5 aprilie, 2021

Ionuț Țața, președinte clustere IT-RO, fondator al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie ALT Brașov, consideră că nu este suficient ca România să repare mereu greșeli ale trecutului. Vă prezentăm cele mai importante declarații ale expertului din cadrul conferinței CursDeGuvernare „Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid” (30.03.2021). 

Statul trebuie să cristalizeze o viziune de viitor și să propună măcar un singur proiect ambițios care să scoată țara de la coada clasamentelor europene în materie economică, consideră expertul.

Intervenția VIDEO integrală aici:


 

Principalele declarații ale lui Ionuț Țața:

  • Istoria clusterelor este un exemplu bun de supraviețuire a economiei. În Germania, clusterele sunt finanțate de stat, cu parte de management privat. La noi au apărut din dorința economiei de a se organiza. Sprijinul public a întârziat să vină, e foarte rar, suprabirocratizat- unul dintre puținele programe a fost cel de internaționalizare, care acum e suspendat.
  • Clustere sunt un exemplu de adaptibilitate, recunoscute de parteneri europeni. Există chiar o propunere ca partea de sprijin de export să fie organizată în sistem public-privat.
  • Ne putem uita la IT, la zona de intersecție dintre industiile creative și producție, să întâlnim cele 2 lumi să facem, de exemplu, produse cu design românesc.
  • România nu își permite să facă pași mici, suntem deja la coadă. Trebuie să ne băgăm în față, ne trebuie un proiect ambițios. E nevoie de un consens larg, de bugetare pe termen lung și trebuie cineva să spună: investim 1 miliard în proiectul ăsta. Proiect care să fie prioritar în orice guvernare.
  • Să reparăm în permanență lucruri din spate nu e suficient. Realitatea este că noi resimțim că se adaugă în continuare straturi birocratice. Prima firmă am înființat-o singur în 3 zile, acum nu se mai poate asta.
  • Ne mândrim cu UiPath. Dar principala noastră preocupare ar trebui să fie: cum facem ca următorul UiPath să rămână în România. Pentru asta avem nevoie de politici publice solide, avem nevoie de simplificare, de adm publică ce domină mai puțin societatea. Nu trebuie să depindem de stat.

Urmăriți conferința integrală:

LIVE | VIDEO CONFERINȚA Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid

 


Partners: BCREquiLiant Capital, Fan Courier, INACO – Initiativa pentru Competitivitate

Network partners: Avocatnet.ro, Camera de Comert si Industrie a României (CCIR), Romanian Business Leaders (RBL), Asociatia pentru Antreprenoriat Romania (APAR), Foreign Investors Council, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: