Rusia nu se va implica într-o nouă cursă aînarmărilor, a spus miercuri preşedintele Vladimir Putin într-o întâlnire cu oficiali din industria apărării. Este o prima reacţie a liderului de la Kremlin după deciziile summit-ului NATO de săptămâna trecută. El a cerut însă o strategie de apărare „echilibrată şi realistă”.
Moscova a anunţat săptămâna trecută că, în funcţie de deciziile NATO şi în contextul evoluţiilor din regiune, până la sfârşitul anului va actualiza doctrina militară pentru perioada 2016-2025.
„Cineva vrea cu adevărat să relanseze o cursă a înarmărilor”, a spus preşedintele rus în întâlnirea de miercuri, citat de Russia Today. „Noi, bineînţeles, nu ne vom implica în această cursă”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Rusia nu vrea o rupere a cooperării în domeniul apărării cu partenerii străini, dar va trebui să fie capabilă să producă echipamente vitale şi piese de schimb de care are nevoie, a mai afirmat liderul rus.
„Trebuie să ne gândim la că există ameninţări. Industria noastră trebuie să fie pregătită să producă echipament important, componente, materiale şi să aibă capacităţi de producţie suficiente, tehnologii şi potenţial tehnic şi de cercetare”, a spus Vladimir Putin.
Declaraţii sale trebuie văzute în contextul sancţiunilor aplicate de statele occidentale Rusei, care constau şi în embargoul asupra livărrilor de tehnologie cu dublă utilizare, civilă şi militară. În plus, armata rusă are o puternică dependenţă de industria de apărare ucraineană, care oferăcomponente, dar şi mentenanţă atât armelor convenţionale, dar şi celor nucleare ruse.
Pe de altă parte, preşedintele Putin a mai arătat că Federaţia rusă trebuie să evalueze toate potenţialele ameninţări militare la adresa sa şi să găsească răspunsurile adecvate, arată şi RIA Novosti.
Prmeierul Dmitri Medvedev, responsabil direct pentru industria apărării, a arătat în luna aprilie că Rusia va investi 20 de mii de miliarde de ruble, 560 de miliarde de dolari, în următorii ani pentru modernizarea armatei şi a flotei şi trei mii de miliarde de ruble, 85 de miliarde de dlari, pentru modernizarea fabricilor de armament.