Cursurile online nu au nicio legătură cu e-learningul, în România, întrucât sunt doar streaming al lecțiilor predate la fel ca la în clasă, a explicat profesorul Mircea Miclea, la conferința Examenul de absolvire a pandemiei. Skill-urile de bază garantate de sistem, pe care tinerii trebuie să le aibă la intrarea în economia viitorului iminent, organizată de cursdeguvernare.ro.
Profesorul Mircea Miclea a vorbit despre deficitele sistemului de învățământ românesc și probleme acestuia, mult mai vizibile în timpul pandemiei, dar cunoscute de toții actorii de foarte mulți ani.
El s-a referit la cele patru lecții importante evidențiate în ultimul an școlar, precum și la competențele ce ar trebui dezvoltate de sistemul de educație într-o lume în care este tot mai evident că nu știm cum vor arăta economia și piața muncii peste 5, 10 sau 20 de ani, sau ce competențe vor fi cerute atunci. De aceea, a spus profesorul Miclea, școala trebuie să formeze acele competențe de bază care le vor permite tinerilor să-și formeze rapid și de-a lungul vieții, competențele de care va fi nevoie la un moment dat, în funcție de cum va arăta economia.
Profesorul Miclea a enumerat cele patru competențe necesare în lumea complexă a viitorului și care stau la baza celorlalte skill-uri ce vor fi necesare:
Autonomia – pentru a forma oameni care să înțeleagă lumea cu mintea lor și să le permită să acționeze eficient.
Disciplina autoindusă – să-i învețe pe tineri să-și stabilească scopuri și să le urmărească fără a se lăsa distrași de tentații. De la nivelul inteligenței medii în sus contează foarte mult autodisciplina, a explicat profesorul Miclea.
Antreprenoriatul – pentru a le permite identificarea oportunităților și implementarea acestora. Lecțiile de antreprenoriat ar trebui furnizate chiar de antreprenori, care ar putea fi modele și sursă de inspirație pentru tineri.
Gândirea de designer – similară jocului de lego, pentru a îmbina cu succes cunoștințele pe care le are un elev.
Lecțiile multimedia și avantajele lor
Referindu-se la lecțiile pandemiei, Mircea Miclea a vorbit despre importanța lecțiilor multimedia, ce ar fi trebuit folosite în pandemie, dar care sunt necesare permanent la clasă și offline.
Lecțiile multimedia însemnând nu doar partea filmarea profesorului când predă, ci și adăugarea unor componente precum exemple, texte, scheme, animație etc. fesorului respectiv, la care se adaugă exemple, contraexemple, texte, scheme, animație, astfel încât să rezulte o lecție multimedia.
În opinia profesorului Miclea, astfel de lecții multimedia, predate de cei mai buni profesori din țară, ar trebui să existe pe platformele de educație și în biblioteca virtuală, astfel încât orice elev să le poată accesa oricând și de câte ori dorește.
Aceste lecții, disponibile oricând, ar avea două mari avantaje: ar genera o egalizare a șanselor, întrucât sunt disponibile tuturor și elevii din zonele defavorizate vor putea urmări lecții cu cei mai buni profesori din țară, iar pe de altă parte, ar stimula toate cadrele didactice, care vor fi comparați de către elevii lor și părinții acestora cu profesorii din biblioteca virtuală.
Îmbunătățirea performanțelor nu va fi însă posibilă fără un buget adecvat, atât pentru orele remediale, necesare acum, cât și pentru bugetele anuale. Un procent de numai 2,5% înseamnă sabotarea economiei din viitor, a explicat profesorul Miclea.
De asemenea, în afara bugetelor, este nevoie de regândirea formării inițiale a profesorilor și de introducerea masteratului didactic. În actuala complexitate tehnologică, fără o formare inițială a profesorilor adecvată România nu va putea crește calitatea prestației cadrelor didactice, a insistat profesorul Mircea Miclea.