duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 septembrie, 2020

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marți demisia cehoaicei Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene, pentru ”declarațiile publice dăunătoare” la adresa Ungariei.

Un demers similar a avut și ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, care i-a solicitat luni Verei Jourova să demisioneze, după ce a declarat într-un interviu acordat Der Spiegel că Viktor Orban a construit în Ungaria „o democrație bolnavă”, scrie Politico.

„Potrivit vicepreședintei, în Ungaria se construiește o ‘democrație bolnavă’ și, pe lângă asta, ea insultă cetățenii UE de naționalitate ungară spunând că nu sunt în stare să-și formeze o părere proprie independentă”, scrie Viktor Orban în scrisoarea deschisă trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Solicitarea demisiei comisarului european pentru justiţie şi egalitate de gen vine cu puțin înainte ca executivul comunitar să prezinte primul raport de evaluare a statului de drept în toate cele 27 de state membre.

În replică la acest raport, în care este de așteptat ca Ungaria şi Polonia să fie criticate pentru încălcarea valorilor europene, Budapesta și Varșovia au anunțat că vor înființa un institut pentruo evaluare proprie a respectării statului de drept în celelalte state membre

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Peter Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează să fie mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată.

„Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a spus Szijjarto, adăugând că există „destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: