Prima ieșire din Rusia a lui Vladimir Putin, după ce a declanșat războiul din Ucraina în 24 februarie, va fi la summit-ul șefilor țărilor riverane Mării Caspice, care va avea loc în capitala Turkmenistanului, Ashgabat, miercuri. Din rezervele de gaze naturale ale regiunii se aprovizionează și Europa, prin gazoductul trans-anatolian TANAP, în care se pompează din Azerbaidjan și Turkmenistan.
De asemeni, Kazahstanul pompează cea mai mare poarte a exporturilor sale din aceeași regiune, inclusiv petrolul prelucrat la rafinăria Petromidia de lângă Năvodari.
Regiunea este una strategică, fiind bogată în rezerve verificate și probabile de 8.700 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și de 49 miliarde de barili de petrol, potrivit Stratfor.
Cea mai recentă ieșire a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a fost cea de la începutul lunii februarie, la Beijing, unde el și președintele chinez Xi Jinping au promovat un tratat de prietenie „fără limite”, cu câteva ore înainte de participarea la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, spune Reuters.
De la dominația URSS, la împărțirea apelor teritoriale naționale
Miza summit-ul de miercuri, din capitala Turkmenistanului, la care și-a mai confirmat participarea și președintele Kazahstanului, este aceeași ca la celelalte cinci ediții anterioare, accesul la uriașele resurse energetice.
Cu excepția Iranului, căruia îi aparține coasta de sud a Mării Caspice, alte 3 țări riverane (Azerbaijan, Kazahstan și Turkmenistan) și-au câștigat, formal, independența odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice (URSS), colosul comunist din care făceau parte.
Până în 1992, împărțirea bogăției caspice făcea doar obiectul tratatelor dintre URSS și Iran.
Apoi, o convenție privind statutul legal privind Marea Caspică a fost semnată abia al cincilea summit, din 2018, de la Aktau (Kazahstan). Se stabileau drepturile exclusive ale țărilor riverane la numai 15 mile, ceea ce făcea ca, practic, accesul la rezerve să fie comun.
Mai ales că nu era nevoie de aprobarea țărilor riverane pentru construcția de conducte
Astfel că, summit-ul capătă o importanță suplimentară în contextul crizei geopolitice declanșată de Rusia și a celei energetice care a răsturnat mersul economiei globale.
În pregătirea summit-ului G20 din Indonezia
După summit-ul Mării Caspice din Turkmenistan Vladimir Putin va merge în Tajikistanul vecin cu China și aflat în imediata apropiere a Indiei.
Apoi liderul rus îl va primi la Moscova pe președintele Indoneziei, Joko Widodo, țară care deține președinția grupului celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii, G20, și care va găzdui summit-ul acestuia din noiembrie.
Și dacă, așa cum arată acum perspectivele, războiul Rusiei din Ucraina nu se va fi încheiat suficient de devreme până atunci, este greu de conceput cum vor participa liderii occidentali la întâlnirea G20 din Bali, împreună cu Vladimir Putin.
Deja cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că va decide dacă va participa la summit-ul G20, în apropierea datei evenimentului, spunând totuși că este important ca acesta să nu fie „torpilat”, potrivit Reuters.
***