luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 martie, 2023

Un partid înființat de fermieri care au participat la proteste față de policicile agrare naționale și europene a zguduit peisajul politic din Țările de Jos, devenind miercuri marele câștigător la alegerile provinciale care determină componența Senatului.

Partidul BBB (BoerBurgerBeweging, adică Mișcarea Fermierilor-Cetățeni) pare să fi câștigat mai multe locuri în Senat decât partidul conservator VVD al prim-ministrului Mark Rutte. Un prim exit poll estimează că BBB obține 15 dintr-un total de 75 de locuri în Senat.

BBB capătă astfel puterea de a bloca legislație. Partidul Conservator scade de la 12 la 10 locuri, arată același exit poll.


Creșterea fulgerătoare a BBB este o lovitură majoră pentru coaliția de guvernare a lui Mark Rutte și pentru legislația promisă de guvern referitoare la reducerea drastică a poluării cu azot în ferme.

Intenția guvernului de a interzice utilizarea îngrășămintelor în agricultură și de a limita numărul animalelor (în special al vitelor) care pot fi crescute în ferme a fost ”catalizatorul” fondării partidul BBB, în 2019.

„Nimeni nu ne mai poate ignora”, a declarat liderul BBB Caroline van der Plas pentru postul Radio 1. „Alegătorii au vorbit foarte clar împotriva politicilor acestui guvern”.

Ce i-a enervat pe fermieri

Guvernul își propune să reducă la jumătate emisiile de azot până în 2030, deoarece un număr relativ mare de animale și utilizarea îngrășămintelor au dus la niveluri de oxizi de azot în sol și apă care încalcă reglementările Uniunii Europene.


Problema azotului a paralizat inclusiv sectorul construcțiilor în Țările de Jos, deoarece grupurile ecologiste au câștigat o serie de procese în justiție, guvernului fiindu-i astfel impus să limiteze emisiile și să păstreze nealterată natura. În aceste condiții, numărul autorizațiilor noi de construcție a scăzut semnificativ.

BBB spune că problema azotului este exagerată și că soluțiile propuse de guvern sunt vor duce la închiderea multor ferme și la penuria de alimente.

Se complică aritmetica parlamentară pentru Mark Rutte

Guvernul lui Mark Rutte nu a mai avut o majoritate în Senat de la alegerile provinciale anterioare, din 2019, și trebuie permanent să negocieze acorduri cu opoziția, în principal cu partidele de stânga.

Cele două partide apropiate de partidul lui Mark Rutte, Partidul Muncii și Stânga Verde, par că își vor păstra numărul de mandate, menținând grupurile combinate la egalitate cu BBB.

BBB a câștigat un singur loc în Camera Inferioară în 2021, dar popularitatea sa a crescut din cauza neîncrederii tot mai mari în guvern și a nemulțumirii populare tot mai crescute față de probleme precum migrația.

Guvernul lui Mark Rutte, aflat la al patrulea mandat consecutiv din 2010, a scăzut la un nivel de aprobare de 20%, cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: