luni

15 iulie, 2024

20 mai, 2024

Consilierul de stat László Borbely consideră că nu sunt suficiente investiții în România în economie circulară și spune că se discută în prezent cu Ministerul de Finanțe în legătură cu etichetarea ecologică a finanțărilor. Declarațiile au fost făcute la Conferința CDG de miercuri, 15 mai, de la Palatul Parlamentului, cu tema ”Cum accelerăm economia circulară a României – de la SGR la dezvoltarea sectorială a reciclării”.

”Trebuie să vină cât mai mulți investitori, care să-și dea seama că România a luat în serios schimbarea de mentalitate. Economia circulară înseamnă și un business bun, pentru acele companii care și-au dat seama. Am avut o primă întâlnire – nu întâmplător au venit la noi, la Departament, Banca de Investiții Europeană, Banca Mondială, BERD. Au venit cu toții să discute în ce stadii ne aflăm. Au fost mulțumiți de structura de guvernanță și au spus: pentru sistemul bancar european, România este o zonă interesantă”, afirmă el.

Cele mai importante declarații:

  • O să încep printr-un exemplu mai practic. Am primit câte un PET fiecare, cu apă, aici pe masă. Chiar săptămâna aceasta, noi ne aliniem la OECD, avem negociere cu OECD, și un plan de aliniere cu foarte multe domenii, la Ministerul Mediului. La speța la care vreau să mă refer, sper că noi vom porni un program de guvern fără PET-uri. Asta înseamnă toate instituțiile Guvernului. Vă dau un exemplu de la Guvern, inițiativa noastră – e un filtru performant, pus la unul dintre etajele Guvernului, care: 1. Cam 10.000 kg de emisii economisim prin acest filtru. Nu mai cumpărăm PET, sunt sticle suficiente și se poate rezolva. Este un plan de acțiune privind performanța de mediu a instituțiilor locale și centrale care are un deadline. Am stabilit cu colegii, încercăm să adunăm la o masă toți actorii care răspund de diferite domenii, să vedem: apă, energie electrică, PET-urile, cu reciclarea, cu încălzirea și răcirea clădirilor. Noi ne-am angajat că avem o coordonare la nivelul eficienței energetice a clădirilor.
  • Coordonăm departamentul, această zonă de strategie și acțiune privind eficiența clădirilor. Coordonăm economia circulară, de o lună coordonăm combustibilii alternativi, care înseamnă instituții care trebuie să schimbe standarde din anii 80 – 90, ca să putem merge mai departe.
  • Degeaba ai o strategie pe hidrogen, dacă trebuie să renunți la o licitație, pentru că standardul acela prevede că la 800 de kilometri trebuie să ai o posibilitate și atunci s-a renunțat, pentru că trebuie să clarificăm. Sunt unele lucruri de detaliu, dar dacă nu ai o coerență a politicii, o capacitate administrativă la centrul Guvernului, să spui diferitelor instituții ce să facă, atunci avem asemenea întâlniri și e mai dificil.
  • Eu cred că am făcut o treabă bună, în sensul în care suntem a 18-a țară din UE care avem o strategie, din 2022, avem un plan de acțiune, din septembrie 2023. Am făcut structura de guvernanță. Sunt foarte multe comisii și comitete pe lângă Guvern, care funcționează mai bine sau mai puțin bine. Noi, nu numai că am înființat cele 10 comisii și avem o comisie transversală, care este la noi și care este un fel de catalizator, de acțiuni, conștientizare și de schimbare a legislației. Chiar săptămâna viitoare avem ședința comisiilor.
  • Pasul următor va fi să invităm și reprezentanți din zona privată și instituții de cercetare, pentru a merge mai departe. Sunt termene foarte precise. Avem 52 de acțiuni în Planul de acțiune. Avem aceste 10 zone mari. Avem un deadline în 2026, conform PNRR, o parte din aceste acțiuni trebuie finalizate. Nu e discuție, trebuie să facem.
  • În cea ce privește aceste zone, noi încercăm să fim un fel de catalizator, să-i adunăm pe cei care au un rol foarte important în această zonă și e clar că, după aceea, cel mai important e să fie corelate cu textile, alimente, cu băuturi, apa și deșeurile, cu construcțiile. De fapt, e ceea ce ține de viața noastră. Asta trebuie să înțelegem: economia circulară este o schimbare de mentalitate. La nivelul cetățeanului, la nivelul instituțiilor, la nivelul tuturor celor care sunt parte a societății.
  • O ultimă mențiune, în legătură cu partea de investiții. Trebuie să vină cât mai mulți investitori, care să-și dea seama că România a luat în serios schimbarea de mentalitate. Economia circulară înseamnă și un business bun, pentru acele companii care și-au dat seama. Am avut o primă întâlnire – nu întâmplător au venit la noi, la Departament, Banca de Investiții Europeană, Banca Mondială, BERD. Au venit cu toții să discute în ce stadii ne aflăm. Au fost mulțumiți de structura de guvernanță și au spus: pentru sistemul bancar european, România este o zonă interesantă. Ne-am dus la Bruxelles și am purtat discuții și vom avea săptămâna viitoare o nouă întâlnire, cu toate aceste entități, în care vom discuta care sunt posibilitățile.
  • Concluzia: 1. Partea privată trebuie să știe că merită să investești. 2. Să vină cu expertiză, pentru că acum avem negociere cu OECD, avem PNRR, avem bani, avem mult mai mulți bani. Eu cred că este o perioadă extraordinar de importantă pentru România ca să facem mai mult pe această zonă.
  • Avem mandatul guvernului să avem 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, până în 2026. Mulți dintre experți vor fi pe specializări și pe zona aceasta, de economie circulară. De asemenea, pornim un alt proiect, cu MIPE, pe zona de managementul întreprinderilor. Vom avea, sper, o nouă meserie, expert în SCIM, în managementul întreprinderilor.
  • Avem 90 de indicatori primari. Am evaluat în ce stadiu ne aflăm cu implementarea Agendei 2030, acum reanalizăm strategia din 2018, dar trebuie să vedem că sunt ținte mult mai ambițioase, dar trebuie să vedem: putem să ne angajăm la unele ținte, fără a avea certitudinea că putem să le facem? Până unde putem să mergem, dar dacă ne angajăm trebuie să o și facem.

Sesiunea de Q&A:

Întrebare: Ați spus ceva despre bani și noi, cei din mediul de afaceri, suntem foarte atenți la oportunități. Dar, suntem noi bancabili, prin toate ideile bune pe care le prezentăm. Ideile noastre pot să joace pe această idee de economie circulară? Ar trebui să fie de față și Ministerul Finanțelor. Unde va fi guvernanța acestui subiect care înseamnă bancabilitatea ideilor din economie circulară?


Răspuns: La noi este guvernanță. Luni am avut o ședință a task-force-ului. În Planul de acțiuni sunt prevăzute acțiuni foarte clare ce trebuie discutate și cu Banca Națională, și cu Ministerul de Finanțe și cu Asociația Băncilor. A avut o primă discuție cu Asociația și acestea au realizat că și ele trebuie să-și schimbe puțin mentalitatea în ceea ce privește sprijinul acelor investiții durabile. Este taxonomia la nivelul UE. E un meniu. Fiecare țară trebuie să vadă. Acum discutăm cu Ministerul de Finanțe, cu etichetarea ecologică a finanțărilor. Ce fel de finanțare. Printre cele 52 de acțiuni se prevăd măsuri pe partea bancară, de a sprijini acele investiții care sunt spre economia circulară. Deja am programat o a doua întâlnire cu Asociația Băncilor și o să invităm și industria, companiile private.

Partener instituțional:

Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic, Camera Deputaților, Parlamentul României 

Parteneri:


Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: