marți

23 aprilie, 2024

16 iulie, 2020

Despre măsurile implementate până acum, în contextul crizei COVID-19 dar și ceea ce urmează în linie cu planul de relansare economică al Guvernului și în condițiile impuse de pachetul de redresare propus de Comisie Europeană, a vorbit Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, în cadrul conferinței „Economia viitorului post-COVID: planurile României în strategia Europei”, organizată miercuri, 15 iulie, de CursDeguvernare.ro..

Acesta s-a arătat convins că Guvernul va reuși să finalizeze negocierile pe Politica de Coeziune, până la sfârșitul anului și că dorește „să fim între primii care încheie acest proces de negociere”, „pentru prima oară în istoria fondurilor europene”.

În plus, spune acesta, acum Guvernul se pregătește să elaboreze Planul Național de Recuperare și Reziliență, pe care România îl va negocia la Bruxelles, acesta fiind cel de-al doilea document strategic, necesar noului instrument financiar „Next Generation EU”.

(Citiți și: ””La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de guvernare nr. 94 – Sumarul”)


„Important de menționat: discutăm cu Comisia Europeană, urmărim cei 2 piloni în dezvoltarea oricărei țări – cercetare și resurse umane, dar România are nevoie și de investiții în infrastructură, se vede cu ochiul liber, și trebuie să negociem asta”, a menționat Boloș.

Intervenția VIDEO INTEGRALĂ: 

În ceea ce privește măsurile adoptate deja, în contextulcrizei Coronavirus, Boloș a menționat 3 pachete de măsuri.

  1. Primul a vizat sprijinul acordat sistemului public de sănătate, plus măsuri de susținere a șomajului tehnic și stimulentul pentru medici – în valoare de 800 milioane euro
  2. Al doilea – pregătit pentru o primă lectură la ședința de guvern de mâine (16 iulie), Granturile pentru IMM.
  3. Urmează 780 milioane euro, măsuri cuprinse în Planul de relansare economică a României. Un pachet diversificat, sprijin pentru încurajarea inițiativei de antreprenoriat în rândul studenților, antreprenoriat rural și digitalizare IMM.

Pentru cele 3 direcții acesta a anunțat un total de 2,5 miliarde euro, la care se adaugă măsuri indirecte, de sprijin pentru pachete de alimente destinate persoanelor aflate în situație de risc social, plus vouchere pentru persoane vârstnice și situație de precaritate materială.

El a mai precizat că până la data de 1 august se va finaliza tot pachetul menționat, toate actele normative.

Întrebare din public: Există și un calendar atașat Planului național de relansare?

Marcel Boloș a răspuns că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană atât valoarea grantului cât și de modificarea Programelor Operaționale și că există anumite constrângeri din perspectiva regulamentelor europene, însă în jurul datei de 15 august va fi lansat apelul de proiecte (pentru IMM-uri, n.r.). La MFE ajung zilnic până la 100 de întrebări și se au în vedere toate propunerile care se adresează.

Întrebare – Calendar pentru Next Generation EU.

Marcel Boloș: „La nivel de CE a fost lansat un draft de regulament (408/2020) în care apare pentru prima dată problema planurilor naționale de Recuperare și Reziliență.

Chiar dacă nu s-a formalizat încă deadline-ul și avem termene orientative, (în draftul de regulament se vorbește despre luna octombrie, pentru depunerea acestui plan, iar pentru aprobare – aprilie 2021). Noi am creionat în această perioadă liniile mari, domeniile de intervenție. La momentul potrivit la nivel de guvern se va face public acest document, deocamdată suntem în plin proces de organizare a lansării dezbaterii publice. Este un document istoric deoarece vorbim de resurse suplimentare care se adaugă la cadrul financiar existent. Noi vom avea 2 mari greutăți:  pe de o parte, discutăm de pregătirea proiectelor, asta e partea grea, plus capacitatea de implementare. Bugetul se va dubla, deci și efortul de dublează; va trebui să găsim cele mai bune instrumente și modalități de implementare.”

Întrebare – Sunt multe companii în dificultate, inclusiv start-upuri, nu pot avea profit pe ultimii 2 ani. Ce facem cu ele?

Marcel Boloș: „Am făcut un inventar al tuturor problemelor apărute și la IMM și la Start-up. Banii negociați cu Comisia Europeană nu sunt nelimitați. Propunem prin Planul de relansare economică, buget 100 milioane euro pentru IMM, microîntreprinderi fără angajați – număr estimat – 78.000 de beneficiari. O altă măsură de 350 milioane euro, gândită ca o cotă procentuală din cifra de afaceri – 15% grant aferent cifrei de afaceri înregistrată în 2019. O a treia măsură, sprijin 550 milioane euro pentru relocarea companiilor.

Am pornit de la o diagnoză a mediului de afaceri și am decis să mergem către cei mai afectați. Vă pot asigura că mai avem în vedere, pentru start-upuri, mai ales cele pe care noi le-am finanțat din fonduri europene, un instrument financiar de asigurare a sustenabilității acestora.”

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: