vineri

19 iulie, 2024

27 septembrie, 2022

O navetă spaţială a NASA s-a izbit în mod intenţionat de un asteroid, în primul test de apărare planetară făcut de umanitate, relatează CNN.

Impactul a avut loc luni la ora 02.14 (ora României), fiind primit cu urale de echipa misiunii de la Laurel, Maryland. Misiunea DART, sau Dublul Test de Redirecţionare a Asteroizilor, a fost lansată în urmă cu zece luni.

NASA a transmis imagini:


Asteroidul Dimorphos nu prezenta vreun risc de a lovi Pământul, această demonstraţie ar putea însă stabili modul în care pot fi deviate, în viitor, rocile spaţiale care ar putea fi o ameninţare pentru planetă.

Membrii echipei DART afirmă că va dura circa două luni pentru ca oamenii de ştiinţă să stabilească dacă orbita asteroidului s-a schimbat.

Dimorphos este un asteroid mic care orbitează în jurul asteroidului Didymos, la o distanță de 11 milioane km de Pământ. Oficialii NASA au considerat că este ținta perfectă pentru a testa efectele unui impact kinetic asupra asteroizilor.

În timpul evenimentului, imaginile au fost transmise către Pământ la o rată de una pe secundă, oferind o privire ”destul de uimitoare” asupra lunii, a spus Nancy Chabot, om de ştiinţă şi coordonator al DART la Laboratorul de Fizică Aplicată.


Naveta spaţială a accelarat la circa 21.600 de kilometri pe oră când s-a ciocnit cu Dimorphos.

Coliziunea a fost înregistrată de LICIACube, un satelit oferit de Agenţia Spaţială Italiană. Acesta s-a desprins de naveta spaţială şi a înregistrat ce s-a întâmplat, iar imaginile vor fi transmise spre Pământ în zilele şi săptămânile următoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: