marți

16 iulie, 2024

21 februarie, 2023

Pentru a reduce presiunea exercitată asupra spitalelor, viitorul contract-cadru de reglementare a condițiilor pentru acordarea asistenței medicale conține o extindere a stimulentului oferit medicilor care profesează în rural, acces mai larg la servicii prestate în ambulatoriu și consultații la distanță pentru monitorizarea bolilor cronice.

În scopul creșterii acoperirii cu medici de familie în mediul rural, documentul propune:

  • Medicul de familie nou-venit într-o unitate administrativ-teritorială din mediul rural să beneficieze lunar, în baza convenţiei de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de maximum 6 luni, de un venitcare este format din sumele de care beneficiază medicul nou-venit într-o unitate administrativ-teritorială urbană la care se adaugă un spor de 50%.
  • Medicul de familie nou-venit într-o unitate administrativ-teritorială din mediul rural, fără niciun medic de familie și fără existenţa unui punct de lucru al unui medic de familie care își desfășoară activitatea în altă unitate administrativ-teritorială, se propune a beneficia lunar, în baza convenţiei de furnizare de servicii medicale, de un venit care este format din sumele de care beneficiază medicul nou-venit într-o unitate administrativ-teritorială urbană, la care se adaugă un spor de 100%.

Reamintim că România are nevoie urgentă de aproximativ 2.500 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul și în alte peste 1.000 de localităţi nu este acoperit necesarul de medici de familie.


Proiectul elaborat de CNAS și pus luni în dezbatere este prevăzut să intre în vigoare la 1 iulie.

“Prin intermediul proiectului noului Contract-cadru supus dezbaterii publice propunem introducerea unor măsuri care stimulează segmentul de prevenţie în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate, măsuri care vor reaşeza şi reorienta preocupările de menţinere a sănătăţii şi depistare precoce a bolilor, atât ale furnizorilor cât şi ale populaţiei. Suntem convinşi că, prin investiţia în medicina preventivă, în timp vom putea culege roadele beneficiilor reflectate în starea de sănătate a populaţiei”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

(Citește și: „României îi lipsesc 2.200 de medici de familie. Jumătate din cei existenți au peste 61 de ani„)

Principalele prevederi

  • Întărirea rolului medicului de familie, în special în prevenţia unor boli grave, creşterea accesului persoanelor din mediul rural la servicii medicale, dar şi a persoanelor, în general, la servicii medicale în ambulatoriu.
  • Este vizată creșterea rolului medicilor de familie mai ales în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista acestuia, impulsionarea intrării în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a unui număr mai mare de medici de familie, prin modificarea numărului optim de persoane înscrise pe listele acestora, în scopul facilitării accesului populaţiei la serviciile de asistenţă medicală primară.
  • Creşterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de asistenţă medicală primară prin extinderea stimulării financiare a medicilor de familie care aleg să practice în acest mediu.
  • Completarea pachetului de îngrijiri medicale la domiciliu pentru pacienţii care au suferit un atac vascular cerebral, introducerea dispozitivelor compresive în lista dispozitivelor decontate din bugetul CNAS.
  • Reglementarea schemei de adopţie a produselor biosimilare la 50% din pacienţii aflaţi în terapie cu medicamente biologice, pentru creşterea accesului la tratamente decontate din bugetul CNAS. De exemplu, această reglementare ar permite tratarea a încă 5 pacienţi faţă de cei aflaţi în prezent în terapia celulara oncologică CAR-T.
  • Renunţarea la limitarea teritorială a acordării îngrijirilor medicale la domiciliu si a celor paliative, astfel încât pacientul să primească serviciile medicale la locaţia declarată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, având în vedere faptul că de multe ori pacienții imobilizați la pat sunt nevoiți să locuiască în perioada respectivă împreună cu rudele, într-un alt judeţ.


În prima parte a lunii martie va fi publicat în transparenţă decizională şi proiectul normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: