luni

22 aprilie, 2024

6 octombrie, 2014

AmCham consideră că prioritatea strategică a viitorului preşedinte al României trebuie să fie aceea “de a defini un model de dezvoltare economică multigeneraţional care să ghideze evoluţia socio-economică a României”, arătă preşedintele AmCham, Valeriu Nistor.

Membrii organizaţiei au făcut o serie de recomandări viitorului preşedinte, într-un document prezentat luni într-o conferinţă de presă.

“Investitorii îşi doresc lucruri simple: să aibă încredere în zona în care investesc, iar pentru asta vor ca aceasta să fie predictibilă, stabilă, să fie clar că aceleaşi reguli de joc sunt impuse tuturor participanţilor la mediul economic respectiv.


Vor ca regulile economice să nu fie implementate peste noapte, vor să aibă timp să pregătească schimbările. Altfel, se vor adapta, dar cu acţiuni pe termen scurt şi atunci ele nu crează avantaje competitive”,

a descris Valeriu Nistor mediul propice atragerii investiţiilor în România.

Viitorul preşedinte trebuie să aibă ca prioritate “menținerea ordinii constituționale și a echilibrului puterilor în stat”, iar “independența justiției este un aspect esențial pentru funcționarea sistemului constituțional și al statului de drept”, potrivit membrilor AmCham.

Avem o economie dominată de activităţi care nu au valoare adăugată mare

Economia României este dominată de activităţi fără o valoare adăugată mare, a spus Laurenţiu Dinu, General Manager European Advisory Services şi membru AmCham. „La momentul acesta, peste o treime din forţa de muncă aptă şi disponibilă este ocupată în sectorul agricol, sector dominat de activităţi cu valoare adăugată mică”, a adăugat acesta.


Calitatea educaţiei şi îmbătrânirea populaţiei nu dau motive de optimism pentru economie, crede Laurenţiu Dinu.

Astăzi, doar 14% dintre români au studii universitare, iar condiţiile pentru educaţie sunt de natură să îngrijoreze: accesul la infrastructură şcoală şi la o educaţie de calitate este dificil, în condiţiile unei discrepanţe între mediul rural şi cel urban. În plus, marea problemă este un sistem educaţional neadaptat la cerinţele pieţei.

Domeniile în care se produce valoare sunt, în opinia reprezentantului AmCham, IT, auto şi inginerie. Dar pentru a avea şi un avantaj competitiv, nu doar comparativ, este nevoie de inovare şi dezvoltare. Iar primul pas este restructurarea sistemului public de cercetare şi inovare, iar apoi de alocarea de resurse acestuia.

AmCham se declară îngrijorată şi de nesustenabilitatea sistemului asigurărilor sociale, evidentă în condiţiile acestor trenduri demografice.

În condiţiile în care populaţia îmbătrâneşte, iar valoarea în economie nu creşte, sistemul public de pensii va putea asigura în jurul anului 2060 o pensie publică medie de doar 28% din salariul mediu, față de circa 43% în prezent.

Sănătatea – o prioritate strategică

Sistemul de sănătate trebuie să fie o prioritate strategică, argumentează membrii AmCham. Nu trebuie văzute doar costurile, ci mai ales beneficiile, spun aceştia, care consideră sănătatea „o investiţie, nu un cost”. Însă este nevoie de o reformă profundă şi transparentă.

AmCham a identificat câteva priorităţi pentru acest domeniu:

  • Inițierea unei platforme de dialog multi-sectorial care să definească principalele direcții de reformă.
  • Creşterea finanţării dmeniului, până la procentul de 6% din PIB.
  • O monitorizare mai bună a angajamentelor de plată și stabilirea unor indicatori de performanță
  • Identificarea unor moduri de eficientizare a cheltuielilor pentru medicamente și servicii de sănătate;
  • Reformarea sistemului public de sănătate prin dezvoltarea de infrastructuri regionale și reforma sistemului de management în serviciile publice pentru a crește accesul pacienților la servicii medicale
  • Abordarea integrată a problemei resurselor umane pentru reținerea specialiștilor în domeniul medical

AmCham: Nu avem investitori strategici în agricultură

În ciuda afirmaţiilor autorităţilor referitoare la potenţialul agriculturii româneşti, reprezentanţii AmCham remarcă faptul că în agricultură nu sunt investitori strategici, cu excepţia a două sectoare: al cărnii şi al lactatelor.

Iar printre cauzele identificate sunt lipsa cadastrului, evaziunea fiscală mare din agricultură şi lipsa legislaţiei.

Cea mai mare provocare structurală pentru România, în drumul său spre modernizare, o constituie reorientarea unei treimi din forța de muncă care actualmente își desfășoară activitatea în mediul rural în activități de subzistență, spre activități cu valoare adăugată mai mare: agricultura ecologică, servicii, utilități și mica industrie (de pildă prelucrare), se arată în documentul organizaţiei.

Printre recomandările AmCham sunt:

  • Demararea unor ample lucrări de infrastructură (gaze, apă, canalizare, drumuri, irigații, facilități de depozitare a producției agricole);
  • Finalizarea în toată țara a lucrărilor de cadastru cu fonduri de la buget și clarificarea situației juridice a terenurilor și a drepturilor de proprietate;
  • Dezvoltarea de microîntreprinderi pentru prelucrarea produselor agricole cât mai aproape de locul producției, în vederea stimulării forței de muncă în mediul rural.

 (Descărcaţi aici integral priorităţile şi evaluarea făcute de AmCham)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: