vineri

26 aprilie, 2024

4 iunie, 2020

Ludovic Orban a vorbit la video conferința online  #LecțiaCovid. Resetarea sistemului de sănătate  de marți, 2 iunie despre carențele majore ale acestui sistem și cum este decis Guvernul PNL să le abordeze.

Premierul a menționat aceste probleme cronice principale:

  • Infrastructura spitalicească, veche și cu foarte puține investiții atrase
  • Subfinanțarea cronică – „sistemul se bazează pe contribuții plătite de categorii reduse de cetățeni, există mulți ”scutelnici”, categorii întregi care nu participă la finanțarea sistemului de Sănătate”.
  • „Infrastructura de comunicare- nu funcționează. Cardul de sănătate, sistemul e aproape în colaps, nivelul de digitalizare este extrem de înapoiat. Chiar noi ne-am confruntat acum cu această problemă, când a trebuit să avem baze de date complete și actualizate, aici lucrurile trebuie rapid schimbate.”

La întrebările celor care au urmărit dezbaterea, despre medicina de familie și componenta de prevenție a politicilor de sănătate, premierul a spus că se pun în mișcare măsuri pentru sprijinul autorităților locale să gestioneze mai bine aceste componente.

„Din punctul meu de vedere, medicina preventivă este foarte importantă. Noi chiar acum punem în mișcare un sistem de finanțare a asistenților comunitari – 1.000. Susținem autoritățile locale să angajeze acești asistenți comunitari. Știu că riscăm ca într-o perioadă nu foarte lungă, comun locale ar putea rămâne fără medicina de familie, vom gândi stimulente ca să ne asigurăm că rețeaua să se dezvolte, nu doar să fie păstrată în această limită.”

Ludovic Orban a mai făcut o serie de declarații și despre vaccinuri, ca subiect relevant și la ordinea zilei în contextul crizei COVID-19.


„Sunt susținător al vaccinului, cred că ar trebui să fim pro-activi, să contracarăm toate aberațiile. Campaniile astea fac parte dintr-un mecanism elaborat, prezent în mai multe țări europene, care cred că își are izvorul în afara UE, mai spre est. Păi, noi căutăm acum vaccin anti-covid, reacția noastră trebuie să fie inteligentă, să arătăm oamenilor cum cad în capcane.”

Legat de finanțarea sistemului, Orban a menționat sursa importantă a fondurilor europene, cele care sunt anunțate pentru cadrul financiar 2021-2027.

„Sincer, am emoții. Pe lângă bugetul multianual UE 2021-2027, dacă fondul pe sănătate se aprobă, pe evaluările noastre România va beneficia de o sumă suplimentară de peste 30 mld euro. Crește alocarea pe Just Transition Fund. Avem nevoie de mobilizare pentru a fi capabili să absorbim acești bani.”

Conferința integrală și declarațiile transcrise Live Text ale speakerilor pot fi găsite aici (LINK)

Evenimentul a fost organizat de CursDeGuvernare.ro cu sprijinul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și a reunit 10 speakeri – cei mai relevanți din domeniu – în două ore și jumătate de dezbatere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: