„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că acest lucru a fost și vizibil, atât la nivel global, cât și la nivel național.
Toate companiile s-au mobilizat în descoperirea de vaccinuri, de soluții de tratament pentru Covid și sperăm ca toate investițiile direcționate să-și producă efectul în cel mai scurt timp”, a spus Alina Culcea, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) la video conferința online #LecțiaCovid. Resetarea sistemului de sănătate, organizată de CursDeGuvernare.ro.
Aceasta a mai subliniat că „ce a funcționat cârpit nu mai poate funcționa și, cu siguranță, România va fi în competiție cu celelalte țări pentru atragerea investițiilor, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic. Este foarte importrant să avem o direcție strategică clară cu ceea ce ne propunem pe perioada următoare.”
Alina Culcea a precizat că ARPIM a propus ministrului Sănătății crearea unui consiliu strategic de inovație în sănătate, sub egida acestuia, cu participarea mai multor miniștri, din sănătate, finanțe, afaceri europene sau economie.
Un subiect care a mai fost abordat: cel referitor la importanța e-health și președinta ARPIM a menționat necesitatea unei strategii naționale de e-health, care să recunoască și să definească telemedicina, cu tot ceea ce presupune ea, cu modalitățile de decontare, poate chiar un cadru legislativ pentru tratarea la domiciliu.
„Sunt lucruri care s-au arătat a fi extrem de importante pe perioada crizei și care vor continua să aibă efecte.”.
Conferința integrală și declarațiile transcrise Live Text ale speakerilor pot fi găsite aici (LINK)
Evenimentul a fost organizat de CursDeGuvernare.ro cu sprijinul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și a reunit 10 speakeri – cei mai relevanți din domeniu – în două ore și jumătate de dezbatere.