duminică

11 august, 2024

24 iulie, 2023

Armata rusă a lansat un atac de patru ore în porturile dunărene Reni și Izmail ale Ucrainei, distrugând cu drone depozitele de cereale și alte facilități. Moscova își intensifică încercările de a sugruma exporturile agricole ale Ucrainei.

Atacurile, în care s-au folosit drone furnizate de Iran, apar după retragerea Rusiei din acordul de export cereale prin Marea Neagră. Este prima dată când Rusia atacă porturile dunărene ale Ucrainei, porturi care se află pe granița cu România.

Oficialii ucraineni au declarat că 15 drone Shahed-136 au fost lansate împotriva depozitelor de pe fluviul Dunărea peste noapte și șase persoane au fost rănite. Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Rusia încearcă să blocheze pe deplin exportul cerealelor noastre și să facă lumea să moară de foame”.

Distrugerile din Reni și Ismail


„Depozitele în care erau cereale au fost distruse, au fost avariate și facilități pentru depozitarea altor tipuri de mărfuri. A avut loc un incendiu într-unul din spațiile de producție, care a fost stins cu promptitudine”, a anunțat poliția locală din Reni.

În Ismail, în urma atacului nocturn, șase persoane au fost rănite. Un hangar cu cereale a fost distrus, și depozite de marfă au fost avariate.

Pe lângă depozitele de cereale, autoritățile ucrainene au comunicat că au fost țintite și rezervoare petroliere, depozite cu arme și echipamente NATO.

Ruta dunăreană poate înlocui doar jumătate din capacitatea portului Odesa

Reni, situat lângă Lacul Cahul, a devenit principala rută de transport maritim pentru exportul de cereale din Ucraina de la prăbușirea acordului de export prin Marea Neagră, din 17 iulie. Acest port este situat la aproximativ 200 de metri de teritoriul României și la aproximativ 10 kilometri de orașul-port Galați.


Dunărea a crescut în importanță în timpul conflictului din Ucraina, dar în cel mai bun caz poate înlocui doar 50% din capacitatea portului Odesa, nu în ultimul rând din cauza căii navigabile puțin adânci.

Încercările Rusiei de a împiedica exportul pe ruta Dunării ar lăsa disponibile pentru exportul de cereale ucrainene doar „căile de solidaritate” susținute de UE și tranzitul feroviar și rutier prin Republica Moldova.

Președintele și premierul României condamnă atacurile rusești

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au condamnat luni, prin mesaje publice, atacurile Rusiei îndreptate împotriva unor obiective civile din Ucraina aflate foarte aproape de granița cu România.

”Condamn cu fermitate recentele atacuri rusești împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de Romania. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în MareaNegră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul de cereale din UA și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris președintele Iohannis într-un mesaj pe Twitter.

”Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane. Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a transmis și premierul Marcel Ciolacu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: