marți

16 aprilie, 2024

12 aprilie, 2017

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a anunţat miercuri că viitorul Cod Fiscal va prevede posibilitatea achitării impozitului global pe venit pe gospodărie, care va deveni astel o entitate recunoscută fiscal.

Ideea a fost prezentată în premieră de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care a anunțat, marți seara, că românii vor putea să îşi deducă toate cheltuielile şi astfel va dispărea economia neagră din ţară.

”Prin gospodărie înţelegem un grup de persoane, înrudite sau nu, care acceptă prin semnătură să declare la Fisc că şi-au constituit un patrimoniu comun. Nu în scop comercial, ci pentru a-şi gestiona nevoile familiale”, a precizat miercuri ministrul de Finanţe.


Astfel, gospodăria va deveni o entitate recunoscută fiscal. ”Patrimoniul comun se înregistrează la Fisc şi când se face calculul pe impozitul global se ia în gospodărie”, a spus Viorel Ştefan.

El a spus că există posibilitatea constituirii de gospodării şi între familii care nu sunt înrudite dar care, de exemplu, locuiesc în acelaşi imobil. Ştefan a spus că formarea de gospodării recunoscute fiscale va contribui şi la reducerea birocraţiei. ”Dispar multe încurcături precum cele legate de proprietăţile în indiviză”, a mai spus Viorel Ştefan.

Detaliile oferite marți de către ministrul muncii au fost: „Este sistemul american, dacă vreţi. Dacă vor citi programul de guvernare vor înţelege cum se face acest lucru. Ideea e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili. Apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile. Păi fiscalizăm totul. Dumneavoastră, de exemplu, dacă anul viitor veţi avea posibilitatea să duceţi copilul la şcoala de balet şi să vă deduceţi această chitanţă, această cheltuială, veţi cere chitanţă? Logic. Dacă vă puneţi perdele în casă şi ştiţi că se pot deduce, mergeţi şi cereţi chitanţă? Veţi ajunge la un moment dat să cereţi de peste tot facturi. Vă duceţi copilul la meditaţii, cereţi şi puteţi să vă deduceţi. Ideea este nu să îl înglodezi pe român şi mai mult în datorii, cât să scoţi totul din economia neagră în econimia albă”.

Gabriel Biriș: Nu înțeleg de ce umblăm la cel mai stabil și predictibil impozit

Fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriș a comentat marți, pe Facebook, ideile vehiculate de ministrul Lia Olguța Vasilescu. „Impozitul pe gospodarie” este un concept nou in legislatia noastra fiscala si este specific statelor care au cote progresive mari, de peste 40%, asa cum aveam si noi pana in 2004, scrie Gabriel Biriș


”Acest concept permite asezarea sarcinii fiscale in mod just intre soti, atunci cand unul din soti nu castiga sau castiga semnificativ sub pragul de la care se aplica cota maxima de impozit. De exemplu, daca impozitul este 40% pentru veniturile ce depasesc 100.000/an, unul din soti nu castiga nimic, atunci impozitul pe gospodarie ar insemna ca familia plateste 40% pentru ce depaseste 200.000, ceea ce ar reduce sracina fiscala. Atunci cand ai o singura cota, nu mai conteaza. Chiar si daca ar fi doua cota (0% pentru venituri pana in 2.000 de lei, 10% pentru ce depaseste), impozitul pe gospodarie nu ar ajuta mai deloc iar costurile administrative ar fi deloc de neglijat…

Pur si simplu nu inteleg ce se doreste…

Introducerea acestui concept in discutie, mai ales in contextul discutiilor din ce in ce mai intense pe marginea deficitului excesiv ne duce cu gandul la faptul ca guvernul nu spune ceva ce toti susostesc pe culoare: renuntarea la cota unica (si impozitul 0/10% tot o cota unica e in realitate) si reintoarcerea la cote progresive semnificativ mai mari…

Evident, nimeni nu si-ar dori asa ceva, nici macar votantii PSD. Acum nimic nu pare a fi clar, iar bumaceala asta nu ajuta deloc la restabilirea unui climat de incredere, de optimism, climat fara de care tintele de crestere economica nu au cum sa (mai) fie atinse.

In plus, nu inteleg de ce trebuie sa umblam la impozitul pe venit, impozitul cel mai stabil si predictibil din ultimul deceniu! De asta are nevoie economia ca sa se dezvolte, de stabilitate si predictibilitate… Problema noastra principala sunt contributiile, care sunt vraiste si acum parca devin si mai vraiste.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: