luni

24 ianuarie, 2022

VIDEO / Ursula von der Leyen, trimisă să stea pe o canapea la discuțiile cu Recep Tayyip Erdogan

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2021

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a demonstrat public că nu acordă tratament egal femeilor, indiferent de calitatea sau de rangul acestora. La convorbirile oficiale organizate marți la Ankara cu președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului UE, Charles Michel, Ursula von der Leyen a fost trimisă să stea pe o canapea la distanță de fotoliile rezervate ”bărbaților de stat”.

Un montaj video realizat de Comisia Europeană prezintă momentele oficiale de la sosirea liderilor UE la Palatul prezidențial, acolo unde după oportunitățile foto Recep Tayyp Erdogan îi indică lui Charles Michel să ia loc pe un fotoliu, el se așează pe un altul, Ursula von der Leyen rămânând în picioare în fața celor doi din cauză că protocolul nu aranjase decât 2 fotolii.


Președintele Comisiei Europene își manifestă surprinderea cu o interjecție în fața lui Erdogan care o privește impasibil, Ursula von der Leyen fiind ulterior condusă pe o canapea, la distanță, lângă ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi la Ankara pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vizita liderilor UE la Ankara a venit la două săptămâni după ce președintele Erdogan a retras Turcia din Tratatul internaţional pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, cunoscut drept Convenţia de la Istanbul.

După reuniune, președintele Comisiei Europene nu a făcut referire la acest moment stânjenitor.

(Citiți și:”Şeful diplomaţiei UE, umilit la Moscova: Sergey Lavrov a calificat UE drept un “partener neserios” şi i-a acuzat pe liderii europeni că mint în legătura cu otrăvirea lui Navalnîi”)


Vizita liderilor UE la Ankara a fost convenită după o serie de consultări cu administrația americană, în urma cărora părțile au decis să îmbunătățească relațiile cu Turcia.

După o conferință video organizată pe 21 martie, la care au participat Ursula von der Leyen, Charles Michel și Recep Erdogan, liderii UE au anunțat că este important să se susțină de-escalarea și „să se consolideze în continuare încrederea pentru a permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă”.

”Avem contacte foarte strânse cu prietenii noștri americani pentru a vedea cum putem colabora în dosarul Turcia, atât în context transatlantic, cât și în contextul NATO. Sunt chestiuni care depășesc interesele europene sau ale Turciei”, au transmis la acea dată presei înalți  oficiali UE.

Precizări ale purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene

La conferința de presă zilnică a Comisiei, miercuri, purtătorul de cuvânt șef Eric Mamer a fost asaltat cu întrebări referitoare la incident, precizare făcută fin: Ursula von der Leyen „ar fi trebuit să fie așezată exact în același mod ca președintele Consiliului European și președintele turc”.

Ursula von der Leyen „a fost clar surprinsă” de modul în care a fost amenajată sala de discuții, „așa cum puteți vedea în videoclip”, a spus Eric Mamer, care a precizat: „Chiar dacă a fost surprinsă, a preferat – și sunt sigur că a fost modalitatea corectă de a aborda acest lucru – să acorde prioritate substanței întrebărilor față de protocol sau formă”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ulterior, Eric Mamer a afirmat că Ursula von der Leyen „a cerut echipei sale să ia toate măsurile adecvate pentru a se asigura că un astfel de incident nu va avea loc în viitor”. 

Potrivit Articolului 13 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Comisia ocupă de fapt locul patru în „ordinea de prioritate în rândul demnitarilor instituțiilor europene” – în urma Parlamentului, a Consiliului European și a Consiliului UE. Întrebat despre această ordine instituțională, Eric Mamer a spus că atât Ursula von der Leyen cât și Charles Michel sunt președinți ai unor instituții europene, deci ar trebui tratați egal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr