Un număr de 262.000 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic de la începutul crizei Covid-19 în România. Bugetul pe care Ministerul Muncii l-a solicitat Finanțelor pentru sprijinirea angajatorilor prin acoperirea șomajului tehnic este de patru miliarde de lei, a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii, pentru cursdeguvernare.ro.
458.000 de contracte sunt suspendate în acest moment, dintre care circa 262.000 de la izbucnirea crizei coronavirus, diferența fiind contracte mai vechi, aferente altor tipuri de situații (în mare parte, femeile aflate în concediu de creștere a copilului).
În cazul celor 262 de mii de contracte, angajatorii au invocat art. 52 din Codul Muncii, al. 1, litera c., care prevede:
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații:
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Ministerul Muncii a solicitat Ministerului Finanțelor Publice (MFP) suplimentarea bugetului asigurărilor pentru șomaj cu suma de patru miliarde de lei, pentru plata șomajului tehnic către companiile afectate de măsurile de prevenire a răspândire a Covid-19. Banii ar urma să fie recuperați de la Comisia Europeană.
Noi am solicitat Ministerului Finanțelor să suplimenteze bugetul asigurărilor de șomaj și asta ne-a dat nouă o estimare de 4 miliarde pentru aproximativ un milion de persoane care ar intra în șomaj tehnic. Va fi o suplimentare de la Ministerul Finanțelor. Suntem în discuție cu Comisia Europeană să ne acopere, sperăm noi, cea mai mare parte sau chiar toate cheltuielile. Ministrul Fondurilor Europene este în discuții foarte avansate cu Comisia. Nu știu dacă din prefinanțări sau dintr-o linie specială, dar vă pot confirma că ne străduim să le acoperim de la Comisie”, a explicat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a precizat că suplimentarea ar urma să fie realizată prin rectificare bugetară, aceasta urmând să fie discutată în ședința de guverna săptămâna aceasta, cel târziu la începutul săptămânii viitoare.
Mulți angajatori au început deja să sune la direcțiile județene ale ANOFM pentru a se interesa în legătură cu documentația privind obținerea banilor de la Guvern.
(Citiți și ”Șomajul tehnic – procedura detaliată a obținerii și depunerii documentelor. Capacitatea de plată: 1 milion de persoane – primele plăți se fac în aprilie”)
ANOFM a stabilit că documentele necesare acordării șomajului tehnic pot fi depuse la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și a municipiului București, prin poșta electronică, la adresa de email dedicată fiecărui județ.
Decretul privind șomajul tehnic a intrat în vigoare la data de 16 martie, deci statul va face plăţi pentru perioada 16 martie – 31 martie. Pentru a beneficia de plata acestei jumătăţi de lună, angajatorii pot depune cererile după 1 aprilie.
Ordonanța stabilește un termen de 30 de zile pentru efectuarea plăților către angajatori. Directorul ANOFM asigură însă că acestea vor fi făcute mai rapid, chiar în luna aprilie.