joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 august, 2020

Mii de manifestanţi s-au adunat din nou în capitala belarusă Minsk, sâmbătă, pentru a protesta împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează presa internațională.

Oamenii au depus coroane de flori în apropierea unei stații de metrou din vestul capitalie, unde un manifestant a fost murit în timpul protestelor de luni.

„Nu violenţei!”, „Trăiască Belarus” și ”Pleacă” au scandat manifestanţii. Unii au afișat pancarte cu protestatari răniți în urma intervențiilor în forță ale forțelor de ordine.


Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a scris vineri pe Twitter că UE nu acceptă rezultatele alegerilor. Uniunea Europeană a dat undă verde sancțiunilor împotriva Belaruslui.

”UE nu acceptă rezultatele alegerilor. Începe procesul de sancționare a celor responsabili de violență și falsificare”, a scris Borell pe contul său de Twitter.

Manifestanții acuză fraudă electorală

De duminica trecută, zeci de mii de manifestanţi ies în stradă, în întreaga ţară, pentru a contesta realegerea lui Aleksandr Lukaşenko. Oamenii acuză fraude masive la vot. Protestele au fost dispersate cu violenţă de către forţele de ordine.


Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko ar fi câştigat scrutinul cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%. Prezența la urne a fost de peste 84%.

Aleksandr Lukaşenko a discutat sâmbătă telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin, pe tema protestelor.

Preşedinţii au discutat despre situaţia actuală din interiorul şi din afara Belarusului”, a indicat agenţia belarusă Belta pe canalul său de Telegram, la scurt timp după ce preşedintele Lukaşenko a cerut să vorbească cu Putin despre „ameninţarea” despre care a spus că vizează ţara sa şi „întreaga noastră regiune”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: