duminică

28 aprilie, 2024

3 martie, 2024

România este la nivel european unul dintre furnizorii de personal calificat în domeniul regenerabilelor, a spus Mircea Bițoiu, președinte AIEE la conferința CDG ””Fabrica de creiere”: Formarea competențelor pentru industriile cu valoare adăugată mare – de la școală, la universitate, la sistemul de formare continuă” de marți, 27.02.2024, de la Universitatea POLITEHNICA București.

Cele mai importante declarații:

  • Domeniul energetic nu se oprește la subiectele la modă precum energia regenerabilă și digitalizarea. Domeniul pleacă de la partea de resursă primară, la partea de producere a energiei electrice și modul de gestiune și consum al ei.
  • Da, sunt oameni pregătiți în domeniul energetic – unul care are nevoie de resursă umană atât cu studii medii, cât de personal specializat pentru dezvoltare. Este o provocare continuă. Au fost proiecte în care s-a încercat reconversia profesională mai ales al personalului cu studii medii și s-a și reușit, pentru diverse meserii.
  • Știm că s-au închis foarte multe mine, și mulți au fost pregătiți pentru sectorul regenerabilelor. România este la nivel european unul dintre furnizorii de personal calificat în domeniul regenerabilelor.    
  • Dacă vorbim de competențe în domeniul energetic și resursă umană, avem nevoie de competențe tehnice care pot fi dobândite în mediul universitar, dar și de competențe sociale. Este nevoie să lucrăm în echipe, pentru că proiectele din domeniul energetic sunt complexe. Este nevoie să gestionăm proiecte pe termen lung.
  • Avem și proiecte energetice pe resurse clasice. Pentru centrala de la Ișalnița s-a anunțat de curând că s-a obținut finanțarea. Sunt proiectele nucleare, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Mai este și proiectul nuclear al reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești.
  • Pentru competențe tehnice mediul universitar creează baza și permite absolvenților să se adapteze diverselor subdomenii ale energiei. Dar pregătirea lor pentru a deveni direct productivi – ca să zic așa, poate dura de la 3 luni până la opt ani – dacă vorbim de centrala nucleară.
  • Și, privința reconversiei, una este să pornești de la zero la 24 de ani și alta de la 40 sau 50 de ani. De aceea este nevoie de dezvoltarea în mediul universitar.
  • Un subiect pe care vreau să-l mai deschid este legătura dintre mediul economic și resursa umană tânără. Am avut posibilitatea să lucrez și cu Politehnica și cu tinerii prin diversele proiect care au încercat să pună împreună tinerii cu mediul economic.  Fac asta de prin 2016 doar în Politehnică.
  • E clar că au evoluat. Sunt companii care au încercat să identifice cât mai bine profilul absolventului de politehnică și să se adapteze și ei și să-și creeze programele proprii prin  care să-și câștige, să-și atragă cea mai bună resursă umană, cu care să-și implementeze proiectele.
  •     Poate că ar trebui ca aceste companii, care au programe interne de dezvoltare, să lucreze mai bine împreună, să transmită un mesaj împreună și să ajungă să dezvolte mai mult partea de legătură cu mediul universitar. Nu doar să comunice ci să și facă… vorbeam mai devreme că multe companii vin și-și prezintă nevoile de personal, nevoile de competențe. Ok, le prezintă. Trebuie să facă un pic mai mult.
  • Trebuie să se implice, să vină alături de mediul universitar și împreună, de ce nu, să dezvolte laboratoare, să dea feed-back constructiv pe programele de studii, nu doar să spună problemele.
  • Problemele le-am spus, le știm, trebuie să și facem ceva. Mai este de lucru, dar direcția este bună.

Partenerii evenimentului:

Eveniment recomandat de:

ASPOLI: Asociația Studenților din Politehnica București și UNSR – Uniunea Națională a Studenților din România

***



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: