Viktor Orban respinge compromisul cu UE acceptat de Polonia - își menține veto-ul împotriva bugetului UE - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Viktor Orban respinge compromisul cu UE acceptat de Polonia – își menține veto-ul împotriva bugetului UE

4 decembrie, 2020

Guvernul maghiar respinge în continuare orice condiționare a bugetului UE de respectarea statului de drept, a anunțat vineri premierul Viktor Orban, scrie Deutsche Welle. Prin această declarație, prim-ministrul de la Budapesta se distanțează de Polonia, celălalt stat ce a folosit dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii, dar care s-a declarat deschisă compromisului propuse de Bruxelles.

Un compromis pentru bugetul UE este posibil, a declarat joi vicepremierul polonez Jarosław Gowin, care a recunoscut recent că Polonia nu ar fi trebuit să blocheze prin veto bugetul UE.

”Polonia are nevoie de fonduri europene pentru o dezvoltare dinamică, inclusiv de fondurile din instrumentul de revenire. Prin urmare, sper (…) că va fi posibil să ajungem la un compromis cu privire la forma finală a clauzei privind statul de drept”, a declarat Jarosław Gowin, citat de Euroactiv.


Afirmația sa nu garantează însă o schimbare a politicii Varșoviei pe acest subiect. Gowin este un politician moderat și membru al guvernului condus de formațiunea conservatoare Lege și Justiție (PiS). Declarația a fost făcută după ce UE a sugerat prin mai mulți oficiali că va apela la planul B, adică la posibilitatea de a efectua plăți din bugetul UE și din cel de recuperare economică post Covid-19 fără a include Polonia și Ungaria.

Ungaria și Polonia au blocat la jumătatea lunii trecut procesul de adoptare al bugetului 2021-2027 al Uniunii Europene și a Fondului de revenire economică propus de către Comisia Europeană din cauza faptului că acesta are inclusă o clauză ce condiționează accesul la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cel două țări fac obiectul unor investigaţii oficiale din partea UE pentru afectarea independenţei magistraților și presiunile asupra mass-media şi a organizaţiilor neguvernamentale. Varşovia vede în acest mecanism de condiţionare a fondurilor europene de statul de drept o “luptă ideologică” împotriva “valorilor” sale, iar Budapesta are temeri că va fi sancţionată pentru politica sa “antiimigraţie”.

Opoziția celor două state a blocat adoptarea bugetului european de 1,8 trilioane de euro ce include şi fondurile de relansare în urma crizei generate de Covid-19.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr