vineri

19 aprilie, 2024

3 decembrie, 2014

Rata de refuz a solicitărilor de viză pentru Statele Unite ale cetăţenilor români este, în anul fiscal 2013-2014, de 9,8%, se arată întrun comunicat al MAE.

Este pentru prima dată când acest indicator – care arata solicitîările de viză respinse de Consulatul american din România –  coboară sub 10%, în condiţiile în care, acum 4 ani, aproape un sfert dintre solicitările de viză pentru SUA erau respinse.

Scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de cetăţenii români, asociată eventualei modificări a criteriilor de acces în Programul Visa Waiver – în principal prin posibilitatea creşterii pragului ratei de refuz de la 3%, în prezent, la 10% – este de natură să contribuie semnificativ la materializarea, într-un timp cât mai scurt, a dezideratului de eliminare a regimului de vize pe relaţia cu SUA, arată Ministerul român de Externe.


În ultimii ani, tendinţa a fost descrescătoare:

  • 2010 – 24,8%
  • 2011 – 22,4%
  • 2012 – 17%
  • 2013 – 11,5%

Trendul descrescător se datorează şi eforturilor coroborate ale MAE şi ale Ambasadei SUA la Bucureşti de a informa solicitanţii de viză.

Rata mare de respingere era cauzată de faptul că aplicaţii mergea fie cu dosarul incomplet, fie aplicau din nou pentru viză, chiar dacă obiectiv, condiţiile pentru care fuseseră respinsi nu fuseseră schimbate.

Scăderea ratei de refuz este în măsură să ajute România în îndeplinirea criteriilor necesare includerii în programul Visa Waiver. Cetăţenii ţărilor incluse în acest program pot călători în SUA; în scopuri turistice sau de afaceri, fără a avea nevoie de viză şi de a sta pe teritoriul american maximum 90 de zile.

Legislaţia americană referitoare la programul Visa Waiver


România va mai avea însă de aşteptat până la modificarea legislaţiei americane şi o eventuală schimbare a criteriilor.

Legislaţia privind Visa Waiver era inclusă la pagina 739 a marii reforme a imigraţiei iniţiată de preşedintele Barack Obama. Atâta vreme cât acestă legislaţie era blocată în Congres, ceea ce s-a întâmplat în ultimii 6 ani, adică de la începutul primului mandat al preşedintelui american – nici şansele ca România să se apropie de includerea în program şi ca românii să călătorească fără vize în SUA nu existau.

Vestea că preşedintele Barack Obama urmează să adopte pachetul imigraţiei prin ordin executiv (echivalentul ordonanţelor de urgenţă, fără să mai aibă nevoie de aprobarea unui congres care nu se pune de acord şi blochează legislaţia) ar fi fost una bună pentru români.

Adoptarea legislaţiei privind imigraţia, prin ordinul executiv al preşedintelui Barack Obama nu aduce nicio schimbare în legislaţia care vizează reformarea programului Visa Waiver, aşa cum a comunicat Ambasada SUA pentru cursdeguvernare.ro.

“Nu a fost anunţată nicio schimbare în criteriile programului Visa Waiver”, a transmis Ambasada SUA publicaţiei cursdeguvernare.ro.

Surse diplomatice consultate de cursdeguvernare.ro au spus, de asemenea, că legislaţia privind Visa Waiver nu ar fi fost inclusă în pachetul aprobat de preşediintele american.

Ambasada SUA mai precizează că “cerinţele pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver sunt stipulate de legea americană”. Prin urmare, condiţiile rămân în continuare neschimbate.

Potrivit acesteia, există o serie de acorduri care trebuie încheiate şi semnate înainte ca o ţară să poată intra în Programul Visa Waiver, precum şi criterii obiective pe care o ţară trebuie să le îndeplinească pentru a intra în program.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: