Modifica setari cookieuri

Analiză

TVA: povestea pe care o spune calendarul de rambursare

Situația rambursărilor de TVA din ultimii 4 ani arată nu doar lipsa de predictibilitate a restituirilor de către stat, ci și ieșirea din orice logică… Mai mult

16.02.2020

Chestiunea

Taxele de mediu în România și în UE: ce propuneri pregătește Comisia

În plină dezbatere europeană pe marginea celui mai important subiect al momentului – Pactul ecologic european – România se vede obligată să își reanalizeze eficiența… Mai mult

16.02.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Cronicile

Document / Vizita premierului Li Keqiang la București: Acordurile semnate între România și China. Declarația comună

de Sorin Negoiţă 25.11.2013

România și China au semnat luni, la București, 13 acorduri și memorandumuri în domenii precum energia, tehnologia și industria alimentară – cu ocazia vizitei premierului Li Keqiang.

Premierul Chinei se află în fruntea unei delegații care va participa în următoarele două zile la Forumul China-Statele central și est Europene – desfășurat anul acesta la București.

Au fost semnate acorduri cadru la nivel de minister pentru cooperare în domeniul investițional sau în domeniul energiei nucleare.

Acord pentru grupurile 3și 4 de la Cernavodă

Conducerea Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenție cu reprezentanții China General Nuclear Power Corporation referitoare la finațarea construirii reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%. Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Guvernul va ceda pachetul majoritar de acţiuni la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă acelui investitor care va asigura finanţarea proiectului de construcţie a celor două unităţi, arătând că este dispus la o astfel de decizie politică.

Termocentrală nouă la Rovinari

Directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari,

Centrala va fi dezvoltată de China Huadian Engineering în parteneriat cu Complexul Oltenia, va avea o capacitate instalată de 600 MW şi va produce anual circa 5 TWh de electricitate, la un cost de producţie estimat la 45 euro/ MWh. Acest cost va fi similar cu cel al Complexului Oltenia.

Modernizarea termocentralei Deva

Directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva

China National Electric Engineering CO (CNEEC) LTD este compania chineză producătoare de utilaje pentru sectorul de energie care va investi aproape 600 de milioane de euro în modernizarea grupurilor energetice 3 și 4 de la Termocentrala Mintia. Practic, chinezii vor veni la Mintia și vor monta echipamente necesare, pe cheltuiala lor, contravaloarea acestora urmând să fie rambursată de CEH, în 20 de ani, în rate de circa un milion de euro lunar.

Hidrocentrală de 1,5 miliarde de euro

Directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.

Potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica, centrala de pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti ar urma să aibă o capacitate de 1.000 de MWh. În total, în primii 5 ani ai construcţiei Hidrocentralei,  şi-ar putea găsi de lucru 3.000 de oameni. Estimativ, costurile construcţiei Hidrocentralei se ridică la 1,5 miliarde de euro.

Parc eolian Bobby Păunescu – producător chinez de top

A fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Ming Yang Wind Power Group.

China Ming Yang Wind Power Group Limited a fost înfiinţată în 2006 şi a fost listată la bursa din new york în octombrie 2010. Conform informaţiilor postate pe site-ul companiei, China Ming Yang Wind Power Group Limited ocupă a patra poziţie la nivel naţional, în topul producătorilor de turbine şi soluţii integrate pentru producerea de energie verde

Centru regional Huawei

A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.

Huawei România, compania este implicată în dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii ale Vodafone România şi RCS&RDS, doi dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil.

Producătorul chinez de echipamente IT&C a avut în România, anul trecut, afaceri de 249 milioane de dolari, în creştere cu sub 10% faţă de anul precedent, estimând pentru acest an un avans până la 260 milioane de dolari.

Export românesc de carne de porc și de vită

S-au semnat două acorduri între Autoritățile Sanitar Veterinare din cele două țări pentru exporturile românești de carne de porc congelată și de vaci pentru reproducție.

China intenționează să importe anual din România două treimi din efectivele de porci, respectiv 3 milioane de capete, dar și un sfert din șeptelul de vaci, adică 500.000 de vaci pentru reproducție.

Parc industrial româno-chinez

Ministerul Economiei din România a încheiat cu Ministerul Comerțului din RP Chineză un memorandum de înțelegere privind realizarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea unui parc industrial româno-chinez

Noi Institute Culturale

S-a stabilit un program cultural pentru următorii trei ani, dar și înființarea unei filiale a Institutului Cultural Român în China și a unui Institut Cultural Chinez la București.

***

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucureşti, pentru prima vizită în România a unui premier al Chinei după 19 ani, împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri. Premierul Chinei va participa marți, 26 noiembrie la Forumul China CEE, unde vor fi prezenți prim miniștri din 16 state central și est europene. Miercuri, 27 noiembrie, Li Keqiang  va susține un discurs în fața Parlamentului României.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele 10 luni din acest an.

Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut.

Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.

(Descărcați AICI declarația comună semnată de guvernele României și Chinei)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.11.2013

3 comentarii

 1. Dorel Dibaciu
  26.11.2013, 12:38 am

  acordurile reiau (sec,la obiect) obiectivele programului ceausist abandonate dupa dec.89, cu urmatoarele exceptii (modificari):

  a-dezvoltarea productiei de energie eoliana nu il avea in vedere la acea data pe dl.Bobby Paunescu;
  b-exportul de IT&C,respectiv importul de carne de porc si vita intre cei doi parteneri se derula exact viceversa;
  de ex.sistemele romanesti de calcul mari Felix, si medii Coral,Independent erau contractate cu ani in avans.

  incheierea acestor acorduri,o fi ea deci de bine ori de rau??
  singur nu ma pot lamuri:

  -daca e de bine,indeosebi investitiile in energetica,
  inseamna ca de fapt e de rau: programul de dezvoltare era bun iar investitorul comunist reuseste din prima ceea ce nu au reusit investitorii capitalisti doriti,chemati,incurajati, etc.,scl. vreme de un sfert de veac….

  -daca e de rau,adeca programul de investitii si colaborare economica e gresit si nu va da nici pe departe rezultatele scontate,
  inseamna ca de fapt e de bine: pe durata aceluiasi sfert de veac facuram cu economia noastra ceea ce trebuia, bravo – bravissimo!cand ne-o fi mai rau sa ne fie ca acu’ la anu si la multi ani-dupa cum graieste intelepciunea populara.

 2. N. Priceputu
  27.11.2013, 4:39 pm

  Dorel Dibaciu,cu regret va spun , aveti nostalgii care va acresc sufletul. Vremurile in care eram cel mai mare producator de table,dar stateam 4 ani pana cumparam o Dacie au trecut. Capitalsmul romanesc ,rezultat din accesul la resurse al nomenclaturii si al securistilor,este criticabil dar este starea incipienta a Capitalismului. Profitorii incep sa dea seama. Investitiile serioase dau locuri de munca si bani la buget. Cercetati ce-au facut investitiile la Dacia. Un produs cu succes mare ptr firma si un contibutor mare ptr buget. Priviti inainte ,chiar cu ochi critic ptr prezent.

  • Dorel Dibaciu
   28.11.2013, 10:18 am

   N.Priceputu, exemplul dat de dvs. este o exceptie in peisajul autohton actual… confirma o regula ce nu mai avea nevoie de suplimente de confirmare.

   RENAULT este (stiu eu poate gresit) o firma ‘de stat’ si are un prestigiu NATIONAL; iar Uzina Dacia l-a avut ca manager pe dl.Stroe(cum o fi supravietuit, mi se pare un miracol).

   mai cunoasteti vreun investitor in sensul propriu al termenului (poate mai sunt cativa rataciti) si daca nu de ce oare?

   intamplator, am lucrat o lunga perioada (incepand cu 1994) la programul de investitii al Taiwanului in R.P.C. (84mld.USD pana in 2002) si in alte tari cu nivele de dezvoltare social-economica foarte inegale; cat de cat cred ca am invatat si eu cate ceva in materia investitiilor straine-desi sincer sa fiu m-am calificat pentru jobul respectiv pe baza a ceea ce invatasem in tara inainte de ’89….

   cat despre ‘nostalgii’, le puteti contrapune daca vreti ‘demonizarii’ cu orice pret a perioadei anterioare anului 1990.Ca raportul intre resursele atunci destinate ‘dezvoltarii’ si respectiv ‘consumului’ poate fi comentat, mi se pare in regula, inclusiv in cazul productiei de ‘table’-oricum comentariile nu se pot referi decat la timpul trecut; la timpul prezent al ‘capitalismului romanesc’ fara capital si al ‘economiei de piata’ fara piata,nu au obiect…

Lăsați un comentariu


Stiri

Profit de 6,4 miliarde de lei pentru băncile din România în 2019

Vladimir Ionescu

Sistemul bancar a încheiat 2019 cu un nivel al profitului de peste șase miliarde de lei, marje mari la dobânzi și o nouă scădere a… Mai mult

Stiri

OMS: Teama şi panica nu ajută în combaterea coronavirusului. În România, niciun alt test pozitiv

Vladimir Ionescu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere oamenilor să îşi păstreze calmul cu privire la epidemia de Covid-19, iar guvernelor să fie pregătire să lupte pentru… Mai mult

Europa

Huawei deschide fabrică în Franța – investiție de 200 milioane euro

Iulian Soare

Huawei va construi prima fabrică din Europa în Franța, a anunțat joi președintele gigantului telecom chinez, Liang Hua, potrivit Business Insider. Liang Hua a precizat… Mai mult

Stiri

Radu Ioanid a fost acreditat ambasador al României în Israel

Victor Bratu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea istoricului Radu Ioanid, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Israel. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele… Mai mult

Stiri

Apel al 50 de foști miniștri de Externe din UE: Europa să respingă planul de pace propus de Donald Trump pentru Orientul Apropiat

Iulian Soare

Un număr de 50 de foşti miniştri de externe sau înalți funcționari din diplomația statelor europene au lansat un apel public către liderii UE, cărora… Mai mult

Stiri

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Explicația specialiștilor

Alexandra Pele

România s-a împrumutat joi la dobânzi negative. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat o emisiune de certificate de trezorerie, în valoare de 150 de milioane… Mai mult

Europa

Microsoft anunță că nu-și va atinge țintele financiare din cauza epidemiei din China

Adrian N Ionescu

Microsoft se aşteaptă să nu-şi atingă ţinta de venituri pe segmentul de calculatoare personale, ca urmare a efectelor negative ale epidemiei coronavirus (COVID19) din China.… Mai mult