunea din R. Moldova, în afară de Vatican, sunt Turcia, Belarus și Rusia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu merge la Chișinău, a anunțat Politico, citând 3 oficiali ai administrației prezidențiale. Lipsa Turciei de la acest eveniment este văzută ca un semn de susținere a Rusiei.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: