4 decembrie, 2020

Guvernul maghiar respinge în continuare orice condiționare a bugetului UE de respectarea statului de drept, a anunțat vineri premierul Viktor Orban, scrie Deutsche Welle. Prin această declarație, prim-ministrul de la Budapesta se distanțează de Polonia, celălalt stat ce a folosit dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii, dar care s-a declarat deschisă compromisului propuse de Bruxelles.

Un compromis pentru bugetul UE este posibil, a declarat joi vicepremierul polonez Jarosław Gowin, care a recunoscut recent că Polonia nu ar fi trebuit să blocheze prin veto bugetul UE.

”Polonia are nevoie de fonduri europene pentru o dezvoltare dinamică, inclusiv de fondurile din instrumentul de revenire. Prin urmare, sper (…) că va fi posibil să ajungem la un compromis cu privire la forma finală a clauzei privind statul de drept”, a declarat Jarosław Gowin, citat de Euroactiv.


Afirmația sa nu garantează însă o schimbare a politicii Varșoviei pe acest subiect. Gowin este un politician moderat și membru al guvernului condus de formațiunea conservatoare Lege și Justiție (PiS). Declarația a fost făcută după ce UE a sugerat prin mai mulți oficiali că va apela la planul B, adică la posibilitatea de a efectua plăți din bugetul UE și din cel de recuperare economică post Covid-19 fără a include Polonia și Ungaria.

Ungaria și Polonia au blocat la jumătatea lunii trecut procesul de adoptare al bugetului 2021-2027 al Uniunii Europene și a Fondului de revenire economică propus de către Comisia Europeană din cauza faptului că acesta are inclusă o clauză ce condiționează accesul la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Cel două țări fac obiectul unor investigaţii oficiale din partea UE pentru afectarea independenţei magistraților și presiunile asupra mass-media şi a organizaţiilor neguvernamentale. Varşovia vede în acest mecanism de condiţionare a fondurilor europene de statul de drept o “luptă ideologică” împotriva “valorilor” sale, iar Budapesta are temeri că va fi sancţionată pentru politica sa “antiimigraţie”.

Opoziția celor două state a blocat adoptarea bugetului european de 1,8 trilioane de euro ce include şi fondurile de relansare în urma crizei generate de Covid-19.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: