luni

22 aprilie, 2024

3 aprilie, 2013

După ce în cursul zilei de marți, 2 aprilie, declarase, după întâlnirea de la CSM, că va lăsa nominalizarea șefilor de Parchete în sarcina viitorului ministru al Justiției, premierul Victor Ponta a revenit încă o dată asupra deciziilor anunțate.

El a trimis miecruri dimineață o scrisoare către CSM (datată marți) prin care, în calitate de ministru interimar la Justiție, face propunerile pentru principalele funcții din fruntea Parchetelor.

Premierul Ponta invocă în scrisoarea sa faptul că miercuri, 3 aprilie, mandatul lui Danial Morar expiră și, cum legea nu prevede o posibilitate de prelungire a acestuia, actele emise de Parchetul general până la rezolvarea stării de provizorat al putea fi lovite de nulitate iar actul de justiție ar putea fi blocat.

(Descărcați AICI scrisoarea premierului Victor Ponta către CSM)


Gestul premierului Ponta vine la capătul a două săptămâni de presiuni și controverse politice, care au culminat cu contradicțiile de marți: dimineața anunțare, spre consternarea aliaților de la PNL, că o va nominaliza pe Laura Codruța Kovesi la DNA, după care după-amiaza revenise cu precizarea că va lăsa procedura selectției și propunerii în răspunderea viitorului ministru, pe care PNL urma să-l propună miercuri pentru Justiție.

Consiliul Superior al Magistraturii a primit scrisoarea înaintată de premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, cu propunerile pentru şefia parchetelor şi urmează ca Secţia de procurori să se întrunească pentru a stabili calendarul interviurilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Monica Prejmereanu, purtător de cuvânt al CSM.

Propunerile premierului Victor Ponta către CSM:

1. Tiberiu Nițu – Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Jutiție

2. Dimitrie Bogdan Licu – prim-adjunct al Procurului general


3. Codruț Olaru – adjunct al Procurorului general.

4. Laura Codruța Kovesi – Procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție

5. Alina Mihaela Bica – Procuror șef al DIICOT

6. Elena Georgiana Hosu – adjunct al Procurorului șef al DIICOT.

Potrivit legii, numirile procurorilor în aceste funcții sunt făcute la propunerea ministrului Justiției (de această dată, ca interimar, premierul Ponta), sunt avizate de CSM și făcute de președintele Traian Băsescu. Avizul CSM are caracter consultativ, astfel încât, deși CSM a respins marți procedura prin care remierukl își făcea propunerile, șeful statului ar putea să accepte numele din lista de la Palatul Victoria.

Sursă de tensiune în coaliția de guvernare

Gestul premierului de-a reveni de două ori asupra propriilor declarații și intenții în privința propunerii șefilor de Parchete ar putea inflama tensiunile în USL.

Crin Antonescu a insistat în ultima săptămână asupra faptului că nu e de acord cu numele vehiculate de Victor Ponta pentru unele Parchete, iar PNL și-a fixat pentru miercuri, 3 aprilie, o ședință în care să-și facă propunerea pentru ministerul Justiției.Dacă premierul Ponta nu ar fi trimis scrisoarea către CSM, cel care ar fi făcut propunerile ar fi fost ministrul liberal al Justiției.

(Citiți AICI cronologia controverselor din USL pe marginea propunerilor pentru Parchete)

Tot pentru miecuri, președintele Băsescu a convocat și CSAT, ședință care are pe agendă unele probleme care au legătură cu rezolvarea provizoratului din fruntea Parchetelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: