luni

15 aprilie, 2024

1 februarie, 2017

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregătește pentru una din rarele sale vizite din ultima perioadă în interiorul UE. Destinația de joi a președintelui rus- Ungaria- constituie în sine un semnal de schimbare a strategiei Kremlinului în relația cu UE după instalarea lui Donald Trump în Biroul Oval, scrie Politico.

Vladimir Putin s-a întâlnit de câteva ori cu Viktor Orban după ce acesta a venit la putere în 2010. Ultima vizită a șefului de la Kremlin la Budapesta s-a consumat în 2015, fiind prima vizită într-un stat membru al UE după anexarea Peninsulei Crimeea și declanșarea luptelor în estul Ucrainei.

Vizita de joi, 2 februarie, vine pe fondul unei schimbări  de percepție pe care Moscova o are asupra Ungariei: Vladimir Putin pare să îl perceapă acum pe Viktor Orban drept lider eurosceptic care are capacitate să joace în prim-planul politicii europene. Și care ar putea să preseze pentru ridicarea sancțiunilor împuse Rusiei de către UE.


”În ultimii 2 ani, importanța lui Viktor Orban pentru Rusia a crescut constant. În perioada în care Europa s-a confruntat cu criza migrației, Orban a demonstrat că poate să influențeze politicile europene”, afirmă András Deák, membru al Academiei ungare de Științe și colaborator al Institutului de Economie Mondială.

Pentru Kremlin, vizita la Budapesta are în acest moment valoare simbolică și politică: Vladimir Putin vrea să demonstreze în interior că Rusia este în continuare o putere mondială, care nu este izolată de UE.

”Budapesta este una dintre puținele capitale europene unde Vladimir Putin se simte confortabil pentru că se întâlnește cu cineva care îi împărtășește o parte a viziunii sale asupra ordinii mondiale. Moscova poate pretinde astfel că nu toți europenii împărtășesc viziunea că Rusia trebuie sancționată ”, spune Dmitri Trenin, director al Moscow Carnegie Center.

Agenda formală a discuției celor doi lideri este amplă, ce include proiectul nuclear Paks II și un schimb de opinii pe marginea propunerilor formulate de UE pentru câștigarea independenței energetice față de Moscova.


”Există o speranță clară că Viktor Orban va începe să pună presiune pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, nu doar retorică. Este esențial pentru ruși să convingă un stat european să facă primele mișcări în această direcție”, declară András Deák, convins că scopul acestei vizite este de fapt acela de întări opoziția pe care Viktor Orban  o manifestă pentru menținerea sancțiunilor.

Analistul ungar are un singur semn de întrebare: ”Va accepta Viktor Orban să joace acest rol?” Până acum, nici Orban, nici lideri ai altor state care par nemulțumite de menținerea acestor sancțiuni- Cipru, Italia sau Grecia- nu au mers până la capăt, niciun stat nu s-a opus prin veto prelungirii sancțiunilor dictate împotriva Rusiei.

Alegerea lui Donald Trump a dat speranțe Moscovei că Washington-ul își va modera presiunile asupra statelor europene, va decide să ridice măcar o parte a sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA, provocând astfel o reacție în lanț în Europa.

Vecină a Ungariei, Ucraina privește cu îngrijorare gesturile de prietenie între Budapesta și Moscova, dar oficiali ungari afirmă că  situația Ucrainei, foarte serioasă, de altfel, nu este singura care trebuie luată în considerare.

”Din punct de vedere economic, sancțiunile impuse Rusiei nu afectează numai acest stat, ci și Ungaria, chiar economia europeană în ansamblu. Acest tip de sancțiuni nu vor conduce la soluții reale”, afirmă Gergely Gulyás, membru al parlamentului ungar din partea Fidesz.

Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta va ”beneficia” și de proteste, organizate de Opoziție, Politico amintind faptul că, în ciuda relativei popularități a guvernului Orban, populația nu este una activ pro-rusă.

Együtt, opoziția parlamentară, consideră că Orban copiază modelul Putin în ceea ce privește relația cu presa și ONG-urile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: