sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 februarie, 2021

Președintele american Joe Biden a vizitat joi Departamentul de Stat, unde a susținut primul său discurs de politică externă în calitate de șef al statului, în care a subliniat necesitatea de a reconstrui alianțele SUA și de a revendica rolul de lider mondial al țării în fruntea căreia se află, informează presa internațională.

Adresându-se angajaților din Departamentul de Stat, Biden a declarat, potrivit Reuters, că „America s-a întors. Diplomația a revenit”. El a vorbit despre valorile clasice ale diplomației americane – promovarea sa precum și a drepturilor omului – valori care ”au fost abandonate de Donald Trump”.

Discursul președintelui Biden s-a axat pe modul în care administrația sa va revendica leadershipul SUA și va coopera cu aliații săi, după patru ani tumultuoși sub conducerea fostului președinte Donald Trump, care a susținut o ideologie mai izolaționistă.


Biden a evidențiat eforturile de a reconstrui relațiile cu aliații SUA precum Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud și membri ai Uniunii Europene.

(Citiți și: ”Viitorul Europei de Est – de la pericolele Europei Westfaliene, la spectrul unei Europe Tripolare. Și la ”spațiul dintre Germania și Rusia””)

Tensiunile continue cu Rusia, arestarea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, concurența cu China și recenta lovitură de stat militară din Myanmar sunt toate priorități pe agenda politicii externe a administrației Biden, subiecte prezente în discursul său de joi.

I-am spus clar președintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care SUA se supuneau în fața acțiunilor agresive ale Rusiei – imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea cetățenilor săi -„, a afirmat Biden.”Nu vom ezita să creștem costurile pentru Rusia”.


SUA trebuie „să facă față progresului autoritarismului, în special ambițiilor crescânde ale Chinei și dorinței Rusiei de a ne slăbi democrația”, a evidențiat președintele Biden, potrivit AFP.

Cu toate acestea, noul președinte nu a vorbit despre măsurile concrete promise de consilierul său de securitate națională Jake Sullivan menite să „tragă la răspundere Moscova” și nu a spus aproape nimic despre strategia sa față de China, țară considerată în mod unanim adversarul strategic numărul unu al SUA.

Kremlinul a calificat vineri declarațiile de președintele american Joe Biden drept „retorică agresivă, neconstructivă” și a afirmat că nu va tolera niciun ultimatum din partea SUA.

„Aceasta este o retorică foarte agresivă, neconstructivă, spre regretul nostru”, a comentat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totodată, Peskov și-a exprimat speranța ca între Rusia și SUA să existe un dialog constructiv în chestiunile în care interesele celor două țări coincid.

Conflictul din Yemen

De asemenea, în cadrul discursului, Biden a anunțat înghețarea retragerii trupelor americane din Germania, precum și încetarea sprijinului SUA pentru acțiuni ofensive în Yemen.

Ne intensificăm diplomația pentru a pune capăt războiului din Yemen, un război care a creat o catastrofă umanitară și strategică„, a spus Biden. El a menționat că administrația sa va sprijini o inițiativă condusă de ONU care să impună o încetare a focului în Yemen și să restabilească negocierile de pace.

Diplomatul de carieră Tim Lenderking a fost numit în funcția de emisar special al administrației SUA pentru conflictul din Yemen.

Acest război trebuie să se încheie și, pentru a sublinia angajamentul nostru, punem capăt întregului sprijin american pentru operațiuni ofensive în războiul din Yemen, inclusiv vânzărilor relevante de arme”, a precizat Biden făcând referire la vânzările de arme ale SUA către Arabia Saudită.

Președintele american va semna, de asemenea, un ordin executiv prin care să se revină la cifra de 125.000 de refugiați care să poată fi admiși în timpul primului an fiscal al administrației. Acest număr este în creștere față de cei 18.000 de refugiați admiși în 2020 în timpul administrației Trump.

Joe Biden a anunțat, de asemenea, planuri pentru o politică externă a SUA pentru clasa de mijloc, inclusiv o nouă abordare a politicii comerciale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În ceea ce privește situația din Myanmar, președintele Joe Biden i-a îndemnat pe generalii care au preluat conducerea, răsturnând guvernul civil al liderei Aung San Suu Kyi, să „renunțe la putere” în mod necondiționat.

„Armata trebuie să renunțe la puterea pe care a preluat-o, să elibereze apărătorii și activiștii pe care i-a arestat, să ridice restricțiile impuse comunicațiilor și să se abțină de la orice violență”, a mai spus Biden.”Acest lucru nu poate fi pus la îndoială: într-o democrație, forța nu poate fi folosită împotriva voinței oamenilor”, a adăugat președintele SUA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: