fbpx

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Document / Vizita premierului Li Keqiang la București: Acordurile semnate între România și China. Declarația comună

de Sorin Negoiţă 25.11.2013

România și China au semnat luni, la București, 13 acorduri și memorandumuri în domenii precum energia, tehnologia și industria alimentară – cu ocazia vizitei premierului Li Keqiang.

Premierul Chinei se află în fruntea unei delegații care va participa în următoarele două zile la Forumul China-Statele central și est Europene – desfășurat anul acesta la București.

Au fost semnate acorduri cadru la nivel de minister pentru cooperare în domeniul investițional sau în domeniul energiei nucleare.

Acord pentru grupurile 3și 4 de la Cernavodă

Conducerea Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenție cu reprezentanții China General Nuclear Power Corporation referitoare la finațarea construirii reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%. Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Guvernul va ceda pachetul majoritar de acţiuni la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă acelui investitor care va asigura finanţarea proiectului de construcţie a celor două unităţi, arătând că este dispus la o astfel de decizie politică.

Termocentrală nouă la Rovinari

Directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari,

Centrala va fi dezvoltată de China Huadian Engineering în parteneriat cu Complexul Oltenia, va avea o capacitate instalată de 600 MW şi va produce anual circa 5 TWh de electricitate, la un cost de producţie estimat la 45 euro/ MWh. Acest cost va fi similar cu cel al Complexului Oltenia.

Modernizarea termocentralei Deva

Directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva

China National Electric Engineering CO (CNEEC) LTD este compania chineză producătoare de utilaje pentru sectorul de energie care va investi aproape 600 de milioane de euro în modernizarea grupurilor energetice 3 și 4 de la Termocentrala Mintia. Practic, chinezii vor veni la Mintia și vor monta echipamente necesare, pe cheltuiala lor, contravaloarea acestora urmând să fie rambursată de CEH, în 20 de ani, în rate de circa un milion de euro lunar.

Hidrocentrală de 1,5 miliarde de euro

Directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.

Potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica, centrala de pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti ar urma să aibă o capacitate de 1.000 de MWh. În total, în primii 5 ani ai construcţiei Hidrocentralei,  şi-ar putea găsi de lucru 3.000 de oameni. Estimativ, costurile construcţiei Hidrocentralei se ridică la 1,5 miliarde de euro.

Parc eolian Bobby Păunescu – producător chinez de top

A fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Ming Yang Wind Power Group.

China Ming Yang Wind Power Group Limited a fost înfiinţată în 2006 şi a fost listată la bursa din new york în octombrie 2010. Conform informaţiilor postate pe site-ul companiei, China Ming Yang Wind Power Group Limited ocupă a patra poziţie la nivel naţional, în topul producătorilor de turbine şi soluţii integrate pentru producerea de energie verde

Centru regional Huawei

A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.

Huawei România, compania este implicată în dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii ale Vodafone România şi RCS&RDS, doi dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil.

Producătorul chinez de echipamente IT&C a avut în România, anul trecut, afaceri de 249 milioane de dolari, în creştere cu sub 10% faţă de anul precedent, estimând pentru acest an un avans până la 260 milioane de dolari.

Export românesc de carne de porc și de vită

S-au semnat două acorduri între Autoritățile Sanitar Veterinare din cele două țări pentru exporturile românești de carne de porc congelată și de vaci pentru reproducție.

China intenționează să importe anual din România două treimi din efectivele de porci, respectiv 3 milioane de capete, dar și un sfert din șeptelul de vaci, adică 500.000 de vaci pentru reproducție.

Parc industrial româno-chinez

Ministerul Economiei din România a încheiat cu Ministerul Comerțului din RP Chineză un memorandum de înțelegere privind realizarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea unui parc industrial româno-chinez

Noi Institute Culturale

S-a stabilit un program cultural pentru următorii trei ani, dar și înființarea unei filiale a Institutului Cultural Român în China și a unui Institut Cultural Chinez la București.

***

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucureşti, pentru prima vizită în România a unui premier al Chinei după 19 ani, împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri. Premierul Chinei va participa marți, 26 noiembrie la Forumul China CEE, unde vor fi prezenți prim miniștri din 16 state central și est europene. Miercuri, 27 noiembrie, Li Keqiang  va susține un discurs în fața Parlamentului României.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele 10 luni din acest an.

Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut.

Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.

(Descărcați AICI declarația comună semnată de guvernele României și Chinei)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.11.2013

3 comentarii

 1. Dorel Dibaciu
  26.11.2013, 12:38 am

  acordurile reiau (sec,la obiect) obiectivele programului ceausist abandonate dupa dec.89, cu urmatoarele exceptii (modificari):

  a-dezvoltarea productiei de energie eoliana nu il avea in vedere la acea data pe dl.Bobby Paunescu;
  b-exportul de IT&C,respectiv importul de carne de porc si vita intre cei doi parteneri se derula exact viceversa;
  de ex.sistemele romanesti de calcul mari Felix, si medii Coral,Independent erau contractate cu ani in avans.

  incheierea acestor acorduri,o fi ea deci de bine ori de rau??
  singur nu ma pot lamuri:

  -daca e de bine,indeosebi investitiile in energetica,
  inseamna ca de fapt e de rau: programul de dezvoltare era bun iar investitorul comunist reuseste din prima ceea ce nu au reusit investitorii capitalisti doriti,chemati,incurajati, etc.,scl. vreme de un sfert de veac….

  -daca e de rau,adeca programul de investitii si colaborare economica e gresit si nu va da nici pe departe rezultatele scontate,
  inseamna ca de fapt e de bine: pe durata aceluiasi sfert de veac facuram cu economia noastra ceea ce trebuia, bravo – bravissimo!cand ne-o fi mai rau sa ne fie ca acu’ la anu si la multi ani-dupa cum graieste intelepciunea populara.

 2. N. Priceputu
  27.11.2013, 4:39 pm

  Dorel Dibaciu,cu regret va spun , aveti nostalgii care va acresc sufletul. Vremurile in care eram cel mai mare producator de table,dar stateam 4 ani pana cumparam o Dacie au trecut. Capitalsmul romanesc ,rezultat din accesul la resurse al nomenclaturii si al securistilor,este criticabil dar este starea incipienta a Capitalismului. Profitorii incep sa dea seama. Investitiile serioase dau locuri de munca si bani la buget. Cercetati ce-au facut investitiile la Dacia. Un produs cu succes mare ptr firma si un contibutor mare ptr buget. Priviti inainte ,chiar cu ochi critic ptr prezent.

  • Dorel Dibaciu
   28.11.2013, 10:18 am

   N.Priceputu, exemplul dat de dvs. este o exceptie in peisajul autohton actual… confirma o regula ce nu mai avea nevoie de suplimente de confirmare.

   RENAULT este (stiu eu poate gresit) o firma ‘de stat’ si are un prestigiu NATIONAL; iar Uzina Dacia l-a avut ca manager pe dl.Stroe(cum o fi supravietuit, mi se pare un miracol).

   mai cunoasteti vreun investitor in sensul propriu al termenului (poate mai sunt cativa rataciti) si daca nu de ce oare?

   intamplator, am lucrat o lunga perioada (incepand cu 1994) la programul de investitii al Taiwanului in R.P.C. (84mld.USD pana in 2002) si in alte tari cu nivele de dezvoltare social-economica foarte inegale; cat de cat cred ca am invatat si eu cate ceva in materia investitiilor straine-desi sincer sa fiu m-am calificat pentru jobul respectiv pe baza a ceea ce invatasem in tara inainte de ’89….

   cat despre ‘nostalgii’, le puteti contrapune daca vreti ‘demonizarii’ cu orice pret a perioadei anterioare anului 1990.Ca raportul intre resursele atunci destinate ‘dezvoltarii’ si respectiv ‘consumului’ poate fi comentat, mi se pare in regula, inclusiv in cazul productiei de ‘table’-oricum comentariile nu se pot referi decat la timpul trecut; la timpul prezent al ‘capitalismului romanesc’ fara capital si al ‘economiei de piata’ fara piata,nu au obiect…

Lăsați un comentariu


Stiri

Administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid începe pe 28 septembrie

Vladimir Ionescu

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid va începe săptămâna viitoare, pe 28 septembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu, marți, la finalul ședinței de… Mai mult

Stiri

DOCUMENT: Guvernul își creează prin OUG noi condiții pentru plafonarea tarifelor la electricitate. Alte modificări ale pieței – Proiect

Adrian N Ionescu

Guvernul va putea plafona tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență… Mai mult

Stiri

Dosar in rem în cazul documentului cu antetul Guvernului ce stabilea strategia de campanie a lui Florin Cîțu pentru șefia PNL

Vladimir Ionescu

DNA a început urmărirea penală in rem în cazul documentului de partid trimis de la Palatul Victoria, cu antetul Guvernului, către lideri ai PNL, anunță… Mai mult

Europa

Ucraina / Tentativă de asasinat comisă asupra lui Serhiy Șefir, consilier al președintelui Zelenski

Razvan Diaconu

Mașina principalului consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost miercuri ținta unui atac cu focuri de armă, anunță Reuters. Oficialii ucraineni spun că a… Mai mult

Stiri

După 30 de ani: A fost instalată prima platformă de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră

Adrian N Ionescu

Black Sea Oil & Gas (BSOG) și partenerii săi concesionari ai perimetrului de gaze naturale Midia din zona românească a Mării Negre au anunțat finalizarea… Mai mult

Stiri

2 angajați ai Primăriei Drobeta Turnu-Severin, suspectați că au falsificat certificate de vaccinare pentru 96 de persoane

Vladimir Ionescu

IPJ Mehedinți a efectuat 64 de percheziții, miercuri dimineață, în județele Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin, la persoane suspectate că au falsificat certificate de vaccinare. Conform… Mai mult

Stiri

Cele 4 reguli principale de sănătate financiară – studiu BCR

Adrian N Ionescu

Lipsa sfaturilor financiare specializate îi expune pe români la riscul de a face alegeri  greșite. Doar 24% dintre români solicită consultanță financiară specializată. Jumătate preferă… Mai mult