marți

23 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2022

Îți prezentăm cele mai importante declarații ale lui Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, în cadrul Conferinței CDG ”Economia reciclării – decalajele pe care trebuie să le recupereze România” (25.01.2022).

Cele mai importante declarații:

  • Sistemul de Garanție Returnare este un sistem care constituie una dintre cele mai mari provocări pentru Ministerul Mediului în această perioadă. Un sistem complex, pe care îl putem face funcțional o singură dată, sau îl putem rata, o singură dată. Provocarea este uriașă. Ca de obicei  în această situație, interesele legitime, sau mai puțin legitime, sunt și ele foarte mari. Interesul nostru este să înființăm un sistem care să ajungă la o performanță de peste 90% în câțiva ani. Vrem să aducem în economia circulară peste 90% dintre ambalaje, care, astăzi, reintră doar în parte în sistemul selectiv, restul, din păcate, se găsesc în natură….
  • Fără un sistem performant și fără trasabilitate nu vom termina niciodată discuțiile cu privire la cantitățile raportate de colectori. Tocmai ce am încheiat o discuție foarte neplăcută cu o societate care se ocupă de reciclare, dar care nu demonstrează acest lucru. Miza pentru SGR este foarte mare, mă bucur că cele mai mari companii din domeniu, cei mai mari producători de ambalaje și comercianții sunt interesați să se implice în realizarea acestui sistem de garanție-returnare.
  • Cum se va întâmpla acest lucru, desigur, au fost foarte multe discuții pe această temă. Azi avem o Hotărâre de guvern care a suferit și prima modificare datorită ideii ca și statul să dețină 20% din această companie care va gestiona sistemul. A fost modificată procedura de înființare a societății, acest proiect de HG are toate avizele, așteptăm să treacă perioada de consultare publică pentru a evita orice riscuri ulterioare. Termenul expiră pe 26 ianuarie și o HG, așa cum a fost discutat, va fi supusă aprobării guvernului.
  • După acest pas, începe etapa ofertelor pe care le așteptăm din partea companiilor, care vor depune un plan de afaceri pentru înființarea SGR de către noua societate. După primirea ofertelor, Ministerul va lua decizia de a încredința dreptul unei societăți de administrare a SA, această participare a statului oferă ministerului o implicare mult mai serioasă și oferă un nivel superior de control.
  • Sunt multe companii care se organizează pentru această procedură. Tema cea mai spinoasă este data la care devine obligatorie derularea activităților de recuperare a ambalajelor prin SGR. Această dată este stabilită pentru 1 octombrie în HG care este în vigoare. Este o dată țintă pe care aș vrea să o respectăm, dar numai în momentul în care vom avea primele planuri de afaceri pe masă vom ști exact dacă termenul poate fi respectat. Eu îmi doresc ca la sfârșitul anului 2022 să avem un sistem funcțional, aș dori ca această companie să se înființeze rapid, să putem recupera ambalaje într-un procent cât mai mare.
  • Urmează să derulăm și o campanie de conștientizare în ceea ce privește colectarea selectivă, vom folosi campania pentru a promova sistemul, vrem să sprijinim companiile care se vor implica.
  • Trebuie să conștientizăm situația reală din domeniul reciclării, aici vom avea nevoie de capacități sporite pentru a putea crește aceste capacități vom derula prin PNRR un program de susținere a acestei activități de investiții. Este un program de 200 milioane euro la pornire, în cazul în care aceste sume se vor epuiza vom putea să suplimentăm fondurile prin AFM. Susținem întreg lanțul, de la colectare, selectare, până la reciclarea propriu-zisă

Sesiunea de Q&A:


Cum se arondează zonele de colectare în teritoriu?

Fiecare comerciant- mare sau mic- va avea obligația de a asigura colectarea, individual, obligatoriu pentru comercianții care au magazine de peste 200 mp suprafață de vânzare și cei care sunt sub 200 mp ca suprafață se pot asocia, pot organiza puncte de colectare cu primăriile. Nu vor fi arondate pe regiuni sau alte criterii, fiecare comerciant va avea această obligație

Sistemul va stimula toate magazinele, inclusiv în zona rurală?

Obligația este valabilă pentru toate unitățile care fac desfacere de produse care intră în sistemul SGR, începând cu chioșcul de la colțul străzii până la marii retaileri din orașe.


Când apare HG de modificare a SGR?

Pe 26 se încheie etapa de consultare, HG va intra în prima ședință după data de 26.

Când apare un standard pentru deșeuri din construcții și a deșeurilor biodegradabile?

La biodegradabile nu am reușit, din păcate, să emitem ordinul comun cu Ministerul Agriculturii pe compostare. Am decis că vom emite o procedură doar de la Ministerul Mediului. Pentru construcții, nu există reglementare clară, nici infrastructura nu este pregătită. Aici, când vom avea acele platforme de depozitare voluntară, cantitățile vor crește, în paralel trebuie să avem și standarde, sunt deschis la dialog.

Detalii despre taxa pe plastic?

Nu avem o decizie, suntem în discuții cu Ministerul de Finanțe. Am avut discuții și cu Camera de Comerț româno-americană, AmCham. Până la sfârșitul lunii martie am dat un termen să finalizăm aceste discuții. Avem nevoie de o decizie. Personal,  nu cred că poate fi împovărat un singur participant, nu putem pune toată povara nici pe producător, nici pe colector, nici pe persoane….

Cum poate fi demarată o activitate în acest domeniu?

Depinde de tipul de specializare. Ar trebui aleasă o materie primă, o tehnologie. Poate fi început un start-up, pe Minimis.

Există finanțare pentru automatizarea/digitalizarea proceselor de reciclare?

Punctual, din câte știu, nu. În PNRR se finanțează digitalizare pentru IMM, noi oferim finanțare per ansamblu, inclusiv activități conexe.

Ordinele de ministru sunt gata de publicare, se schimbă Codul fiscal privind TVA?

Nu sunt gata, am avut primele discuții cu privire la tarife, la elementele de cheltuială care trebuie incluse. Când vom avea compania, vom detalia, depinde și de planurile de afaceri. Regimul TVA e o problemă, din punctul meu de vedere ambalajele nu sunt purtătoare de TVA, nici garanția. Ar trebui să circule fără TVA pe tot lanțul.

Educație de mediu în școală?

Există inițiativa de a include Mediul în educația copiilor. Cred că nu avem nevoie de materie de sine stătătoare, materia poate fi integrată și la Chimie, Biologie, Geografie, Fizică, în Școala altfel. Putem forma astfel educația de bază.

Conferința integrală:

Parteneri:

RER Group, TOMRA, Fepra, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), Asociația „Berarii României”, Auchan, ARAM – Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu, Farmec, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate

Parteneri de comunicare:

Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR), Asociația ”Ține de noi”, BRCC (British Romanian Chamber of Commerce), Coaliția pentru Economie Circulară, Confederația Patronală Concordia, Euractiv, Project-E, RFI România, RBL – Romanian Business Leaders, Viitor Plus, WWF Romania (World Wide Fund for Nature)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: