sâmbătă

4 mai, 2024

4 octombrie, 2023

În parteneriat cu comercianți de toate dimensiunile, TOMRA a distribuit până la acest moment o infrastructură de preluare a peste 2,2 miliarde de ambalaje, ce ar reprezenta cam 50% din obiectivul de colectare din primul an. Compania a anticipat oarecum că o astfel de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare – SGR poate fi cu sincope – prin complexitate și dimensiunea proiectului din România. ”În acest sens am înființat un centru logistic în care facem asamblarea echipamentelor, organizăm stocuri de piese de schimb, organizăm livrarea către clienți la nivel național tocmai pentru a veni în sprijinul partenerilor uitându-ne la cele 58 de zile care au mai rămas”, spune Doinița Mihai, Vice President Public Affairs  Eastern Europe South, Tomra.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței CDG ”Economia circulară a României: de la Sistemul de Garanție-Returnare la reutilizarea și reciclarea electronicelor și a materialelor industriale” de pe 3 octombrie 2023.

Cele mai importante declarații:

  • Câteva lucruri care s-au întâmplat de când am discutat data trecută, la precedenta conferință CDG, multe lucruri pe plan local, dar și în Europa. Cea mai recentă veste vine din Polonia, președintele Poloniei a promulgat recent legea cu privire la implementarea SGR, de la 1 ianuarie 2025- în mai puțin de 15 luni una dintre cele mai mari țări va lansa SGR.
  • O țară cu peste 40 de milioane de locuitori ce va gestiona în cadrul sistemului aproximativ 17 miliarde de ambalaje de unică folosință cât și reutilizabile. Vor fi incluse toate băuturile gata de consum, ce nu necesită pregătire ulterioară, iar valoarea garanției lor poate fi cuprinsă între 12 și 40 eurocenți.
  • Se întâmplă lucruri în Europa, urmează și alte state mari. România are avantajul de a fi cu câțiva pași înainte pentru că avem acces mai ușor la soluții, putem coordona mai ușor procesele decât atunci când mai multe state vor implementa simultan SGR.
  • La polul opus, Kosovo, o țară foarte mică – 1,7 milioane locuitori – a luat decizia legislativă de a implementa SGR tot de la 1 ianuarie 2025.
  • Revenind la România și în contextul în care ne găsim, putem afirma fără reținere că implementarea SGR reprezintă o revoluționare a sistemului de management al ambalajelor pentru băuturi în România și salutăm toate eforturile depuse până la acest moment de actorii principali în acest sistem- RETURO, toți producătorii, toți comercianții care au făcut demersurile necesare pentru conformare la obligațiile legii.
  • În același timp este necesar să ne uităm și la acele sectoarele nefinalizate încă și, în lumina termenelor, care pentru România se măsoară în zile – AMR 58 de zile, sunt câteva dezvoltări mari, de amploare necesare în construirea SGR. Aici menționez, pe scurt, înființarea și echiparea centrelor de numărare și sortare a materialului SGR, infrastructura IT și cea de preluare a ambalajelor de la populație.
  • Deși compania pe care o reprezint- TOMRA – are soluții pentru toate aceste necesități în SGR, împărtășesc câteva detalii despre cea mai laborioasă dezvoltare: înființarea punctelor de returnare în cadrul celor peste 80.000 de comercianți cu obligații. Am mai spus și cu alte ocazii, comerciantul este partenerul esențial în acest sistem pentru că sunt direct implicați în procesul de preluare al ambalajelor de la populație, iar până la 30 noiembrie, evident, și după aceea, comercianții de toate dimensiunile, fie că vorbim de comercianți mici, medii, mari, vor aduce în fața consumatorului un nou serviciu, și datorită cerințelor legale, dar și pentru a-și demonstra angajamentul de a proteja mediul.
  • Observăm cum consumatorul începe să comunice exigențele sale atât producătorilor, cât și comercianților dar și autorităților. Atunci când vine vorba de produse și servicii trebuie să fie în acord cu legislația de mediu.
  • În ceea ce privește SGR în România, comerciantul va fi interfața între simplu și complex. Cu toții am agreat acest lucru: SGR este un proiect complex. Consumatorul reține că SGR este acel sistem îi reține garanția la achiziția unei băuturi și îi rambursează garanția la momentul în care returnează ambalajul. Este deci o operațiune simplă. Și va înțelege și când îl va penaliza dacă alege să nu returneze acel ambalaj în sistem.
  • Însă, emoțiile și aprecierea față de sistem sunt strâns legate de experiența lui de returnare și de serviciile oferite. El va evalua SGR ca fiind un program de succes dacă va returna facil ambalajul, dacă are acces la suficiente puncte de returnare, dacă își recuperează garanția rapid, dacă mediul în care returnează ambalajul e unul organizat, cu logistică potrivită.
  • Conform unui studiu pe care TOMRA l-a realizat în 7 țări cu sisteme de garanție, printre care Slovacia, Olanda, Germania, Norvegia, Danemarca, ce a avut la bază și sondaje în rândul consumatorilor, printre factorii care determină gradul de satisfacție al consumatorilor legat de SGR a fost menționată funcționalitatea automatelor de preluare. 91% dintre respondenți au menționat că acestea trebuie să funcționeze bine, fără erori. 88% au pus că cel mai important pentru ei este ca aparatele să aibă instrucțiuni pe înțelesul lor care să facă returnarea facilă.
  • Profit de ocazie să menționez campaniile efectuate de comercianți, care sunt exact în această etapă de pregătire internă pentru lansarea SGR. Ați văzut în spațiul public câteva magazine au lansat campanii similare condițiilor SGR, oferind stimulente comparabile cu SGR. Ce se vede din exterior? Răspunsul populației a fost extraordinar.
  • Pe lângă acest test al nivelului de cooperare al cetățeanului, de fapt s-au testat și procese interne, soluții logistice. Pentru tehnologia noastră a fost un test de foc, automatele noastre de preluare au funcționat continuu, în același interval cu programul magazinelor. A fost un test suprem al fiabilității lor. Au fost volume mari de ambalaje returnate într-un timp scurt, în sesiuni mari. Evident în SGR ambalajele se vor pune treptat în piață, se vor distribui la zeci de mii de puncte de returnare la nivel național, însă acest test de stres a fost relevant pentru mai mulți actori implicați în SGR.
  • Răspunsul a fost impresionat, am văzut chiar azi un comunicat care vorbea de volume de peste 23 milioane de ambalaje pe parcursul a câteva luni returnate de consumatori. Însă modul de testare, organizare cunoscut marilor lanțuri de magazine e tradus în pași simpli și pentru restul comercianților. A avea succes în această misiune SGR toți comercianții trebuie susținuți cu informații, proceduri, training-uri, o linie deschisă pentru întrebări, multe altele.
  • Cea mai des întrebare pe care o întâlnim în discuții cu comercianții este legată de- pe lângă soluția potrivită magazinului lor- tariful de gestionare. Pe bună dreptate, ei vor avea la dispoziție acest timp de organizare al punctului de returnare, dar este foarte important să înțeleagă cum pot organiza logistic mai bine acest punct de returnare. Acest tarif de gestionare are rolul de a facilita organizarea în cadrul retailului. Din fericire, am văzut lansate în spațiul public de către RETURO informații legate de contractul pentru comercianți- e extraordinar, acea campanie de comunicare e bine venită, informația trebuie să ajungă la toți comercianții, mari sau mici. În pofida acestei întârzieri conjuncturale suntem încântați să vedem cum crește pe zi ce trece interesul comercianților pentru SGR.
  • Din ce în ce mai mulți se conformează, chiar și în lipsa tarifelor de gestionare ale căror valori- repet- le sunt esențiale în procesul de planificare al investițiilor. Noi, în parteneriat cu acești comercianți de toate dimensiunile am distribuit până la acest moment o infrastructură de preluare a peste 2,2 mld. de ambalaje, ce ar reprezenta cam 50% din obiectivul de colectare din primul an.
  • Ne bucurăm că s-au alăturat acestor demersuri și comercianți locali, tradiționali, care nu au avut ocazia să fie familiarizați cu procesul SGR precum marile lanțuri comerciale și sunt parteneri de nădejde în aceste dezvoltări.
  • Noi am anticipat oarecum că o astfel de implementare poate fi cu sincope – prin complexitate și dimensiunea proiectului din România – și în acest sens am înființat un centru logistic în care facem asamblarea echipamentelor, organizăm stocuri de piese de schimb, organizăm livrarea către clienți la nivel național tocmai pentru a veni în sprijinul partenerilor uitându-ne la cele 58 de zile care au mai rămas. Putem livra soluții și servicii imediat și TOMRA Collection România, filiala nostră din România, are deja o flotă funcțională care activează în teren. Suntem 60 de angajați specializați în a oferi suportul necesar celor care au obligația organizării centrelor de returnare.
  • Considerăm că aceste servicii just in time sunt cu atât mai prețioase în lumina termenului rămas până la lansare. Soluțiile noastre pot fi evaluate, testate în centrul nostru- vorbim atât de soluții pentru colectare automată de tip RVM, dar și soluții de colectare manuală, ce se adresează punctelor de colectare mai mici. Procesul este unul complex, fără îndoială, considerăm că soluțiile viabile, funcționale în alte sisteme sunt disponibile și în România, le putem testa împreună.
  • Noi suntem aici să oferim suportul nostru tuturor, suntem gata să construim cu ajutorul partenerilor interesați de aceste soluții viabile, în condiții de transparență și, bineînțeles, ne adresăm celor care vor să facă din SGR o experiență de succes.
  • Iar rezultatele obținute în celelalte piețe înseamnă pentru noi un cetățean, un consumator mulțumit.

Sesiunea de Q&A:


Mai rămâne o zonă sensibilă, cea a comercianților mici și mijlocii. Ce semnale aveți?

Noi suntem în contact și cu comercianții mici. Cum spuneam, avem și soluții automate, pretabile pentru magazine mai mari, dar avem și soluții de colactare manuală, aplicabile comercianților mici. Vorbim de aplicații, de diverse dezvoltări. Fiind în direct contact, observăm că sunt mulți care sunt interesați să se conformeze cerințelor legale, care cunosc subiectul și depun eforturi să se conformeze. Bineînțeles, sunt și comercianți mici la care informația ajunge mai greu.

Este îmbucurător că au aplicat la soluțiile automate și comercianți mici, cu mult sub 100 mp ai structurii de vânzare, care s-au orientare către acest gen de soluții. Sunt în pregătire, toți ochii sunt ațintiți către organizatori, așteaptă informații.

Partenerii evenimentului:


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: