La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Joe Biden la București: Trei mesaje ale SUA prentru granița Occidentului. Cu accente diferite pentru palatele Victoria și Cotroceni

de Victor Bratu 21.5.2014

Discursul rostit miercuri după amiază la Palatul Cotroceni de vicepreşedintele Joe Biden a sintetizat toate mesajele transmise timp de 2 zile şi demonstrează că lupta anticorupţie constituie cheia de boltă a interesului SUA în România.

Pe parcursul vizitei oficiale de la Bucureşti, vicepreşedintele Biden a dat asigurări că NATO garantează securitatea aliaţilor şi a vorbit, cu diferite ocazii, despre securitatea energetică a României, despre cooperare economică şi despre statul de drept.

Atât în întâlnirile de la guvern și de la președinție, cât și în cele cu oamenii de afaceri, Joe Biden a transmis, în principal, 3 mesaje, în genul celor care, însușite la nivel de stat, produc consecințe și măsuri. Pe scurt:

1. Garanțiile de securitate oferite de SUA, în noul context geopolitic creat după anexarea de către Rusia a Crimeii și încercările de destabilizare a estului Ucrainei :

Vizita și declarațiile vicepreședintelui american vin la 4 zile după cele ale secretarului general al NATO, Anders Rasmussen. România își va crește bugetul Armatei și se pregătește să-și ia în serios rolul de graniță a Occidentului

2. Lupta anticorupție și instituțiile statului de drept :

În absolut toate întâlnirile, Joe Biden a vorbit despre aceste 2 lucruri, pe care le-a calificat drept condiții de funcționare a economiei și societății. Pe cât a lăudat demersurile pozitive în acest sens la vizita de la Cotroceni, pe atât de rece-insistent le-a abordat în discuțiile cu autoritățile guvernamentale și mediul economic.

Dat fiind că ilegalitatea și corupția, pe de o parte, și atacul la adresa instituțiilor statului de drept, pe de alta, au fost calificate drept impedimente în politica externă (Joe Biden a folosit exemplul Ucrainei), sunt de așteptat măsuri care să întărească progresele făcute de Justiție în ultimii ani.

Respectarea statului de drept și păstrarea echilibrului între instituții e o preocupare constantă a SUA și UE în ultimii ani: criza instituțioanală provocată de actualele partide de la guvernare în anul 2012 se suprapune peste exemplul Ungariei care, în noul context geopolitic, e un caz pe care Occidentul se va strădui să nu-l mai vadă repetat.

3. Independența energetică :

Vicepreședintele SUA a insistat pe tema energiei și a independenței față de gazele rusești nu doar din perspectiva României, ci și din cea a Europei.

Cum România este una din puținele țări din UE care au dat undă verde explorării gazelor de șist, e de așteptat ca în perioada următoare, companiile americane să aibă un sprijin mai explicit din partea guvernului, al cărui limbaj s-a dovedit vag în anii electorali din cauza lipsei de popularitate a metodei fracturării hidraulice.

Întâlnirile, declarațiile, discursul final ale lui Joe Biden

1. Joe Biden a vorbit despre lupta anticorupţie şi pentru “viitorul preşedinte”

“Corupţia reprezintă o alta formă de tiranie şi poate reprezenta un pericol nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională. Există ţări care exploatează corupţia pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze suveranitatea ţărilor din jur”, a spus vicepreşedintele SUA în discursul de la Palatul Cotroceni, de la finalul vizitei oficiale la Bucureşti.

Joe Biden şi-a început discursul salutându-i pe cei prezenţi şi transmiţând: “Poate mă adresez şi viitorului preşedinte, nu ştiu…”

Lupta anticorupţie a constituit filonul discursului pe care vicepreşedintele Joe Biden l-a susţinut în faţa a 200 de personalităţi publice şi politicieni prezenţi la Cotroceni. Principalele pasaje:

 • Atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin. Am văzut în Ucraina cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra.
 • Valoarea cea mai importantă este o societate transparentă, liberă, unde corupţia e considerată un duşman, guvernul e echitabil şi cinstit şi oamenii pot reuşi indiferent de poziţie şi sunt trataţi cu demnitate.
 • Pentru orice democraţie tânără, cel mai greu şi important e să îngroape mărturia corupţiei şi tiraniei din trecut, să poată crea instituţii care respectă statul de drept. Depinde de alegerile pe care fiecare ţară le face.
 • Cetăţenii trebuie să ştie că vocile lor trebuie să fie auzite pentru că instituţiile lor sunt transparente, lucrurile sunt rezolvate echitabil şi just în tribunale, unde firmele nu trebuie să îşi facă griji că trebuie să dea mită.
 • DNA si-a stabilit independenţa, a trimis 1.000 de cazuri în faţa justiţiei anii trecuţi, ANI, peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate. Sunt lucruri care mai trebuie făcute.
 • Trebuie ca liderii din comunitatea de afaceri să lupte împotriva corupţiei. E nevoie de poltiicieni care să înteleagă că guvernul există să servească oamenii, nu invers. E nevoie de o presă independentă, care nu depinde de nimeni.
 • Ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea voce minorităţilor şi grupurilor marginalizate, să ţină puterea sub control.

2. Declaraţii făcute la Guvern, în special pe teme economice

După întâlnirea cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, Joe Biden a spus că Europa are nevoie de o piaţă energetică sigură, diversă şi interconectată, care să asigure că în aceasă parte a lumii Rusia nu îşi poate folosi resursele energetice ca armă.

SUA, a mai spus Joe Biden, sunt gata să acorde României ajutorul necesar pentru modernizarea infrastructurii interne, astfel încât să poate deveni un “punct cheie” energetic.

Principalele declaraţii făcute de Joe Biden:

 • Primul lucru despre care am vorbit cu dl. prim-ministru este colaborarea SUA – România.
 • Avem nevoie de o piaţă energetică europeană sigură şi suntem gata să vă ajutam în acest domeniu dacă este nevoie pentru ca România să îşi dezvolte conductele petroliere.
 • Prin extinderea reţelei de furnizare a gazelor naturale putem ajuta Moldova, ţară copleşită de dependenţa energetică de Rusia.
 • Am vorbit despre următorii paşi care pot fi făcuţi în cooperarea economică. Cea mai importantă măsură pe care România poate să o ia pentru a atrage investiţii, pentru a crea locuri de muncă este întărirea statului de drept.

Principalele declaraţii făcute de Victor Ponta:

 • Consilierul meu juridic întotodeauna mă ajută să nu fac greşeli (Victor Ponta, atunci când i-a fost prezentat Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher)
 • România este deschisă investiţiilor pentru a asigura, pentru România şi Republica Moldova, o independenţă energetică.
 • Am asigurat partenerii americani de sprijinul Guvernului pentru o justiţie puternică, independentă. Oricine încalcă legea, indiferent de poziţia pe care o are, trebuie să răspundă.

3. Declaraţii făcute la Cotroceni. Aprecieri faţă de Traian Băsescu pentru protejarea statului de drept

Vicepresedintele SUA a transmis opiniei publice, de la Palatul Cotroceni, mesaje puternice de susţinere a luptei anticorupţie în România.

Vicepresedintele Biden l-a felicitat pe Traian Băsescu pentru întărirea relaţiilor România- SUA şi a spus că “îi va lipsi” după încetarea mandatului.

“Presedintele SUA apreciază eforturile dvs. personale pentru a proteja statul de drept în România”, a mai spus Joe Biden, care a caracterizat această activitate drept “act de patriotism”.

Cele mai importante declaraţii făcute de Joe Biden:

 • Unul dintre principalele motive pentru care am venit astăzi pe pământ românesc este să vă spunem că vom onora articolul 5 din Tratat, este o obligaţie sacră. Noi ne protejăm unii pe alţii. Punct. Sfârşitul discuţiei.
 • Preşedintele şi cu mine suntem de acord că, dacă Rusia subminează alegerile de duminică, trebuie să rămânem decişi să aplicăm sancţiuni ferme Rusiei.
 • Trebuie să fim decişi să reinvestim în alianţa NATO. Am vorbit despre eforturile urgente, în curs, ale SUA şi NATO de a ne intensifica prezenţa militară în Eurpa Centrală şi de Est, la sol şi pe mare.
 • Sprijinim intenţia Comandamentului superm NATO în Europa de a definitiva planurile de urgenţă pentru aliaţii de la Marea Neagră şi vom face acest lucru la summitul din septembrie.
 • Am văzut ţări care apără statul de drept şi înfiinţează instituţii puternice ale statului de drept şi prosperă. Cei care nu fac asta vor avea instabilitate şi nu vor reuşi să performeze în economia globală.

Momente ale vizitei oficiale – simbolistică

 • La Baza 90, marţi, vicepreşedintele Joe Biden a apărut îmbrăcat cu o jachetă militară din piele. Și-a dezbrăcat haina chiar în momentul în care și-a început discursul.
 • Discursul de final al vicepreşedintelui Joe Biden, de la Cotroceni, a fost ascultat de 200 de invitaţi. În primul rând al audienţei au luat loc, printre alţii, şefii serviciilor secrete, George Maior şi Teodor Meleşcanu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezenţanţi ai Curţii Constituţionale, Procurorul şef DNA, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.
 • Protocolul de la Cotroceni a aşezat reprezentanţii PNL în rândul doi, în centru. Conducerea PDL a avut locuri rezervate în rândurile din spate.
 • Fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană, a stat mult timp în picioare, între uşa de acces în sală şi podiumul de unde Joe Biden urma să vorbească. Înainte de sosirea vicepreşedintelui SUA în Sala Unirii, Mircea Geoană a fost rugat să ia loc în sală.
 • Înaltul oaspete american s-a aflat în prezenţa unor politicieni români numai cu ocazia momentelor oficiale, în care s-a întreţinut cu demnitari în funcţie. Partea americană a insistat să nu existe întâlniri cu politicieni, neprevăzute în program, care să poată fi exploatate electoral.
 • Candidat la alegerile parlamentare parţiale, Ilie Năstase a încercat să-l întâlnească pe vicepreşedinte Biden atunci când intra la guvern, pentru a-i oferi cadou o rachetă de tenis. Ilie Năstase a ratat oportunitatea de imagine şi a lăsat cadoul în mâinile serviciului secret american.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.5.2014

Un raspuns

 1. herman
  23.5.2014, 4:34 pm

  E o supraevaluare a unor detalii lipsite de relevanță și riscă să atingă nivelul de naivitate a legendelor despre cum a retras hrușciov trupele din România pentru că i-ar fi plăcut pălinca adusă la vânătoare de Gheorghiu-Dej. Singurele elemente care contează sunt declarațiile privind garanțiile de securitate și disponibilitatea SUA de a coopera cu România pe frontal energetic. Pentru altceva, Biden nu s-a pronunțat și nici nu are competențele s-o facă – iar oficialii SUA își respectă riguros competențele.

Lăsați un comentariu


Europa

Stare de urgență la Veneția – Guvernul va oferi ajutoare locuitorilor și va accelera finalizarea proiectului MOSE

Iulian Soare

Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat în Consiliul de miniştri de joi că a fost declarată starea de urgenţă şi au fost aprobate primele ajutoare… Mai mult

Europa

Rezoluție PE: Polonia, somată să respingă proiectul ce prevede închisoare pentru profesorii care predau educație sexuală

Iulian Soare

Parlamentarii europeni și-au exprimat joi, într-o rezoluție adoptată cu 471 de voturi pentru și 128 împotriva, îngrijorarea față de intenția Varșoviei de a-i pedepsi penal… Mai mult

Stiri

Consiliul General al Capitalei a aprobat delegarea activității RADET către Termoenergetica

Vladimir Ionescu

Consiliul General Bucureşti a aprobat, joi, proiectul care prevede delegarea activităţii de termoficare către compania energetică municipală Termoenergetica de la regia RADET, intrată în faliment.… Mai mult

Stiri

Întrevedere Cătălin Predoiu – Hans Klemm: Ministrul dorește expertiză americană pentru recuperarea prejudiciilor din dosare

Vladimir Ionescu

Refacerea legilor justiţiei şi finalizarea codurilor penale sunt obiective esenţiale în perioada care urmează, a fost concluzia întâlnirii pe care ministrul Cătălin Predoiu a avut-o… Mai mult

Stiri

Alegeri prezidențiale, rezultate finale turul I: Iohannis – 37,82%, Dăncilă – 22,26%, Barna – 15,02%

Vladimir Ionescu

Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale, iar după numărătoarea tuturor voturilor, clasamentul este: Klaus Iohannis – 37,82% (3.485.292… Mai mult

Stiri

Chișinău / Guvernul socialist al președintelui Dodon a obținut votul Parlamentului

Iulian Soare

Noul guvern al Republicii Moldova a fost votat joi în Parlament cu 62 de voturi, Partidul Socialist (PSRM) fiind ajutat de Partidul Democrat (PD), la… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor va fi reorganizat, va avea economist şef

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor (MFP)  va fi reorganizat, iar reorganizarea va include înființarea unui „department de economist şef”, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Va exista… Mai mult