joi

25 aprilie, 2024

21 martie, 2022

Autoritățile locale au refuzat să predea armatei ruse orașul-port asediat Mariupol, unde mai sunt, se pare, în jur de 300.000 de oameni. După numai 4 ore de la expirarea ultimatumului, armata rusă a reluat bombardamentele. Căpitanul Sviatoslav Palamar, membru al forțelor de apărare ale Mariupol, a spus CNN că orașul nu se va preda. ”Bombele cad din 10 în 10 minute”, afirmă Palamar.

Ultimatumul rusesc și răspunsul: luptăm până la ultimul soldat

Armata rusă a dat termen Ucrainei până luni, până la ora 05:00, ora Moscovei (02:00 GMT), pentru a anunța capitularea orașului, promițând în schimb că va asigura două coridoare umanitare pentru ca civilii să părăsească orașul.

Ucraina a respins categoric acest ultimatum. „Nu poate fi vorba despre nicio capitulare”, a declarat viceprim-ministrul ţării.


Vorbind cu BBC, un consilier al primarului orașului a spus că nimeni nu are încredere în promisiunile Rusiei și că Mariupol va lupta până la ultimul soldat.

Cum arată iadul pe pământ

„Iadul pe pamant”. Așa a descris situația din orașul natal, Yaroslav Zhelezniak, deputat ucrainean de la Mariupol.

Și situația chiar este disperată. Mariupol este de 14 zile înconjurat de forțele rusești, care au împiedicat frecvent crearea de coridoare umanitare care să permită fie evacuarea civililor, fie distribuirea de ajutoare.

Săptămâna trecută, armata rusă a permis în 3 rânduri civililor din oraș să plece din localitate, dar numai cu autoturismele proprii. Numărul estimat al autoturismelor ieșite pe aceste căi din Mariupol este de 3.500.

Coadă de autoturisme așteptând un eventual semnal de evacuare

Aproximativ 300.000 de locuitori sunt în continuare blocați în interiorul orașului, fără electricitate, apă curentă sau încălzire. Pe măsură ce hrana și proviziile medicale se epuizează, criza se agravează, oamenii flămânzind și bolile răspândindu-se mai ales din cauza cadavrelor rămase pe străzi sau sub ruine.

Cadavrele sunt lăsate pe străzi din cauza bombardamentelor susținute, doar în momente de relativă acalmie se adună corpurile. Când sunt în sfârșit strânși, unii ajung îngropați în gropi comune, un alt simbol al ororii din Mariupol.

Cadavre depuse într-o groapă comună săpată într-un cartier mărginaș din Mariupol încă neocupat de ruși

Rezidenții își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce Rusia își continuă bombardamentele asupra orașului, de pe uscat, aer și mare, spun oficialii locali.

Harta distrugerilor provocate de armata rusă în cartierul de est al Mariupol

Imaginile arată un oraș în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul, Vadym Boychenko, spunea săptămâna trecută că peste 80% dintre clădirile rezidențiale au fost fie avariate, fie distruse, iar o treime dintre ele nereparabile.

De ce este important pentru ruși să cucerească Mariupol

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al forțelor comune ale Regatului Unit, a explicat la BBC Radio 4 despre semnificația bătăliei pentru Mariupol. El spune că asigurarea orașului este importantă pentru Rusia pentru a putea constitui o legătură terestră între Rusia și Crimeea.

Dacă armata rusă va reuși să cucerească orașul, Kremlin va obține un prim succes strategic major, spune Sir Richard Barrons. „Te uiți la metoda pe care au adoptat-o: rușii nu au putut să intre în oraș, nu au putut intra nici măcar cu tancurile, așa că îl dărâmă, pur și simplu. Să ne așteptăm să vedem repetat acest scenariu oriunde altundeva în Ucraina, în zone care contează cu adevărat pentru planurile lor”

Mariupol, comparat cu Guernica, Stalingrad, Grozny, Alep

Manolis Androulakis, consulul general al Greciei la Mariupol, a zburat marți înapoi la Atena, după ce a organizat mai multe evacuări cu succes a cetățenilor greci și etnicilor greci. El a fost salutat ca un erou în Grecia pentru că a stat la Mariupol în timpul bombardamentelor.

Manolis Androulakis a spus că Mariupol va fi amintit ca un oraș „distrus complet de război”, la fel ca Guernica, Stalingrad, Grozny sau Alep.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, descrie bombardarea lui Mariupol drept crimă de război. Androulakis confirmă: ”În acest moment, civilii sunt loviți orbește și neputincios. În 24 de ore, toată infrastructura a fost distrusă, totul a fost bombardat, electricitate, apă, comunicații.”

Asaltul asupra Mariupol, o „crimă de război majoră” – Josep Borrell

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a calificat luni asaltul forțelor rusești asupra Mariupol drept o „crimă de război majoră”, potrivit BFM TV.

„Ceea ce se întâmplă la Mariupol este o crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează orașul și ucid pe toată lumea”, a acuzat el, înaintea unei întâlniri cu miniștrii Afacerilor Externe și Apărării din Uniunea Europeană, dedicată examinării noilor sancțiuni împotriva Moscovei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: