Ministrul interimar al Justiției, premierul Victor Ponta, a declarat miercuri seara la Realitatea TV, că va cere, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca procurorul general al României, Laura Kovesi, să dea explicații pentru interceptarea telefonică a fostului ministru de Interne, Ioan Rus.
În context, premierul a afirmat că președintele interimar, Crin Antonescu, ”are impresia” că ministrul interimar al Justiției deține puteri mai mari decât în realitate.
”Și Traian Băsescu și Crin Antonescu au impresia că ministrul justiției are puteri mai mari decât are. Eu nu sunt șeful procurorilor. Dar am dreptul sa imi spun o părere și o voi spune în CSM, și voi vota, dacă va fi cazul, pentru explicații din partea dnei Kovesi, pentru a se vedea cum au ajuns în presa dlui Băsescu convorbiri din dosare, cum e înregistrat un membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (n.r. Ioan Rus)”, a afirmat Ponta.
El a precizat că luni, în ședința CSM, va cere ca Laura Kovesi să facă o informare privind acțiunile Direcției Naționale Anticorupție, în mai multe localități, pentru investigarea unor preupuse fraude la referendumul de demitere a preșdintelui suspendat.
”Voi participa luni la ședința deja convocată și voi cere ca dna Kovesi să prezinte o informare despre acțiunea de persecuție politică a oamenilor care au votat la referendum”, a mai spus ministrul interimar al Justiției.
Ponta a subliniat că el, în calitate de ministru al justiției, nu poate convoca CSM.
Președintele suspendat, Crin Antonescu, spune că nu este de acord cu afirmația premierului Ponta, care a făcut apel la Traian Băsescu „să nu mai terorizeze cetățenii”, atrăgând atenția asupra calității de ministru interimar al Justiției pe care o are Ponta.
Secția de urmărire penală a Parchetului General face o investigație privind posibilitatea transmiterii de date false cu privire la listele electorale de la referendum, dosar în care i-a pus sub învinuire pentru abuz în serviciu pe secretarul de stat în MAI Nicolae Căbulea și pe directorul Evidenței persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu.
În același dosar, procurorul general a cerut Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre.
Telefonul lui Dobre a fost pus sub ascultare, la dosar apărând inclusiv convorbiri ale acestuia cu fostul ministru al Administrației și Internelor, Ioan Rus, care este membru al CSAT.
După transmiterea referatului procurorilor la Parlament, cu tot cu stenogramele interceptărilor, în presă au apărut aceste înscrisuri.
Separat, Direcția Națională Anticorupție desfășoară ale investigații, privind votarea propriu-zisă la referendum, fiind interogați primari, șefi de secții de votare și alți oficiali, dar și simpli alegători, în legătură cu posibile voturi multiple.