sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 aprilie, 2016

dancuVasile Dîncu crede că avertismul guvernatorului Mugur Isprescu referitor la riscul sistemic pe care l-ar reprezenta legea dării în plată nu are argumente științifice și afirmă că băncile au fost avantajate de legislație.

„Eu m-am speriat aseară când am auzit de riscul sistemic. Am căutat în acest raport un studiu, niște date cu care lucrează de obicei bancherii. M-aș fi așteptat ca speciliștii în economie să ne explice cum e cu riscul major în 2007 când venea criza. Dacă știința economică este o știință atunci ar trebui, cât de cât, să ne avertizeze din timp atunci când sunt crize reale. În acest moment nu am găsit în argumentul Băncii Naționale acest risc major, care cică ar veni din legislație”, a declarat Vasile Dâncu, la Realitatea TV.

Vicepremierul a mai acuzat că băncile au fost avantajate de legislație până acum, fapt ce se vede în profiturile uriașe ale acestor instituții: „Dacă ne uităm în anii trecuți, băncile au avut în anii trecuți profituri uriașe. Cred că mai trebuie să aducă aducă argumente în ceea ce privește acest risc major”, a declarat Vasile Dîncu.


Banca Națională a României (BNR) a identificat, pentru prima dată în România, existența unui risc sistemic sever la adresa stabilității financiare și anumecadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, la prezentarea raportului semestrial privind stabilitatea financiară.

Acest risc s-a configurat ca urmare a apariției unor inițiative precum legea dării în plată, dar și a altor proiecte legislative ce vizează reglementarea activității băncilor și a celorlalte instituții financiare.

Față de raportul precedent trebuie să menționez faptul că raportul actual menține cele șase riscuri identificate atunci, la care adaugă însă două riscuri noi: un risc sistemic sever și acesta se referă la cadrul legislativ incert și, adăugăm noi, impredictibil în domeniul financiar-bancar. Și, mai avem în plus un risc sistemic ridicat,posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că riscul sistemic sever este dat de faptul că inițiativele legislative își propun să intervină retroactiv în contractele încheiate între bănci și clienți. Cel mai reprezentativ proiect în acest sens este legea dării în plată, care, deși a fost amendat la reexaminare, se va aplica în forma actuală întregului portofoliu de credite.


”Banca Națională a României idetifică pentru prima dată în România un risc sistemic sever. În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar bancar prin intervenția retroactivă în contractele încheiate între bănci și clienți. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută inițiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte din problemele semnalate, dar chestiunea de fond o reprezintă pe de o parte retroactivitatea legii care se menține și pe de altă parte stabilitatea și predictibilitaeta cadrului legislativ”, a declarat Mugur Isărescu.

El a precizat că există și alte astfel de inițiative aflate la ora actuală în diferite stadii ale dezbaterii publice, apărute și ca urmare a faptul că anul 2016 este an electoral.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: