joi

28 martie, 2024

6 iunie, 2014

Unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de telefonie mobilă- Vodafone- a recunoscut existenţa unor puncte de acces tehnic, care permit agenţiilor guvernamentale din ţările în care activează să asculte în direct sau să înregistreze conversaţii private purtate în reţea.

Compania a decis, conform The Guardian, să rupă tăcerea în legătură cu activităţile guvernamentale de supraveghere. Vodafone a dat publicităţii un raport în acest sens, vineri, în încercarea de a determina reducerea acestui gen de supraveghere a abonaţilor săi.

Conform raportului, toate cele 29 de guverne din statele unde Vodafone este prezent au solicitat în ultimul an acces în reţeaua companiei, pentru a înregistra trasferuri de date sau voce. În unele state, legea permite agenţiilor de securitate să deţină echipamente proprii de supraveghere montate în interiorul sistemelor telecom, la care operatorii nu au acces.

România interzice operatorilor telecom să furnizeze orice informaţie legată de interceptări


Raportul furnizează date generale (vezi graficul de mai jos) în legătură cu solicitările legale primite de companie în perioada 1 aprilie 2013- 31 mai 2014, în toate cele 29 de state în care activează.

Vodafone explică faptul că în unele state în care activează a fost obligat de legea respectivului stat să permită agenţiilor guvernamentale să îşi instaleze propriile echipamente de supraveghere, care permit acestor agenţii să aibă acces la reţea fără să ceară aprobarea sau suportul companiei.

Raportul nu menţionează aceste state, dar agenţia Bloomberg afirmă că în Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, România, Africa de Sud şi Turcia, companiei îi este interzis prin lege să ofere orice fel de informaţii legate de înregistrarea convorbirilor sau a datelor, sau despre existenţa unor facilităţi tehnice acordate agenţiilor guvernamentale.

Vodafone este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de telefonie mobilă, cu peste 400 de milioane de clienţi în 29 de state. Anul acesta, Vodafone a ieşit de pe piaţa americană, vânzându-şi participaţiile în compania Verizon Wireless pentru 130 miliarde dolari.

Surse din industria telecom citate de The Guardian afirmă că, în multe cazuri, accesul direct la reţeaua de telefonie mobilă a unui operator se realizează cu ajutorul unor echipamente ale agenţiile de securitate guvernamentale montate într-o cameră specială. Acest gen de camere se găsesc fie în centrul de date al companiei, fie în nodurile de comunicaţii locale.


Operatorii acestor centre guvernamentale sunt fie angajaţi cu statut special ai companiei, fie agenţi guvernamentali. Din acest punct de vedere, Vodafone afirmă că cere, atunci când aceşti operatori sunt angajaţi ai companiei, respectarea unor coduri interne de conduită, dar că nu poate verifica activităţile acestor operatori.

The Guardian afirmă că serviciile secrete naţionale mai pot intercepta transferurile de voce şi date chiar înainte ca acestea să intre în centrul de date al companiei pentru a fi rutate către apelat.

“Acesta este un scenariu de coşmar. Este un pas curajos al Vodafone şi sper că şi alte companii vor face acelaşi lucru. În plus, aceste companii ar trebui să protesteze, să acţioneze împotriva legilor abuzive care le obligă să permită acţiuni ilegale ale guvernelor.”, afirmă Gus Almeida, director executiv al Privacy Internaţional, ONG care a dat în judecată Guvernul Marii Britanii pentru acţiuni de supraveghere în masă.

Stephen Deadman, responsabil cu respectarea drepturilor consumatorilor în cadrul Grupului Vodafone, a declarat pentru The Guardian: “Aceste facilităţi guvernamentale există. Cerem guvernelor să deruleze acest gen de activităţi numai în baza unor aprobări care să fie prezentate şi companiei. Este important pentru public să ştie că nu este supus abuzurilor.”

Vodafone solicită ca centrele speciale să fie dezafectate iar legile care au permis instalarea echipamentelor proprii ale agenţiilor să fie amendate.

Malta, statul cu cei mai ascultaţi cetăţeni

Conform Vodafone, toate ţările ar trebui să publice date despre numărul de mandate emise. Acestea sunt de două tipuri – cele pentru conţinutul convorbirilor şi mesajelor, precum şi cele pentru metadata (date care pot acoperi locaţia utilizatorului unui dispozitiv, timpul şi data comunicaţiei, precum şi persoanele cu care a comunicat).

Un mandat poate viza sute de persoane şi dispozitive, însă şi o singură persoană poate fi ţinta mai multor mandate.

The Guardian a realizat un tabel cu mandatele de supraveghere aduse la cunoştiinţa Vodafone în ultimul an. Datele folosite au fost furnizate de companie şi de guvernele respectivelor state. La România se specifică: “Este ilegală dezvăluirea oricărui aspect despre modul în care se efectuează interceptările”.

Conform analizei The Guardian, Malta este una dintre cele mai spionate ţări din Europa. Vodafone a procesat 3.773 de cereri pentru metadate la o populaţie de numai 420.000 de oameni.

În Italia, unde activităţile mafiei necesită un nivel mai ridicat de supraveghere, grupul britanic a primit 606.000 de cereri pentru metadate, mai mult decât în oricare altă ţară.

Spania, unde autorităţile au avut de luptat cu atacuri ale teroriştilor islamişti şi basci, Vodafone a primit peste 24.000 de mandate pentru conţinut.

După Italia, Cehia este ţara cu cea mai ridicată accesare de metadate, vizate de 196.000 de mandate în cel mai recent an pentru care au fost publicate cifre.

Tanzania, una dintre puţinele ţări africane în care activează Vodafone, a emis 99.000 de mandate pentru metadate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: