sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 iulie, 2014

Premierul Victor Ponta a avut marţi prima reacţie fermă privind tragedia aviatică din estul Ucrainei, iar poziţia exprimată de premier este identică celei prezentate luni de preşedintele Traian Băsescu.

Încă din momentul producerii tragediei, reacţiile şefului executivului au părut întârziate şi, la început, uşor confuze, Victor Ponta catalogând iniţial incidentul ca un „accident aviatic”. Iar reacţiile sale au fost mai degrabă informale, până vineri după-amiaza, când a fost emis primul comunicat de rpesă al Guvernului.

În 17 iulie, ziua producerii tragediei aviatice, prim ministrul se afla în ţară, la Arad. În prima sa declaraţie, el cataloga tragedia drept „accident aviatic”.


„Am auzit de accidentul aviatic, ministrul Transporturilor a vorbit cu mine când eram în maşină dinspre Timişoara, o să încercăm să aflăm dacă e şi vreun cetăţean român. În acest moment nu avem niciun fel de informaţii. E o tragedie”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

În seara aceleiaşi zile, Administraţia Prezidenţială califica tragedia tot ca un „accident aviatic” şi emitea un comunicat în care preşedintele Traian Băsescu se declara „consternat de tragicul eveniment” şi cerea „clarificarea imediată a condițiilor în care s-a petrecut tragicul accident și solicită ca experți ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autoritățile ucrainene”.

Premierul vorbeşte despre „teribila tragedie” din Ucraina

O zi mai târziu, premierul posta pe pagina sa de Facebook un mesaj în care vorbea despre „tragedia teribilă” din Ucraina.

„Ce s-a intamplat in Ucraina este o tragedie teribila! Suntem cu totii socati de acest eveniment, si cred ca vinovatii trebuie gasiti rapid si pedepsiti! In astfel de momente, nu conteaza nici politica, nici diferentele dintre noi – conteaza doar umanitatea noastra si capacitatea de a ne proteja de astfel de incredibile tragedii.


Pentru noi, ca ţară, mobilizarea trebuie sa fie exemplară, pentru toate instituţiile, şi sunt convins că fiecare îşi va face datoria pentru asta”, scria premierul Ponta.

El afirma că România se află în legătură cu partenerii săi, „pentru a vedea în ce măsură putem contribui la actualul efort”.

La câteva ore venea şi reacţia oficială, în forma unui comunicat al Guvernului, prima reacţie formală a executivului de la Bucureşti.

„În aceste momente în care întreaga comunitate internaţională este şocata de tragedia în care şi-au pierdut viaţa oameni nevinovaţi, este nevoie de clarificarea, în cel mai scurt timp, a condiţiilor şi cauzelor prăbuşirii aeronavei”, se arăta în documentul citat.

Preşedintele, cu un pas înaintea premierului în comunicare: doborârea avionului, un atac terorist

O următoare reacţie a premierului Victor Ponta a venit marţi, şi este cea mai fermă luare de poziţie a acestuia. Urmând parcă propriul îndemn dat vineri – „În astfel de momente, nu conteaza nici politica, nici diferenţele dintre noi – contează doar umanitatea noastră şi capacitatea de a ne proteja de astfel de incredibile tragedii. ” – premierul adoptă discursul şi poziţia preşedintelui Traian Băsescu.

Acesta a catalogat deborârea avionului malaezian drept „act terorist” şi descria practicil de luptă ale separatiştilor pro-rusi drept acţiuni „caracteristice terorismului: luările de ostatici, utilizarea de scuturi umane, jafurile, tot soiul de acţiuni din acestea care nu sunt specifice instituţiilor statelor, răpiri”.

„Îmi pare rău să o spun şi am responsabilitatea greutăţii afirmaţiilor pe care le fac, Federaţia Rusă a devenit un partener al acestor terorişti, prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu.

Este concluzia la care am ajuns şi aceasta este explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii decât ne-am limitat la nişte comunicate. În opinia noastră, Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti, prin acţiunile pe care le întreprinde„, a fost afirmaţia dură a preşedintelui României.

Convergenţă de opinii şi poziţie între palatele Victoria şi Cotroceni

În concordanţă cu mesajul preşedintelui României, dar şi al preşedintelui Statelor Unite şi ale liderilor occidentali pe care premierul Victor Ponta îi evocă, şeful executivului de la Bucureşti spune că „atacul împotriva unui avion civil este un atac terorist, care nu poate fi acceptat și nu poate să rămână fără urmări„.

„Este evident că acei separatiști teroriști au fost și sunt susținuți de Federația Rusă și există o răspundere cel puțin morală și politică a Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo„, a mai afirmat premierul, culpabilizând şi el, după ce a făcut-o şi preşedintele, Federaţia Rusă.

Victor Ponta a mai afirmat că afirmat că România va fi de acord cu ceea ce vor decide liderii europeni și partenerii americani, referindu-se la sancțiunile împotriva Federației Ruse.

„Tot ceea ce se decide pe plan european și în coordonare cu partenerii noștri americani, sancțiuni împotriva Federației Ruse, sprijin pentru Ucraina, trebuie să facem cu toată convingerea”, a declarat premierul Ponta.

În plus, prim-ministrul a făcut şi o evaluare geostrategică a României: „Conflictele sângeroase cu oameni nevinovați care își pierd viața s-au apropiat foarte mult de noi.

România este în acest moment în prima linie a comunității internaționale, SUA, Europa, care luptă pentru normalitate, pentru o Ucraină democratică și liberă. Și lucrurile care s-au întâmplat, faptul că mor în continuare oameni nevinovați, faptul că au fost atâtea victime în acel atac evident, terorist, asta nu ne face decât să înțelegem mai mult cât de important este să acordăm încredere și sprijin, inclusiv bugetar, pentru militarii români”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: