19 iunie, 2022

România are nevoie urgentă de 2.200 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul și, peste 10 ani, nu am mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate (47%) au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total, spune preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, citat de News.ro.

În alte peste 1000 de localităţi nu este acoperit necesarul de medici de familie . Birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem.

„Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”, avertizează şi Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.


„Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa (de Sănătate), acum avem sub 10.000”, spune Daniel Coriu.

„Vorbe mărețe” în programe de guvernare

„Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această (propoziție)… baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante, dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic”, a declarat prof. Dr. Daniel Coriu pentru News.ro.

Realitatea că repartiția teritorială a medicilor de familie este disproporţionată. În marile centre universitare sunt cei mai mulţi, în timp ce în celelalte zone lipsesc sau necesarul nu este acoperit.

Faptul că, în cazul unor boli precum cele hematologice, de exemplu, cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi provin din mediul urban, este efectul tocmai bolnavii din foarte multe zone rurale nu au acces la asistenţă medicală.


„Vorbim de două Românii. O Românie unde numărul de medici este peste media europeană, respectiv Bucureştiul, Doljul, Timişul, Clujul, Mureşul şi Iaşiul, unde sunt concentraţi peste 50% din medicii României şi restul 37 de judeţe care au 27.000 de medici. Ca să vorbim în mod particular despre medicina de familie, cele mai afectate judeţe sunt Tulcea, Vrancea, Sălaj, Covasna şi Călăraşi”, potrivit sursei citate.

România tăcută

„Din nefericire, e România tăcută. Nimeni nu vede fenomenul, acei oameni, săracii, nu vorbesc, ei din nefericire îşi duc destinul fără ca pe cineva să intereseze. Suntem extrem de nemulţumiţi de această situaţie. Avem boli, de exemplu, hemofilia, este o boală pentru care avem tratament, avem tot ceea ce ne trebuie, dar pacientul nu poate să vină la un centru să primească tratament pentru că nu are bani de transport. Cam aici ne aflăm, asta este situaţia reală”, a explicat Prof. Daniel Coriu.

Soluţiile pentru problema lipsei medicilor de familie ar putea fi inspirate din alte modele de sisteme de sănătate, precum cel francez.

Tinerii medici nu mai sunt atraşi de medicina de familie din cauza birocratizării excesive, dar şi a obligaţiilor pe care le au şi care nu ţin de actul medical în sine.

„Contractul cu Casa nu este un contract civil în adevăratul sens al cuvântului, medicul este obligat să semneze contractul că altfel moare de foame”, spune președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

La CMR se primesc „tot timpul anunţuri de transfer listă pacienţi, constatăm că medicii de familie îşi părăsesc cabinetele proprii, îşi transferă lista de pacienţi către un alt medic sau doresc să facă acest lucru, este foarte trist să constatăm cum medicii sunt obligaţi să părăsească ţara pentru a-şi practica meseria în mod onorabil într-o ţară europeană”.

Soluțiile

În Franța, li se oferă gratuităţi, li se oferă loc de muncă, li se oferă casă şi multe alte facilităţi. Ministerul Sănătăţii poate să gestioneze global problema, dar în mod particular, o comunitate, un sat, primăria comunei sau satului, dacă doreşte să aibă medic de familie, trebuie să facă nişte eforturi, nu pot să aştepte totul de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul nu are această capacitate şi nici nu o să aibă vreodată”, a explicat Coriu.

„Soluţiile nu sunt nici punctuale, nici rapide, eu compar de multe ori cu un incendiu pe care îl vedem, e din ce în ce mai mare şi încercăm să-l stingem cu câte o găleată de apă aruncată ici colo, toate acestea fiind câţiva bani în plus la finanţarea anuală sau câteva lucruri de birocraţie tăiate ici colo”, spune Raluca Zoiţanu, preşedintă a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie .

În anumite momente din timp se fac anumite investiţii, cel mai recent este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care va ajuta financiar renovarea şi dotarea anumitor cabinete, ceea ce le poate face mai atractive pentru tinerii medici.

Acum câţiva ani Guvernul României a semnat un program cu Banca Mondială prin care se vor face câteva investiţii, dar mai mult se va lucra la legislaţie şi la ceea ce poate să facă medicul de familie pentru a-i fi dată o mai mare libertate în a fi medic şi mai puţin secretară sau birocrat, a explicat Dr. Raluca Zoiţanu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: