Managementul sistemului, legislația, inexistența unei politici investiționale coerente, politica medicamentului și politizarea sistemului au fost problemele menționate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la video conferința online #LecțiaCovid. Resetarea sistemului de sănătate, organizată pe 2 iunie de CursDeGuvernare.ro cu sprijinul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Despre managementul sistemului, ministrul a spus că DSP a scos la iveală „capacitatea deprofesionalizată, lipsită de atribuții, de specialiști, rămânând în acest moment doar să dea niște avize pentru cabinete medicale sau săli de fitness.”. Legat de managementul spitalelor, „acolo unde managerul a gândit strict economic, fără a pune pacientul în centrul sistemului, sau fără a pune corpul medical ca parte, fără să existe niște subcontracte de management cu secțiile, cu compartimentele, pentru a desfășura eficient o anumită activitate, am văzut căderea, la început căderea psihică a corpului medical, apoi căderea managerială și materială”.
În privința legislației, ministrul a menționat: Legea pentru reforma sănătății – care a suferit „peste 1.000 de modificări. Nici nu mai știm cum arată legea, care este normalul acestei legi”.
Inexistența unei politici investiționale coerente: pe acest subiect, ministrul a precizat că „investițiile s-au făcut după cum a dorit cineva care a avut putere la un moment dat” și legat de spitalele regionale, „trebuie gândit cu atenție cum vor fi acestea, în funcție de zonă și de necesități”.
Nelu Tătaru a mai spus că „trebuie schimbată politica medicamentului și trebuie schimbată politica de clawback, pe care nu s-a intervenit de mult timp”.
În ceea ce privește politizarea sistemului, ministrul a declarat: „până acum am peticit sistemul cu exemple de bune practică, dar nu e de-ajuns. Este nevoie de un pact pe Sănătate, care să pună în centru pacientul.”
Conferința integrală și declarațiile transcrise Live Text ale speakerilor pot fi găsite aici (LINK)
Evenimentul a fost organizat de CursDeGuvernare.ro cu sprijinul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și a reunit 10 speakeri – cei mai relevanți din domeniu – în două ore și jumătate de dezbatere.