sâmbătă

4 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 noiembrie, 2019

Conducerea PSD se reunește, marți, într-o ședință a Comitetului Executiv pentru analiza rezultatului alegerilor prezidențiale, în care candidatul PSD a obținut cel mai mic scor din istoria post-decembristă a confruntărilor electorale la Președinție.

Potrivit rezultatelor provizorii comunicat luni dimineața de AEP (toate voturile numărate, inclusiv cele din Diaspora), Klaus Iohannis a obținut 66,05%, iar Viorica Dăncilă  33,95%.


Ședința a fost anunțată, duminică seara, de Viorica Dăncilă, care mai speră că poate rămâne în fruntea PSD. Șansele ca un Congres Extraordinar să fie convocat rapid și președintele în funcție să fie debarcat sunt însă mari, mai ales că, în încercarea de a-și forma o majoritate favorabilă în CEx, Dăncilă a ”promovat” 5 sindicaliști în funcții de vicepreședinte PSD, membri cu drept de vot în structura executivă de conducere.

Unul dintre ”sindicaliști” este Gabriel Oprea, iar apariția sa la sediul PSD duminică pare că a ”radicalizat” partidul împotriva Vioricăi Dăncilă.

Variantele de lucru în PSD

Schimbarea la vârful PSD este inevitabilă: pe de-o parte, e vorba de cutume- niciun lider PSD care a pierdut alegerile prezidențiale nu a fost păstrat în funcție, pe de altă parte, se apropie alte două importante runde de alegeri – locale și parlamentare- pe care partidul nu le va putea gestiona cu actuala echipă de conducere.

Cât de profundă va fi această transformare a PSD este de discutat, dar foarte probabil nu se va întâmpla ce își dorește primarul de Buzău, Constantin Toma.


El a declarat, potrivit News.ro: ”PSD şi-a terminat un ciclu şi trebuie resetat de sus până jos şi de jos până sus. Schimbările trebuie să aibă loc imediat pentru că e inacceptabil ce s-a întâmplat în aceşti 3 ani. Câştigăm cu 46 la sută, schimbăm 3 guverne şi, din nenorocire, au fost promovati o multime de oameni care nu trebuia să ajunga niciodată în functii de conducere”.

La polul opus, ca filozofie, se situează actualul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

El a scris, pe Facebook: ”Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în 6 luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem.”

Marcel Ciolacu își dorește însă o ”schimbare” fără scandal, în care el să preia președinția PSD fără prea multe schimbări la nivelul organizațiilor locale. În ceea ce o privește pe Viorica Dăncilă, oferta lui Marcel Ciolacu este garantarea unui loc eligibil la alegerile parlamentare de anul viitor.

Președinția partidului este dorită și de Gabriela Firea, care este sprijinită în demersul său de Paul Stănescu și de Eugen Teodorovici.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: