marți

16 iulie, 2024

21 mai, 2024

”Peste 350.000 de sesiuni se întâmplă azi, zilnic, în fața RVM-urilor instalate de compania noastră. Peste 7 milioane de ambalaje sunt colectate zilnic. Sunt cantități impresionante și este doar începutul lucrurilor, ca să spun așa. De aici, va fi o accelerare și ne vom găsi, probabil, până la finalul anului, la o medie de 12 milioane de ambalaje colectate pe zi”, afirmă Doinița Mihai, Vice President Public Affairs Eastern Europe South, TOMRA. Compania produce și comercializează sistemele de colectare a ambalajelor pentru băuturi returnate prin sistemul de garanție-returnare în România.

Declarațiile au fost făcute la Conferința CDG de miercuri, 15 mai, de la Palatul Parlamentului, cu tema ”Cum accelerăm economia circulară a României – de la SGR la dezvoltarea sectorială a reciclării”.

Cele mai importante declarații:

  • Ca de fiecare dată, e o bucurie să discutăm despre SGR și mulțumim CursDeGuvernare pentru această oportunitate. Ne bucurăm că am putut să fim partenerii unor astfel de evenimente, de-a lungul timpului, de când a apărut conceptul de SGR până la acest moment, tocmai pentru a da posibilitatea tuturor actorilor din piață de a-și expune punctul de vedere. TOMRA mai are o calitate, aceea de promotor al economiei circulare și, prin soluțiile noastre, care se găsesc în peste 80 de piețe din întreaga lume avem și posibilitatea să învățăm, să ne inspirăm, din alte sisteme și din alte practici, și să facilităm aducerea acestor concepte pe plan local, în țările în care ne desfășurăm activitatea.
  • Personal sunt bucuroasă și mândră, deopotrivă, de a fi asistat la două momente istorice și de a participa la implementarea a două proiecte extraordinare, în România. Primul a fost înființarea primei fabrici de reciclare de PET din România, în anul 2002. Cel de-al doilea este acesta, de lansare a SGR, în noiembrie anul trecut. Ambele momente sunt istorice, cu o perioadă de 22 de ani între ele, perioadă în care am asistat la progrese și regrese ale managementului deșeurilor din România. Ce e important și ce cred că ar trebui să rămână în mintea tuturor și să înțeleagă actorii participanți la construcția acestui sistem revoluționar este că am atins punctul de la care nu ne mai putem întoarce. Tot ceea ce construim acum este ca să mergem spre mai bine și spre perfecțiune.
  • A fost un moment destul de greu și pentru noi, ca furnizori de tehnologie, pentru că am auzit de eforturile tuturor, și lăudăm eforturile tuturor, în primul rând pe cele ale celor care sunt participanți direcți la sistem, ale producătorilor și ale comercianților. Sunt peste 80.000 de operatori economici și nu este o treabă deloc ușoară. Deopotrivă, aceste eforturi au fost semnificative și în rândul furnizorilor de tehnologie, pentru că standardele de tehnologie au fost publicate cu doar câteva luni, 4 – 5, înainte de lansarea sistemului. Și noi, la fel ca toți ceilalți actori, a trebuit să ne dăm peste cap și să facilităm construcția acestei infrastructuri. În afară de infrastructura din centrele de numărare și sortare, există și infrastructura de preluare directă de la consumatori, pusă la dispoziție de către comercianți în SGR în România.
  • La acest moment, chiar dacă tot acest parcurs a fost destul de dificil, ne bucurăm să vedem progresele și să vedem cum peste 350.000 de sesiuni se întâmplă azi, zilnic, în fața RVM-urilor instalate de compania noastră. Peste 7 milioane de ambalaje sunt colectate zilnic. Sunt cantități impresionante și este doar începutul lucrurilor, ca să spun așa. De aici, va fi o accelerare și ne vom găsi, probabil, până la finalul anului, la o medie de 12 milioane de ambalaje colectate pe zi.
  • Procentul celor care se conformează este majoritar. Tot din experiența pe care am acumulat-o din implementarea SGR in celelalte țări, ne uităm la ce se întâmplă în România și sperăm că mediul de discuții și, mai ales, cadrul legislativ, va fi unul cât mai stabil. Pentru că, una dintre erorile care se pot întâmpla este să luăm decizii pripite, bazate pe emoții, fără analiza cifrelor și în timp ce lucrurile se întâmplă.  
  • Vorbesc despre toate acele reacții care au apărut din partea anumitor participanți la sistem care, fie din necunoștință de cauză, fie că nu au mai trecut printr-un astfel de proces, tind să dramatizeze și să exagereze. Se vorbea puțin mai devreme dacă ar trebui să iasă din sistem anumite fracții, anumite tipuri de materiale sau anumite tipuri de băuturi. Este una dintre modificările de structură a sistemului care ar veni cu un impact și noi sperăm ca această analiză de impact să fie una pertinentă. Poate nu acesta este momentul la care se iau decizii atât de dramatice, în timp ce se implementează sistemul, tocmai pentru că impactul este asupra a cel puțin de 80.000 de operatori economici.
  • Ne uităm cu optimism către viitor și înțelegem că SGR este un prim pas către marea revoluție care se va întâmpla în România. Noi, la TOMRA, am realizat un studiu https://circular-economy.tomra.com/resources/hrs . Ne-am uitat către celelalte sisteme de management al deșeurilor din lume și am văzut ca exemple de bună practică o implementare care incorporează trei tipuri de soluții: SGR-ul, un sistem de colectare separată (care azi, în România, se găsește într-un proces de modernizare și de completare, ca să spunem așa, suntem în fața unor investiții importante), și cel de-al treilea sistem este acela de sortare a deșeului solid mixt municipal. Toate aceste 3 sisteme implementate împreună ne vor ajuta să extragem și să   deviem de la groapa de gunoi mult mai multe fracții decât gestionează azi SGR plastic, sticlă și metal pentru ambalaje de băuturi și ne vor duce către acele obiective ambițioase de deviere de la groapa de gunoi a deșeurilor reciclabile în proporție de peste 90%.
  • Noi suntem parteneri în tot acest proces. Soluțiile noastre sunt atât în zona de colectare, prin RVM-urile pe care le punem la dispoziție, dar și prin soluții de sortare a deșeurilor reciclabile, a diferitelor fracții, cât și în zona deșeului municipal.
  • Legat de SGR, nu putem să subliniem decât că, la acest moment ne uităm la un sistem în formare. Încă nu este matur și probabil primele bilanțuri se vor face la finalul primului an de implementare. Acum ne uităm la un bilanț intermediar și cele peste 200 de milioane de ambalaje estimat a se colecta în luna mai sunt începutul unei tranziții frumoase către un sistem performant care ne va ajuta să atingem rate de colectare similare celorlalte 15 sisteme din Europa și 59 de sisteme la nivel mondial.
  • Suntem aici sa ne susținem partenerii în finalizarea implementării acestui sistem extraordinar. Sunt provocări care ne stau în fata tuturor și aș vrea să menționez câteva dintre ele. Sunt câteva decizii care trebuie luate rapid. Vorbim de logistica sistemului care face ca preluarea ambalajelor de la punctele de returnare către centrele RetuRo și mai departe către reciclatori sa fie greoaie. Vorbim de testarea ambalajelor pentru care avem nevoie de suportul producătorilor și al RetuRo pentru a finaliza acea bază de date pentru a eficientiza returnarea și a elimina acele sincope din procesul returnării. Și vorbim de infrastructura de schimb, acele cuve, saci către trebuie să ajungă către comerciant, în punctul de returnare.
  • Subliniem mereu rolul comerciantului în implementarea SGR. Comercianții sunt interfața între conceptul SGR și consumator. Au una dintre cele mai grele sarcini si trebuie susținuți în continuare.
  • Noi la TOMRA dorim să ne susținem toți partenerii, producătorii, comercianții, RetuRo, chiar si mai departe beneficiarii sistemului precum reciclatorii, și avem și soluțiile necesare, know-how-ul necesar si disponibilitatea de a fi aici până la final și după.    

Sesiunea de Q&A:

Întrebare: Ne puteți da cifre din studiul dumneavoastră și m-ar interesa, pe colectarea separată, care sunt țintele pe următorii doi ani?


Răspuns: Ceea ce noi am făcut a fost să ne uităm la țările care au implementat sisteme de gestionare a deșeurilor reciclabile. Ce v-am spus sunt concluziile pe care le-am tras în urma evaluării acestor sisteme și vorbim despre o soluție integrată care s-ar aplica și în România, prin combinarea celor trei sistem: SGR pentru gestionarea ambalajelor pentru băuturi, sistem de colectare separată pentru alte fracții precum hârtie, carton, textile, electronice ș.a.m.d., și un sistem de sortare a deșeului solid municipal. Procentele și performanțele depind de modul de implementare și de soluțiile alese de fiecare țară în parte, de viziunea fiecărui stat și de resursele alocate. Ceea ce face TOMRA este să pună la dispoziție infrastructura necesară pentru a atinge obiectivele asumate de fiecare țară în parte.

Partener instituțional:

Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic, Camera Deputaților, Parlamentul României 

Parteneri:


Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: