joi

9 mai, 2024

9 februarie, 2024

România ar trebui să promoveze politici de reindustrializare, afirmă Bende Sándor, președinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților. ”Pentru asta trebuie eliminată birocrația, dacă se poate și atât cât se poate”, a avertizat marți deputatul Bende Sándor, la conferința CDG ”România producătoare în noua paradigmă economică”, organizată marți la Palatul Parlamentului.

Parlamentarul român a sesizat însă o problemă în stabilirea criteriilor de acordare a fondurilor: ”În România nu am reușit să ne decuplăm de următoare chestiune: întotdeauna, ca și criteriu de departajare introducem numărul de locuri de muncă înființate printr-o investiție. Or, toată lumea din Europa, deja merge spre automatizare, spre folosirea inteligenței artificiale. Aceste două lucruri se bat cap în cap. Ori automatizezi, ori creezi locuri de muncă”.

Principalele declarații ale lui Bende Sándor:

  • Trebuie să facem absolut totul ca să putem repune România pe harta economiei europene și mondiale. Avem de lucru. Recunoaștem că avem probleme cu plusvaloarea. Dumneavoastră ați spus plusvaloare mare. Eu aș fi mulțumit să avem plusvaloare de orice dimensiune.
  • Dacă ne uităm la balanța comercială a României, nu stăm prea bine. Nu stăm prea bine când vorbim despre aceste lucruri. Asta înseamnă că importăm, avem o economie bazată pe comerț. Și acest segment are locul lui, dar trebuie să facem plusvaloare, și cel mai bine se poate face plusvaloare prin reindustrializarea României.
  • Pentru acest lucru, banii europeni sunt excepționali. Sunt o sursă de finanțare de care nu trebuie să uităm.
  • România nu trebuie să vină cu industrializare neapărat din capitalul național. Trebuie să creăm terenul fertil, să creăm cadrul propice ca întreprinzătorii privați să înceapă să facă investiții în această zonă.
  • De ce nu avem acum aceste investiții? Probabil, pentru că lucrurile nu erau propice. România trebuie să aibă grijă să are pământul, să ude pământul, să creeze condițiile necesare pentru ca industria să poată răsări în mediul privat.
  • Pentru asta trebuie eliminată birocrația, dacă se poate și atât cât se poate. În cazul fondurilor europene există următoarea problemă. România are nevoie de foarte mulți bani. Dar, dacă ne uităm ce fel de proiecte au fost scoase pe piață în ultima perioadă, era vorba de foarte mulți bani și nu știu dacă sectorul privat este pregătit pentru a absorbi dintr-odată foarte mulți bani.
  • Nu este sigur că fiecare întreprindere mică este pregătită să absoarbă 500.000 de euro, sau un milion de euro. Avem nevoie de proiecte mici, cu bani ce pot fi atrași rapid și care pot fi finalizate repede – 20.000, 50.000 și 100.000 -, care să fie realizate mai multe, unul după altul. Acest lucru ne va duce la o creștere normală a societății private din România, la o creștere economică mult mai normală. Suntem la începutul unui nou ciclu financiar din bani europeni, încă nu este întârziat nimic.
  • Văd că este prezent online și domnul ministru Radu Oprea, pe care-l salut și pe această cale. Sper ca până al sfârșitul anului să pună lucrurile în mișcare, așa cum am avut foarte multe discuții cu dânsul. Sper să reușească.

Întrebări

Care ar fi prioritățile dumneavoastră în acești ani, pentru a ajuta industria autohtonă și nu numai, să atragă fonduri în contextul acesta, al automatizării?

  • Domnul Ilie Toma este lângă mine și a auzit de nenumărate ori în Comisie, mai ales atunci când era vorba de o aprobare de OUG care venea cu un draft sau cu un proiect de finanțare europeană. Aici este o chestiune simplă.
  • În România nu am reușit să ne decuplăm de următoare chestiune – întotdeauna, ca și criteriu de departajare introducem numărul de locuri de muncă înființate printr-o investiție. Or, toată lumea din Europa, deja merge spre automatizare, spre folosirea inteligenței artificiale. Aceste două lucruri se bat cap în cap. Ori automatizezi, ori creezi locuri de muncă.
  • Dacă automatizezi creezi alte tipuri de locuri de muncă și dispar unele pe care le-ai avut până atunci. Dacă vrei să modernizezi, nu poți să condiționezi de faptul că trebuie să angajezi cu 20% mai mult personal decât ai avut. Și acest personal trebuie menținut 3 – 4- 5 ani. Lumea evită să depună proiecte și din cauza aceasta.
  • Trebuie să vedem ce ne dorim pe viitor. Ne dorim să avem o economie performantă sau ne dorim să avem doar locuri de muncă mai puțin calificate?

Parteneri:


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: